Tu odpoczywam - ogród Asi

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tu odpoczywam - ogród Asi

Post »

Asiu cudnie storczyki Ci kwitną. ;:167 Moje teraz jakby odpoczywają, najlepiej kwitną jesienią i zimą, gdyż ja w domu z doniczkowych mam tylko storczyki, gdyż wymagają minimum podlewania i nie muszę nikogo prosić o pomoc, gdy wyjeżdżamy.
Na drugi rok będziesz miała całe łany bylinek w ogrodzie z tego rocznych siewek. Trojeści bulwiastej mogłam Ci ukopać na spotkaniu, gdyż ona bardzo się wysiewa, ale jest fajna, bezproblemowa. Ciekawe, czy padało wczoraj u Ciebie, gdyż z działki wracaliśmy przez Piaski. U nas tylko porosiło, a taki większy deszcz był w sobotę, ale to wszystko za mało. :)
Volvosia
100p
100p
Od: 3 kwie 2013, o 16:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wczoraj kropiło u nas koło 20, później to błyskawice i grzmoty, chyba nie padało. Za to w sobotni wieczór podlało.

Ja z doniczkowych to mam prawie same storczyki. Kiedyś były i inne kwiatki, ale jakoś nie po drodze nam było.
Asia
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ASIU ,znasz nazwę tego cytrynowego liliowca ,o pełnych kwiatach :?: .Mam chyba takiego samego i szukam mu nazwy .
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu u nas w sobotę dwie godz padało, złapał mnie deszcz na podlewaniu, bo do końca nie wierzyłam, że będzie padać. Jednak ziemia taka wysuszona, że to nic nie znaczyło, a w niedzielę 100 m od naszej działki na drodze złapał nas deszcz, a u nas nie padało.
Jeśli pozwolisz, to Joli odpowiem, że mam takiego samego liliowca i kupiłam go pod nazwą Double River. :)
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Double River Wye mam ,ale jest inny ,jaśniejszy .Szukam nazwy ciemniejszego .
Volvosia
100p
100p

Post »

Witaj Jolu. :wit Nie miałam zielonego pojęcia,że ten żółty pełny ma jakąś nazwę. Tereska mnie oświeciła.
Volvosia pisze: Pierwszy liliowiec, taka cytrynka
Obrazek
Volvosia pisze:Zaległości
Obrazek
To ten sam liliowiec.
Asia
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Asiu a pisałaś że dopiero zachorujesz na liliowce a tu widzę że choroba już Cię dopadła.
Ten żółty pełny bardzo atrakcyjny.
Volvosia
100p
100p

Post »

Obrazek
Asia
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu jaki cudny torcik. ;:138
Gratulacje dla Natalki i dla Mamy. ;:167
kropka2
500p
500p
Od: 19 lut 2014, o 20:07

Post »

To wszystkiego najlepszego dla Natalki. ;:196
Volvosia
100p
100p

Post »

Zdolności cukierniczych to nie posiadam, tort kupiony. Dziękujemy za życzenia. :D

Jak dziecko śpi to mama szaleje z owocami.

Obrazek

Obrazek Obrazek

Przepis pochodzi stąd

http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/ ... elami.html
Asia
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu przetwory różnorodne zrobiłaś, ;:138 ja w tym roku sobie odpuszczam, gdyż zapasy kilkuletnie są.
Morele kupowałam na nalewkę, ale ciasto z pewnością przepyszne. Muszę się zaprzeć i upiec, ale jutro będzie z borówkami.
Ja nigdy do ubitej piany z cukrem nie dodawałam mąki ziemniaczanej. Dzięki za przepis. :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Volvosia
100p
100p

Post »

Teresko, tyle i takich przetworów robię ze względu na pannę. Żeby w zimie mieć swoje, z jak najmniejszą ilością chemii. Ktoś kiedyś powiedział, chyba o pomidorach, że najlepiej robić z nich przetwory, jak jest na nie sezon. To samo można powiedzieć o innych owocach i warzywach.

Szukałam takiego przepisu, z którego ciasto mogę zrobić z małym dzieckiem w pobliżu. Ten był najbardziej odpowiedni. Chociaż i tak ciasta po zagnieceniu nie schładzałam, tylko od razu na blaszkę, owoce, piana i do piekarnika. Dodatek skrobi, sprawia, że beza jest bardziej krucha.

Panna jadła bez bezy, mąż stwierdził, że kwaśne. No ale morele mają taki smak. Owoce można wziąć inne, ciasto w sam raz na taką blachę http://www.agdczesci.com.pl/cat,8_cz%C4 ... astercook_ - zdjęcie poglądowe.
Asia
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu a ja kupowałam morele kilka razy, gdyż czereśnie i morele moje najulubieńsze owoce do jedzenia. Zawsze były bardzo słodkie. Myślę jednak, że po wierzchu można posypać trochę cukrem przed wylaniem piany .Fajnie, że powiedziałaś mi o dodatku mąki ziemniaczanej. ;:196
Volvosia
100p
100p

Post »

Mam te 1,5 ha pomidorów. Sezon zbiorczy jeszcze się nie zaczął, więc wolnym czasem szukam przepisu na przecier pomidorowy. Przeszukałam trochę już nie internet, tylko to forum i znalazłam takie ciekawostki.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... s&start=42
krzysztofkhn pisze: Skrzynka pomidorów do sokowirówki i po bólu. Z 20 kilka kilo zostaje pól kilo skórek i pestek w pojemniku na odpady. Miąższ cały przechodzi. Potem można je w garze redukować - gotować. Dodać soli ,jak kto lubi liści selera, byle z uczuciem.
No i coś dla panów na pierwsze "śniadanie " Małe zgrabne dojrzałe pomidorki układamy w litrowym słoiku, trochę więcej soli, listek laurowy, pół łyżeczki pieprzu, kilka ziaren gorczycy, kawałek czuczki- ostrej papryczki, zalewam sokiem pomidorowym, na wierzch łyżka oleju, pasteryzować.
Śniadanie takie w wiadomych okolicznościach sprawdza się, oj sprawdza.
I zdrowe to.
Bogumilka pisze: Pomidorki myję, wkładam do słoja, zalewam zimną wodą i wsypuję dużą łyżkę soli. Zakręcam i gotuje 5 min i do piwniczki. W zimie taki słoik odkręcam i każdego pomidorka naciskam i prosto do zupki wyskakuje pomidorek bez skórki, bo zostaje w łapce
52. Suszone pomidory - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 88#p356488
143. SAŁATKA Z POMIDORÓW - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8#p2470268
Asia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”