Potencjalny ogród Anulli cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Potencjalny ogród Anulli cz. 2

Post »

Aniu widzę żurawkowe przedszkole.Ja też próbuję dzielić żurawki,jedne szybciej się przyjmują,inne stoją w miejscu,ale się nie poddaję.
Angelique w towarzystwie serduszki masz może zbliżenie tego zestawienia? ;:224
Różyczka kremowa bardzo ładny ma kwiat ;:333

Miłego dnia...
x-M-k
---
Od: 23 maja 2014, o 23:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje żurawki po podziale też pięknie sobie rosną. Tak jak liliowce :) Ta pełzająca roślinka super, ciekawe co to jest?
No a tulipany to już zjawisko ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tulipanki śliczne :D
Żurawki miodzio.I super,że rozmnażasz,Ja tez tak robię i obsadzam rabaty. :wink:
Jeszcze raz dzięki wielkie za roślinki dobra kobieto !!;:cm ;:cm
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Aniu, znalazłam inne ujęcie serduszki z tulipanami. Haniebnie widać, że rabatka dopiero powstaje :oops: .
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Moniu, tulipany są zjawiskowe z samej swojej natury. Uważam, że krótki okres kwitnienia sprawia, że je doceniamy i zawsze pozostaje pewien niedosyt.
To moja pierwsza próba podzielenia żurawek. Z oszczędności. Sadzonka średnio kosztuje 10 zł, a na mojej ogrodowej przestrzeni widoczne są dopiero grupki po kilka takich samych bylin. Posiałam też żurawki z podarowanych mi nasion. Mają po kilka delikatnych listków i czekam niecierpliwie, co z nich wyrośnie.
Płoży się mazus rozłogowy. Podoba mi się jako ściółka dla funki.

Aniu, to mój debiut w dzieleniu żurawek. Zwłaszcza na zielonożółtych mi zależy, bo ładnie rozświetlają rabatki. Mam dla nich miejsce przy hortensji dębolistnej - będzie ładny kontrast jesienią. Boję się posadzić tam funkie, bo wydaje mi się, że miejscami pojawiła się po zimie jakaś biała grzybnia. Czytałam na FO, że ona może przejść na funkie, a żurawki powinny być bezpieczne.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Aniu takie rabatki powstające w darni...skąd ja to znam. A potem dobierasz miejsca po troszeczku, po malutku i rabata jak ta lala, tylko potem to pielenie ;:223 . Mnie już ręce opadają na widok chwastów i powoli myślę o reducji rabat i grupowaniu roślin
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Jakie Ty masz niesamowite tulipany ;:oj piękne , pełne ;:138 skrzynka żurawek :lol: ;:138 ;:63 :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko, ja jeszcze się nie rozszalałam zbyt mocno z rabatami. Kłopot tylko z rzadką obecnością na działce, bo coś ta nasza przeprowadzka nie może dojść do skutku :roll: . Jak już wpadnę w sobotę, to nie wiem, w co ręce włożyć.

Karolino, tulipany takie ładne, bo kupione jesienią. Podobno z czasem jest coraz mniej kwiatów. W sumie kupione niedrogo w B., więc można zasilać rabaty w "świeżą krew" na bieżąco. Przecież i tak trudno się powstrzymać.
Żurawki są ładne i stale dekoracyjne, ale nie są moim konikiem w sensie kolekcjonowania odmian. Wolę rozmnożyć, niż kupić bardzo podobne.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Jeszcze masz tulipany ! ;:oj
U mnie też nie wszędzie są obwódki :( A może by takie z bukszpanu ? Pasowaly by ci :D
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mati, tulipany były tydzień temu, ale jeszcze nie byłam od tej pory na działce, więc to ostatnie widoki, jakie zapamiętałam.
Może w końcu sobie ukorzenię większą ilość bukszpanów. To powinno ograniczyć moją manię powiększania rabat :lol: .

Mekonopsy bukwicolistne na początku maja i dzisiaj.
Obrazek

W przeciwieństwie do nich, żurawki rosną powoli, ale nareszcie pokazały pierwsze kolorowe listki ;:333 .
Obrazek

W donicy znalazły miejsce samosiejki. Większość to astry książęce, ale są też dwie smagliczki skalne i dwie hosty. Ciekawe, czy któraś z moich host się rozmnożyła, czy może to wschody z ubiegłorocznych nasion, które nie wzeszły i ziemia z nimi wylądowała na rabacie.
Obrazek

Aż mnie skręca z ciekawości, co się dzieje na działce. Jutro jadę (o ile pogoda dopisze). Jeszcze się wstrzymam z papryką i cukiniami, ale dalie, galtonie i ismeny wędrują do gruntu. Odważę się też na wysadzenie oberżyny. Ona nawet niewielki przymrozek jest w stanie przetrwać, a takowych nie zapowiadają. Zastanawiam się, czy zakwitł mój głóg, bo w mieście są już ukwiecone ;:167 .
Pozdrawiam, Anna.
elakuznicom
500p
500p
Od: 13 cze 2012, o 18:52

Post »

No i poczytałam końcówkę starego wątku i witam w nowym , wszystko mi się podoba :!: Aniu zazdrszczam tej gliny , z wiadomych Ci powodów na działce nie byłam od 27 04
dla mnie to jakiś koszmar ..maj najpiękniejszy miesiąc , normalnie wyć mi się chce , może jutro pojedziemy , truchleję na samą myśl co z moimi nowymi nasadzeniami , wyschły na wiór ..czy czekają na moje przybycie , po przyjeździe dam znać .
pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Ja myślałam, że Ty już tam mieszkasz, a okazuje się, że jeszcze nie. Tym bardziej Cię podziwiam za ilość rozpoczętej pracy i odwagę, żeby sobie z tym poradzić. Ogrom sadzonek i rozsady :uszy . Wiem, młodość da radę, ale jeszcze dwójka małych dzieci ;:oj . Uszarpiesz się Aniu, chociaż widzę, że Cię wciągnął ogród "na amen". Z przyjemnością patrzę na siewki żurawek i innych kwiatków; nigdy mi nawet do głowy nie przyszło, żeby się w to bawić, ale 2000m2 działki jednak zobowiązuje do bardziej ekonomicznego myślenia ;:108 . Tulipany masz piękne i zastanawiam się, czy w tym roku było więcej ciekawych odmian, czy ja inaczej patrzę ;:224 . Można bowiem patrzeć i nie widzieć - wielokrotnie tak miewałam :oops: . Z przyjemnością kibicuję Ci w dalszych zamierzeniach. Wymuś tę przeprowadzkę ;:134 , będzie łatwiej.
;:196
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu, czasem tak jest, że trzeba jeden maj odpuścić, żeby z tym większa radością czekać na kolejne wiosny.
U mnie nareszcie się wiele spraw wyprostowało i jakaś ta wiosna piękniejsza, niż zwykle. Mam nadzieję, że Twoje roślinki sobie poradziły. Czekam z niecierpliwością.

Aniu, mieliśmy się przeprowadzić późną jesienią, ale sprawy zdrowotne nam skomplikowały remont. Na szczęście od niedawna jest już wszystko ustabilizowane, więc nie tracę nadziei, że to wkrótce :tan .
Wysiewy wciągnęły mnie dawno :mrgreen: i tylko ilość miejsca na parapetach mnie powstrzymuje. Kiedy urzędowałam w malutkim ogródku po prostu większość sadzonek rozdawałam. Ja nie wpadłabym na pomysł siania żurawek, ale zobaczyłam na FO, a później dostałam od Ewy (ewa-s) sadzonki i nasiona. Aż się sama dziwię, jak mnie ciekawi, co z nich wyrośnie. Początkowo myślałam, że same zielone :oops: - taka ze mnie ignorantka, że nie wpadłam na to, że dopiero kolejne liście będą wybarwione.
U mnie tulipany szybko znikają ze sklepowych półek - nie załapałam się na Elegant Lady i białe z fioletową smugą. Najbardziej mnie denerwuje to, że kupując w ogrodniczych mam często wymieszane odmiany, a i sporo zawirusowanych. Kupowałam trzy odmiany kremowobiałych i nijak nie mogę dostrzec różnicy pomiędzy nimi. Na szczęście Angelique są zdrowe i właściwe. Niby odmiana taka leciwa i dosyć popularna, a miałam kłopot z jej kupieniem.
Pozdrawiam, Anna.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może pamiętacie, jak wyczekiwałam na pierwsze cebulowe... Długo się namyślały, za to teraz postanowiły chyba kwitnąć wszystkie razem.

Narcyzy
Obrazek

Tulipany Danceline dopiero pod koniec kwitnienia złapały rumieniec. Wcześniej były białe z cieniutką, czerwoną smugą.
Obrazek

Czosnki okazałe posadziłam za ostróżkami, żeby zamaskować żółknące już przed kwitnieniem liście, ale nie przewidziałam, że ostróżki tak szybko wystrzelą w powietrze. W efekcie czosnki ledwo widać ponad kępami ostróżek.
Obrazek

Ku mojej radości i zaskoczeniu, na działce zastałam jeszcze prawie połowę tulipanów. Pełne w tym roku są ładne, na mocnych łodygach. Czasami wyrastały wyżej, ale po deszczu kwiaty wisiały tuż nad ziemią. Hmm... właściwie, to deszczu właściwie nie było, może to dlatego trzymają się w górze ;:306
Obrazek

Kamasję dostałam "nie w porę", bo z pąkami kwiatowymi. Kilka kwiatostanów ucieszyło mnie kwiatami.
Obrazek

Patrzę na kwitnące lub wręcz przekwitające lilaki w Waszych ogrodach, a u mnie...
Masena
Obrazek

Madame Lemoin
Obrazek

Ludwig Spaeth
Obrazek
Nie dość, że są opóźnione, to jeszcze kwiatostany są malutkie, ale wierzę, że po dobrym zakorzenieniu się poprawią ;:108 .

Złotliny w czasie minionego tygodnia zdążyły rozkwitnąć i zrobić się już lekko zwiędłe.
Picta - ponoć osiągnie 1 do 1,5 m wysokości.
Obrazek

Pleniflora - troszkę zaspał...
Obrazek

Moja najładniejsza hosta - Aniu ;:196 . Ma piękne, grube liście, od razu się wywijają na zewnątrz.
Obrazek

Róża kupiona już z pąkami pięknie rozkwitła. Wczoraj posadzona, podobnie, jak widoczne w tle miskanty: 2*Zebrinus i Rotsilber. Teraz się zastanawiam, czy nie są zbyt duże na tą rabatę - okaże się z czasem.
Obrazek

Taki jedynak pozostał z t. Dazzling Desire. Pozostałe padły ofiarą grzyba jeszcze przed wysadzeniem.
Obrazek
Pozdrawiam, Anna.
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Piękna ta hosta, fakt ;:108 . Tulipany w tym roku dały niezły spektakl i pokazane było sporo ciekawych odmian; chyba się do nich przekonam, ale pod warunkiem pozostawiania ich w ziemi i dokupywania nowych ;:306 . Co ja się kiedyś ich nawykopywałam; jeszcze trafiam szpadlem na jakiś koszyczek po tulipanach, obłęd ;:185 .
Bardzo lubię narcyzy, ale u mnie zakwitły pierwszy raz od wielu lat, bo były ... w donicach ;:oj .
Patrzę na Twoją glebę i myślę, że będzie u Ciebie wszystko pięknie rosło. Bzom daj trochę czasu, odpłacą pięknym kwitnieniem i zapachem ;:173 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
avalonne
500p
500p
Od: 9 wrz 2012, o 22:21

Post »

Aniu, ależ Ty masz już ogród!!! I takie mnóstwo kwiatów :) jak się wprowadzisz, to już będzie bardzo przytulnie :) Ślicznie jest u Ciebie - oglądam i podziwiam :) I róża kwitnąca już jest :P
Pozdrawiam.
Celinka
Planuję ogród nieśmiało
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”