Elficki zakątek, czyli ogród w mieście

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Elficki zakątek, czyli ogród w mieście

Post »

:;230 :;230 :;230
łeeeheheheheh :;230
No nie mogę :;230
Mam nadzieję,że na gazetach?Albo w czymś?Czy widły i śup? :lol:
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Na obornik była specjalnie opracowana strategia i taktyka :lol:
Wszystko testowane od lat przez znajomą. Pojechałam na wieś z dużym zapasem mocnych worków na śmieci, rękawiczkami oraz pociętym sznurkiem do związywania worków. Obornik pakowałyśmy do worków, związywałyśmy, wrzucałyśmy w drugi większy i na taczkę, a stamtąd prosto do bagażnika. Obornik jest przekompostowany, więc nie śmierdział nic, a nic. Aż sama byłam zdziwiona, bo spodziewałam się, że będę wracać z otwartymi oknami ;:224 Na pakę zmieścił się jeszcze snopek słomy :lol: Normalnie wieś na całego ;:173
ogrodowo
Zapraszam :-)
Awatar użytkownika
Margita
500p
500p
Od: 21 kwie 2012, o 19:37

Post »

Twoja pomysłowość nie zna granic. Tak trzymać! :D
Na szczęście u nas można zamówić obornik i pan przywiezie furą, rozrzuci i przeorze. Tylko koszt całej operacji z roku na rok coraz większy. Ale czego się nie robi dla własnych warzyw, owoców a nawet kwiatów.
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p
Od: 11 wrz 2014, o 20:33

Post »

Elfia świetnie sobie poradziłaś. Ja tak samo robię z tym, że gotowe worki zabieram do bagażnika ;:224
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Kontakt:

Post »

Margita pisze:Na szczęście u nas można zamówić obornik i pan przywiezie furą, rozrzuci i przeorze.
Marzenie ;:oj
U mnie rolnikom nie chce się nawet przywieźć mniejszej przyczepki. Opłaca się dopiero dużą przyczepę za 250-300 zł. Nie szukałam rolników gdzieś z sąsiednich gmin, tylko takich, którzy mają gospodarstwa niemal za rogatkami miasta, więc koszty transportu byłyby prawie żadne. Tak to jest - rolnicy mają coraz więcej kasy, więc coraz mniej im się chce wysilać za niewielkie pieniądze. Dopiero konkretna dostawa wchodzi w grę. Oczywiście o rozrzuceniu nie ma mowy. Zrzuca jedynie obornik na podjeździe, bierze pieniądze i znika, więc obornik trzeba rozwieźć na działce samemu angażując taczkę i całą rodzinę :wink:
ogrodowo
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Kontakt:

Post »

Ale u mnie cisza... zupełnie jak w moim ogrodzie w ciągu tygodnia. Na szczęście zaczyna się weekend, wiec jutro w końcu wybiorę się na parę godzin na zewnątrz. Mam jeszcze trochę pracy do zrobienia.
Autentycznie cieszę się, że będę mogła trochę popracować. mam wrażenie, że po całym tygodniu tęsknię już za zapachem ziemi ;:167
ogrodowo
Awatar użytkownika
Margita
500p
500p

Post »

Owocnej pracy życzę. :D
Ja dziś do pracy i za tydzień też, i za dwa też.
Żeby nie było, ja uwielbiam swoją pracę, ale najbardziej wypłatę. A dodatkowa jest na rozpustę, znaczy na ogród!
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Kontakt:

Post »

O tak, w pracy najprzyjemniejsza jest wypłata :D

A to mój listopadowy ogród. Ciągle zielony. Zatrwian jeszcze chce kwitnąć i chyba tylko zbyt mała ilość słońca utrudnia mu realizację tego planu. Za to jastrzębiec kwitnie i to nie tylko ten jeden.
Zdecydowanie pokochałam na nowo nasturcje. Do tej pory kwitną i nie zrażają się pogodą. Na przyszły rok kupiłam już nasturcję kremową. A na ebay widziałam jeszcze parę pięknych odmian nasturcji i kosmosów, które chciałabym mieć.

Obrazek Obrazek Obrazek

Dobrze, że wykorzystałam sobotę na pracę w ogrodzie, bo dzisiaj cały dzień było dżdżysto i wietrznie. Marna pogoda na jakiekolwiek prace na zewnątrz. Udało mi się przeprowadzić trochę roślin do szklarni. Wylądowały tam truskawki pnące, sadzonki tymianku z doniczki, a także szałwie omszone, które do tej pory ukorzeniały się na gruncie w miejscu, gdzie trzeba przekopać ziemię. Przeniosłam też kapusty pekińskie, bo do tej pory na gruncie ciągle coś podjadało im liście, a do tego podgniwały. Mam nadzieję, że w szklarni będzie im lepiej i doczekam się własnych kapustek. Kilkanaście najmniejszych pak-choi też wykopałam i przeniosłam do szklarni z myślą o przedłużeniu sezonu wegetacyjnego. Mama wykopała też trochę selerów, które dostały miejscówkę wewnątrz. Dzięki temu przetrwają zimę, a małe przymrozki nie zniszczą zielonych liści.

Obrazek

Mały psikus jesienny :lol:
Zostawiłam jakieś boczne pędy bobu, dookoła posiałam gorczycę i mam teraz taki oto widok:

Obrazek

Bób sobie kwitnie w najlepsze :)
ogrodowo
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Haha ale bób :shock: :;230 wstaw go może do wątku zielone wybryki :oops:
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p
Od: 11 wrz 2014, o 20:33

Post »

Elfia w zagłębiu ciepła mieszkasz to co się dziwisz zieleni :) U mnie powojniki zaczęły rozwijać liście - też im się przypomniało. A bób można siać co dwa tygodnie jak fasolę szparagową i zbierać do późnej jesieni to jakoś mu się nie dziwię ;)
Czy dobrze zrozumiałam, że obcinasz bób zostawiając w ziemi korzenie - gdzieś przeczytałam żeby tak robić coby więcej azotu pozostało (motylkowe wiadomo same wiążą).
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Eheh dobry bób :D
Awatar użytkownika
Margita
500p
500p

Post »

Ja Tobie owocnej pracy życzyłam, a powinnam chyba warzywnej! Bób uwielbiam.
Szklarnia to moje marzenie, ale ponieważ mam ogród "na dorobku", więc pewnie dopiero za kilka(naście) lat się jej doczekam.
Myślę, że w przyszłym roku też posadzę nasturcję w warzywniku.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
smirka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 12:44

Post »

Podeptałam ścieżki w Twoim ogródku i zobaczyłam ,że sadziłas kapuste pak choi ,mozesz napisać coś o jej uprawie i o smaku,warta zachodu czy nie?
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Kontakt:

Post »

mati1999 pisze:Haha ale bób :shock: :;230 wstaw go może do wątku zielone wybryki :oops:
Nadaje się idealnie na wybryki :) Poszukam "wybrykowego" wątku i wrzucę tam mój bób.
Margita pisze:Ja Tobie owocnej pracy życzyłam, a powinnam chyba warzywnej! Bób uwielbiam.
Szklarnia to moje marzenie, ale ponieważ mam ogród "na dorobku", więc pewnie dopiero za kilka(naście) lat się jej doczekam.
Myślę, że w przyszłym roku też posadzę nasturcję w warzywniku.
Wierć dziurę w brzuchu każdemu, kto może ci pomóc w realizacji planu, bo własna szklarnia choćby najmniejsza przydaje się w ogrodzie. My kiedyś mieliśmy foliak, później małą szklarenkę zrobioną z okien, które wymienialiśmy, a dopiero od dobrych paru lat mamy dużą porządną szklarnię, którą od kogoś odkupiliśmy. Teraz za nic bym się z nią nie rozstała ;:108
Vamila pisze:Elfia w zagłębiu ciepła mieszkasz to co się dziwisz zieleni :) U mnie powojniki zaczęły rozwijać liście - też im się przypomniało. A bób można siać co dwa tygodnie jak fasolę szparagową i zbierać do późnej jesieni to jakoś mu się nie dziwię ;)
Czy dobrze zrozumiałam, że obcinasz bób zostawiając w ziemi korzenie - gdzieś przeczytałam żeby tak robić coby więcej azotu pozostało (motylkowe wiadomo same wiążą).
Zostawiam korzenie i to samo nakazałam mamie, właśnie ze względu na azot. Później je normalnie przekopuję i pozwalam się rozkładać w ziemi. Za rok planuję wysiewać bób porcjami w odstępach 2-3 tygodni. Niestety w tym roku mama posiała od razu całość i nawet nie przyszło jej do głowy, by zostawić część na drugi wysiew. Za to fasolkę i groszek siałam już w odstępach czasowych i tu muszę przyznać, że fasolka wysiewana przed połową lipca była najpyszniejsza i najobficiej obrodziła. Chociaż na to pewnie nie ma reguły.

No właśnie z tym zagłębiem ciepła to ciekawa sprawa, bo jesienią długo jest ciepło, za to wiosną, kiedy inni mają już ciepełko, ja mam ziąb i strach cokolwiek wysadzać do gruntu.

-- 25 lis 2014, o 22:11 --
smirka pisze:Podeptałam ścieżki w Twoim ogródku i zobaczyłam ,że sadziłas kapuste pak choi ,mozesz napisać coś o jej uprawie i o smaku,warta zachodu czy nie?
Łatwa w uprawie, a jak smakuje przekonam się w weekend. Chciałam ją już wyrywać, ale miałam na stanie dynie i niecne plany przyrządzenia z niej paru potraw, więc pak-choi musiała poczekać.
ogrodowo
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Elfia - masz świetny pomysł z tym jarmużem ;:138 . Ja zostawiam go na zimę , bo zawsze jakieś listko z witaminami urwę , a i sarny mają co podjadać .

Obornika gratuluję , też korzystam z tego towaru co roku. Zwłaszcza kurzy i gołębi , bo o krowi trudno na wsi :roll: .Pozdrawiam :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”