Olu, Tajko, Danusiu dzięki za odwiedziny i miłe słowa
Olu Doniczka powstaje już blisko 20 lat. Dobór roślin choć może się na pierwszy rzut oka wydawać spontaniczny w rzeczywistości został przeze mnie zaplanowany tab by nasadzenia były atrakcyjne o każdej porze roku oraz tak by było to jak najbardziej "naturalne".
Woda była zawsze, obok kamieni jednym z podstawowych elementów "doniczki". Oczko zostało założone już w pierwszym roku jej tworzenia.
Co prawda w ostatnim czasie nie pokazywałem go bezpośrednio na zdjęciach lecz zawsze było widoczne gdzieś w tle.
Jeśli chodzi o irgę o którą pytasz to nie powiem Ci jaka to odmian bo sam tego nie wiem. Mogę Ci tylko powiedzieć że to najprawdopodobniej irga pomarszczona
Cotoneaster bullatus. Wyhodowałem ją z nasion które samodzielnie zebrałem z krzewu rosnącego na miejskim klombie.
Tajka pisze:Ja u siebie po wymianie wody, nie mogę się uporać z glonami, może to upalne lato się przyczyniło, za bardzo się nagrzewało, a ma tylko 7o cm głębokości.
Trudno mi
Tajeczko radzić coś na odległość, myślę jednak że mogłoby Ci pomóc zakwaszenie wody. Weź do jutowego worka wrzuć kwaśnego torfu i zatop go w oczku, poprawa powinna nastąpić po około dwóch tygodniach.
Danusiu u mnie szybka jesień spowodowana została przez silne październikowe przymrozki. Temperatura przy gruncie spadała prawie do -10C. Tak niskie temperatury przy dobrym nasłonecznieniu znacznie przyśpieszyły jesienne przemiany w roślinach.
Dziewczyny te zdjęcia dedykuję Wam:
To dla Ciebie Olu
to dla Tajki
i dla Ciebie Danusiu