Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 15

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
baseda
200p
200p
Od: 5 maja 2013, o 17:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pod dębowym okapem - róże i hortensje. cz. 15

Post »

Witaj Wandziu :) Pięknie u Ciebie - wiosennie, kolorowo i taka harmonia i spokój bije z Twoich zdjęć :) Porozglądam się jeszcze u Ciebie i już nie mogę się doczekać fotek róż i hortensji - to dopiero będzie się działo ...
Awatar użytkownika
Iga51
200p
200p
Od: 27 paź 2013, o 20:45

Post »

Wandziu, mam i tulipany i żurawki kolorowe i trochę innych cebulowych, ale mnie chodziło o to, że u Ciebie wszystko już rozkwitnięte, moje tulipany dopiero w pączkach. Poza tym wszystko u Ciebie rośnie o wiele szybciej. Jak byśmy żyły w różnych klimatach. U mnie jest chyba zbyt zimno, poza tym ogród na wzgórzu, po którym stale hula wiatr. Jak mi drzewa i iglaki porosną większe, to może trochę osłonią ogród. Marzy mi się taki busz, jak u Ciebie, tylko trudno w krótkim czasie aż tak obsadzić 20 arów.
Pozdrawiam. Iga
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Wandziu witaj :wit
Twój ogród jest niezwykle romantyczny a zdjęcia no cóż jak zwykle cudowne ;:167
Uwielbiam u ciebie bywać :D
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pomału ogarniam Twoje wątki i coraz bardziej jestem zachwycona ogrodem.Ja mam działkę w ROD i chociaż bardzo ją lubię /koleżanki jak o niej opowiadam dziwnie na mnie patrzą/do Twojej się nie umywa.Róże tak kuszą ,ja mam kilka ,ale tylko jednej znam nazwę Ingrid Bergman,reszta to nn,w ubiegłym roku bardzo mi chorowały,ale się rozpisałam .

Pozdrawiam Teresa :wit
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Anna11, karagana jest absolutnie niekłopotliwa. Rośnie sobie sama, bez żadnego nawożenia ani żadnej atencji z mojej strony. Mam już ją od kilku dobrych lat. Trzeba tylko wycinać na dole odrosty z ziemi, do których wypuszczania ma skłonność, podobnie jak bzy. Kwitnie podobnie jak akacja i z tego wzgledu zwana jest "polską akacją".
Usa, a wiesz, że mnie te młode przyrościki na modrrzewiu przypominają raczej takie maciupkie kokardeczki. Ula, a co to znaczy, że ci padł w ciągu trzech dni? Umarł?
Alexia, oj widzę, że hasło "róże" przyciągnęło nawet Ciebie. Bardzo mi miło, zaglądaj częściej, Królowo Róż Donicowych :D
Jolu, zobaczysz, jak się zachwycisz tym bodziszkiem. Tylko to nie jest mała oślina, a więc nie wsadzaj jej na obrzeżu, tylko głębej.
A_nie, no pewnie, że przybywaj, miły gościu ;:196
Christinkrysia, jeśli chodzi Krysiu o turzyce, to ja wczesną wiosną przycinam im same końcówki i czasem to wystarcza, ale tego roku choć przezimowały ładnie i początkowo były zielone, to po pewnym czasie stare źdźbła uschły i musiałam zrobić drugie cięcie, mocniejsze. NIe do samej ziemi, ale tak o połowę.
April, u ciebie jest ciemniej pzez te wasze sosny, a u mnie dąb dostaje liści dopiero w maju, dlatego tulipany rozkwitają wcześniej. Natomiast przed domem dopiero są w pąkach, bo tam strona północna.
Takasobie, ptaszki lubią pączki, a zające lubią pączki azalii. Niedawno się tego dowiedziałam od Kropelki i byłam ogromnie zaskoczona. Na szczęście nie mam wizyt zajączków.
Aga72, od kilku rabatek wszystko się zaczyna. A myślisz, że ja to zaczynałam inaczej? No wklejanie zdjęć to jednak ważna sprawa, bo pismo obrazkowe przemawia najdobitniej. Są w necie darmowe progamy wstawiania. Ja kozystam z tinypic.
Jolifleur, Tak jest, nie wykopując cebulowych, tylko stale je dosadzając, można sobie zapewnić morze kwiatów. Czasem te już nie kwitnące też potrafią się nagle ożywić i zakwitnąć po paru latach. Ale rzadko :wink:
Baseda, witaj w moim wątku. miło mi że Ci się spodobało. Ja tak samo nie mogę się doczekać róż i hotensji, bo kupiłam sporo nowych i niecierpliwie wyglądam ich pierwszych kwiatów. Będę to skrupulatnie dokumentować zdjęciami, więc zapraszam. :D
Iga51, warunków klimatycznych jednak się nie przeskoczy. Ale za to ty będziesz cieszyć się swoimi tulipanami dłużej , gdy moje już przekwitną. Tobie Igo marzy się busz, a mnie przestrzeń. I o ile ty masz szasę swoje marzenie zrealizować, o tyle ja... niestety. :(
anym, bardzo się cieszę, że zajrzałaś, bo ostatnio chyba rzadziej bywasz na forum, Aneczko. A ja do Ciebie bardzo, ale to bardzo lubię przychodzić i oglądać zdjęcia pięknych aranżacji.
Tencia, działeczkę też można cudownie urządzić. Szkoda tylko, że nie jest przy domu, ale inni nie mają nawet tego. Co do róż nn, to rób im dużo zdjęć, a potem wstawiaj w wątku identyfikacyjnym. Koleżanki pomogą ci rozpoznać różyczki. I tu nie chodzi tylko o znajomość nazwy dla samej znajomości, ale znając odmianę, wiemy, jak pielęgnować daną różę i możemy porównywać nasze podpopieczne z różami innych forumowiczów.

Czekam z dreszczykiem emocji na kolejne odmiany tulipanków, szczególnie na te zakupione jesienią.
Obrazek

Róża Fritz Nobis rozbuchała się na wszystkie strony świata i mam nadzieję, że da tym chlubny przykład innym pnącym, które właśnie do mnie trafiły.
Obrazek
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja tez czekam na te Twoje tulipanki i inne śliczności. Bo często, gęsto pozostaje mi tylko podziwiać na odległość niektóre odmiany i gatunki... Teraz u mnie susza wielka, do tego szalone wietrzysko wiało przez kilka dni i efekty jak na pustyni... wiejące piaski... ;:174
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Wandziu :) ależ się spieszy Twoim roślinom do kwitnienia ;:oj
Będziesz zaraz miała wielki pokaz kwiatów. U mnie wygląda to znacznie skromniej.
W Twoim ogrodzie jest chyba bardzo zacisznie i przez to cieplej i przytulniej.
Wspaniała wiosna. ;:138
:wit
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Ja dziś wsadziłam do ziemi moje różyce. Dwie z nich to pnące - muszę poszukać dla nich jakieś fajne podpory. U ciebie oczywiście takowe podpatrzyłam ;:198 W ogóle, wszystkie fajne rzeczy do ogrodu chyba w twoim już są ;:oj Uwielbiam tu "przychodzić" ;:196
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Fritz Nobis wygląda imponująco. ;:215
U mnie coraz więcej pączków na różach zimowanych w szklarni.
Oby tylko zrobiło się cieplej i nie wiało tak mocno.
Tulipanki widać dobrze zniosły zimę, będzie na czym oko zawiesić. ;:333
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Wandziu dziękuję za porady w sprawie turzyc .
Faktycznie niby bardzo łagodna zima i sporo roślin pięknie wyglądało na początek kalendarzowej wiosny to teraz te ciągłe przymrozki i wichury z syberyjskim wiatrem negatywnie wpływają na rośliny. Juz 2 razy przycinałam niektóre krzewy bo koniuszki znów były podsuszone...
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Kropelka, teraz to i u mnie jest susza. Już nieraz zbierało się na deszcz, a nawet na burzę, ale w końcu się rozchodziło i nadal ziemia wysuszona na wiór. Wczoraj zaczęłam podlewać róże, bo jak tak dalej pójdzie, to się nie przyjmą. Tulipany na szczęście nie są aż tak wrażliwe.
Ignis, z pewnością Krysiu jest u mnie zacisznie, bo ze wszystkich stron mam sąsiadów, a poza tym stoją duże drzewa, które nie pozwalają hulać wiatrom po rabatach. Poza tym kwitną tulipany wcześniekwitnące, natomiast inne późniejsze odmiany nadal są w fazie rozwoju pąków.
Sweetdaisy, staram się wypatrywać w sklepach takie rozmaite dodatki, które upiększają rabaty, bo dzięki temu robi się trochę ciekawiej w otoczeniu. Muszę tylko uważać, żeby nie przedobrzyć i nie zacząć tworzyć składowiska gratów :) Podpór do róż szukaj w marketach (OBI, Praktiker czy Jula). Ja zwykle robię to zimą ;:108
Kogra, Masz już różane pączuszki? Jakże ci zazdroszczę! Jest coraz cieplej, więc niedługo ci rozkwitną :heja
Christinkrysia, ja też już robię kolejne podchody do rozmaitych roślin i tak sobie myślę: "No jak to? Przecież ja już to porządkowałam, a tu znowu trzeba poświęcić nieco czasu tej czy owej roślinie". Trawy po takiej zimie zachowują się nader dziwnie ;:218

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tulipany Orange Breeze
Obrazek

Obrazek

Moja forsycja wieści wszem i wobec, że już można ciąć róże! A moje przycięte już dwa tygodnie temu ;:173
Obrazek

Jeszcze raz Purissima - coraz bielsza
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Róża Crown Princes Margareta
Obrazek

Obrazek

Elegant Lady w słoneczku
Obrazek

Obrazek

Obrazek
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Wando, ja już zaczęłam podlewanie na dobre. Róże, rododendrony, nowo przesadzane cisy. Ziemia jak słała tam gdzie wymieniałam, pozostały piasek sypiący się ciągle w oczy przy tym wietrze. Przydałoby się trochę deszczu bo to co pada to nawet do korzeni nie zdąży dotrzeć bo wiatr wysusza.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Purissima jest zjawiskowa i musisz przyznać, fotogeniczna!
Mam też małą kępę! Kupione kilka lat temu, co roku cudownie kwitną!
A ten kolor!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Wandziu piękne wkomponowane tulipany. ;:138 Elegant Lady szczególnie mi się podoba z młodymi listkami róż. Biżuteria ogrodowa doskonale dobrana, nie dominuje, ale podkreśla urok rabat. ;:215 Ja czekam na prezent urodzinowy, ma być do ogrodu.
Awatar użytkownika
wwwiola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sie 2007, o 08:18

Post »

Zaznaczam się w nowej części, bo gdzieś mi uciekła. :)

Piękna wiosna. :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”