Może pamiętacie, jak wyczekiwałam na pierwsze cebulowe... Długo się namyślały, za to teraz postanowiły chyba kwitnąć wszystkie razem.
Narcyzy
Tulipany Danceline dopiero pod koniec kwitnienia złapały rumieniec. Wcześniej były białe z cieniutką, czerwoną smugą.
Czosnki okazałe posadziłam za ostróżkami, żeby zamaskować żółknące już przed kwitnieniem liście, ale nie przewidziałam, że ostróżki tak szybko wystrzelą w powietrze. W efekcie czosnki ledwo widać ponad kępami ostróżek.
Ku mojej radości i zaskoczeniu, na działce zastałam jeszcze prawie połowę tulipanów. Pełne w tym roku są ładne, na mocnych łodygach. Czasami wyrastały wyżej, ale po deszczu kwiaty wisiały tuż nad ziemią. Hmm... właściwie, to deszczu właściwie nie było, może to dlatego trzymają się w górze
Kamasję dostałam "nie w porę", bo z pąkami kwiatowymi. Kilka kwiatostanów ucieszyło mnie kwiatami.
Patrzę na kwitnące lub wręcz przekwitające lilaki w Waszych ogrodach, a u mnie...
Masena
Madame Lemoin
Ludwig Spaeth

Nie dość, że są opóźnione, to jeszcze kwiatostany są malutkie, ale wierzę, że po dobrym zakorzenieniu się poprawią

.
Złotliny w czasie minionego tygodnia zdążyły rozkwitnąć i zrobić się już lekko zwiędłe.
Picta - ponoć osiągnie 1 do 1,5 m wysokości.
Pleniflora - troszkę zaspał...
Moja najładniejsza hosta - Aniu

. Ma piękne, grube liście, od razu się wywijają na zewnątrz.
Róża kupiona już z pąkami pięknie rozkwitła. Wczoraj posadzona, podobnie, jak widoczne w tle miskanty: 2*Zebrinus i Rotsilber. Teraz się zastanawiam, czy nie są zbyt duże na tą rabatę - okaże się z czasem.
Taki jedynak pozostał z t. Dazzling Desire. Pozostałe padły ofiarą grzyba jeszcze przed wysadzeniem.