Na starych fundamentach

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
LysyRudy
200p
200p
Od: 28 cze 2012, o 17:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Na starych fundamentach

Post »

sweetdaisy Winter Sprawdził się ten sposób odcinanie szło nawet szybciej niż szpadlem. Ta piła jest stara i zadzerwiala więc nie szkoda jej.

-- 26 lut 2015, o 12:12 --

Alania chętnie podpowiem co i jak. Jest fajna strona i forum o wędlinach. Sporo informacji o wyrobach i wedzarniach. Na pw wyśle link.
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Normalnie się głodna zrobiłam po lekturze twojego wątku... ;:77
Awatar użytkownika
LysyRudy
200p
200p

Post »

Mam nadzieję, że nie jadłaś za dużo bo wtedy źle się śpi. :D
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Spróbuję piłą ciąć trawę (do tej pory używałam ogromnego rzeźniczego majchra ;:131 ). Jakoś mi się wydawało, że trawa utyka między zębami piły i zapycha się. Ale, jak by użyć drobnych zębów .... ;:224 .
Płotek wygląda ślicznie ;:215 - schludniusio. Jeżeli pociągniesz drewnochronem - przedłużysz żywot.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Dziękuję za link i szybką odpowiedź :wit
Awatar użytkownika
LysyRudy
200p
200p

Post »

Ruda2011 Moja piła ma właśnie duże zęby, nic się nie zapychało. Wiem że są specjalne przyrządy do odcinania trawy tak jak napisała Alania ale ja miałem piłę pod ręką i się sprawdziło, zresztą sam tego nie wymyśliłem kiedyś widziałem jak jedna pani u nas na działkach tak robiła. Jak odcinałem trawę akurat był sąsiad i trochę tak dziwnie patrzył na mnie ;:14 .
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

I tak ostatnio prawie nie śpię, więc nie robi różnicy... Ale faktycznie powstrzymałam się od jedzenia... jakoś ;:65
Też mi się marzy wędzarnia, ale wymyśliłam ją w miejscu gdzie teraz stoi dom, więc muszę jeszcze pare lat poczekać :roll:
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

LysyRudy pisze: Jak odcinałem trawę akurat był sąsiad i trochę tak dziwnie patrzył na mnie ;:14 .
;:306 ;:306 ;:306 - fajnie ;:215 . Zobaczysz, że wiele osób piłę w ten sposób wykorzysta.
Ja dostałam etykietkę "dziwaczka" na samym starcie więc teraz już nikt specjalnie nie dziwi się moim pomysłom.
Jednak niektóre durne cholery nie uznają urządzenia zwanego kompostownik :evil: . Wolą zasypać chemią niż kompostować. Dlaczego ? Bo jest przepis mówiący, że działka musi posiadać kompostownik. Więc dla zasady - NIE !
Awatar użytkownika
LysyRudy
200p
200p

Post »

Ludzie myślą ,że kompostownik śmierdzi. Niektórzy tak jak piszesz nie bo jest taki przepis i robią na przekór. Na naszych działkach jest plaga z workami wypełnionymi trawą, zarząd płacił już kary za to, ci sami ludzie potem na zebraniach pytają gdzie są pieniądze ze składek. W tamtym roku musieliśmy zamówić dwa dodatkowe kontenery żeby sprzątnąć odpady zielone bo zrobili sobie składowisko gałęzi i trawy.
Awatar użytkownika
LysyRudy
200p
200p

Post »

vimen Ja postawiłem wędzarnie szybko zaraz po kupnie działki bo brakowało mi smaku z dzieciństwa.
Jeśli nie chcesz to może na razie wędzarnia tymczasowa do wędzenia gorącym dymem. Trochę cegieł na to beczka na beczkę mokry worek jutowy i wędzarnia gotowa, na wsi tak kiedyś się wędziło i wędzi.
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Sąsiad wędzi, ale nie wypatrzyliśmy wędzarni i w końcu wykombinowaliśmy, że on ma wykopany dół i w nim sobie zrobił wędzarnie.
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

LysyRudy pisze:vimen Trochę cegieł na to beczka na beczkę mokry worek jutowy i wędzarnia gotowa, na wsi tak kiedyś się wędziło i wędzi.
Zgadza się ;:215 W mojej wsi właśnie tak się wędzi - w beczce - w sumie sprzęt nie jest tak ważny jak umiejętność wędzenia.
Obrazek
Zgłoś Krzysztof zdjęcie do usunięcia jeżeli psuje harmonię wątku :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Dziękuję za miiłe słowa - dopiero to start z moim domkiem i ogrodem, trzeba jeszcze troszkę czasu by mniej straszył a bardziej zachwycał :tan
Jestem pełna podziwu Twoim ogrodowym poczynaniom! Pełna profeska, fajne rozwiązania ;:180
A numer z piłą i trawnikiem też mi się bardzo spodobał.
Będę próbowała zrobić taki mini płotek, świetnie to wygląda. Mam gałązki brzozy, myślę, że też się nada.
A żona się pewnie kiedyś przekona... Trzymam za to kciuki, bo dzielenie takiej pasji z ukochaną osobą przynosi jeszcze więcej radości i satysfakcji. A wędzonki to dopiero smakują ;:138
Ukłony w Twoją stronę - za to co już dokonałeś w ogrodzie i za to co jeszcze masz w planach.
Już mi się podoba ;:303 ;:180 ;:180 ;:180
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Piękna wędzarnia, marzy mi się taka :wink: A patent z obcinaniem trawy ;:333
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
LysyRudy
200p
200p

Post »

Ruda2011 Zdjęcie fajne. Dobrze widać jak zrobić prostą wędzarnie, sekretem jest odpowiednia średnica rury wkopanej pod odpowiednim kątem żeby dym szedł do góry. Beaby mam wiele pomysłów ale brakuje czasu i pieniążków. Teraz mam pomysł na zrobienie rabaty kwasolubnej. Kolega chce się pozbyć murku zrobionego z bloków granitowych. Jak znajdę chwilkę to rozbiorę murek i bloki wykorzystam do zrobienia podwyższonej rabaty.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”