Papryka ostra - zastosowanie,przepisy

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Papryczka chili-jak przetwarzać-przepisy

Post »

W zeszłym roku robiłam jeszcze chili marynowane (dałam zalewę podobną do zwykłych papryk). Dla mnie super, dobre do pizzy!
Beata
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

U mnie w lodówce też się wyklarowało :) Dzięki Kalo za przepis- papryczki są super- zjadłam na raz cały mały słoiczek ;:oj Ale przepisowo nabierały smaku kilka dni od zrobienia. :wink: . Ja blanszowałam krótko papryczki,żeby nie były takie sztywne i aby je było łatwiej nadziewać i układać w słoiki. Do oleju rzepakowego dodałam trochę dobrej oliwy z oliwek i mocno podgrzałam przed zalaniem. Do każdego słoika dawałam czosnek( duże ząbki kroiłam drobniej) ,świeże listki bazylii i małą gałązkę rozmarynu. Olej pozostały w słoiku jest bardzo aromatyczny i pyszny- wyjedliśmy go maczając w nim świeżą bagietkę- pyszne prawie jak same papryczki! :lol: Mozna go też zużyć do sałatek lub smażenia. Część -2 słoiki- przeznaczone do spróbowania ,stały w lodówce bez pasteryzacji. .Cztery słoiczki zapasteryzowałam,ale nie wróżę im ,że postoją dłużej :)

aha,i ja układałam w słoikach łagodniejsze ,okrągłe peperoni razem z mega-ostrymi aji i cayenne,więc nie zabijają po spozyciu :D

Jedna uwaga,jakie mi przychodzi do głowy,to konsystencja serka ( mascarpone+ricotta 3:1 ) ,mógłby być trochę ściślejszy. Kalo-popracujesz nad tym? :wink:

Macie może jakieś inne przepisy na faszerowanie ostrych papryczek,niekoniecznie serkiem?
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko,dzięki za linka- taki prosty przepis,łatwy do wykonania,a efekt pycha! ;:333 Zrobiłam wczoraj w słoiczku z oliwą po faszerowanych,dodałam czosnku i świeżych ziół ,a dziś już były konsumowane do śniadania ;:138 mniam... Trochę złagodziłam wersję dodając 2 półostre papryczki do tych "siekier". -po nocy w lodówce-rewelacja do kanapek,a do sosów też się swietnie nadadzą. Tylko nie wiem ile mogą postać w lodówce. Takie niepasteryzowane to pewnie do miesiąca,albo nawet krócej. Ale przecież można zapasteryzować-będzie trochę inny smak. :wit
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

krynka jakiś czas temu napisłem,że można dodać trochę skrobi ziemniaczanej.Działa.
Ja dodałem łyżeczkę na 500 g serka.Drugim razem zrobiłem serek na gorąco z mleka i kwasku cytrynowego(jak na sernik),i też dało się zagęścić.Było jednak czuć grudki,farsz już nie był tak aksamitny.Sposób z mąką ziemniaczaną,jest chyba lepszy ,trzeba jednak uważać,żeby serka nie utwardzić ;:223
Awatar użytkownika
Sahe
200p
200p
Od: 16 mar 2014, o 09:34

Post »

Przepis na pastę paprykową REWELACYJNĄ !!!

3 kg papryki czerwonej, 30 dkg ostrej papryki. Paprykę pozbawić gniazd, przetrzeć przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodać 0,5 kg cukru, 0,5 l oleju i 8 dkg soli. Wszystko wymieszać i gotowac na wolnym ogniu 15 min. Następnie dodać 1,5 szklanki octu 10%, 60 dkg przecieru pomidorowego, 7 liści laurowych, 2 ząbki czosnku. Wszystko razem zagotować. Gorący sos wkładać do słoików, zakręcać, odkładać "do góry nogami" do wystudzenia.

Jak pisałam wcześniej, jest to wyśmienity sos do przystawek, sosów typu gulaszowy węgierski, do parówek, kanapek, serków na ciepło, do chińszczyzny, do dań z grilla, do białego sera twarogowego itd. Ostrość można dobierać poprzez dodawanie papryk różnych odmian - lub w zmodyfikowanej ilości - wg własnego uznania.
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Adżika - pasta z czerwonej papryki z dodatkiem m.in. pomidorów i czosnku. Dodatek kulinarny wywodzący się z kuchni kaukaskiej i popularny w Gruzji, Abchazji, Turcji oraz Rosji.
3 kg pomidorów
1/2 kg marchwi
1/2 kg jabłek
1/2 kg czerwonej papryki
1/2 kg cebuli
6 główek czosnku
10 ostrych papryczek
1/2 szklanki cukru
1 szklanka oleju (lub oliwy)
2 łyżki soli
Warzywa pokroić w kostkę - i wszystkie razem - udusić, (pomidory w całości - ze skórą, jabłka też ze skórką, tylko pozbawione gniazd nasiennych, papryka bez gniazd nasiennych, ostre papryczki - w całości).
Dusić ok. 3 godziny, a pod koniec dodać olej.
Po ostudzeniu całość zmiksować, podgrzać mocno - i do słoiczków.
Pasteryzować 10 - 15 min.

-- Pt, 5 września 2014, 16:48 --

Dżem z pomidorów i chili
1/2 kg pomidorów
2 - 4 papryczki chili
4 obrane ząbki czosnku
2,5 cm świeżego korzenia imbiru
30 ml sosu rybnego
310 g cukru
100 ml czerwonego octu winnego
Składniki zmiksować i smażyć ok 40 min. Przełożyć do słoiczków i pasteryzować ok. 10 min.
Beata
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Sos paprykowy
3 kg papryki czerwonej
4 - 5 papryczek chili
1 1/2 główki czosnku
Zmielić w maszynce do mięsa.
Dodać:
1 szklankę oleju
1 szklankę octu winnego
2 słoiczki przecieru pomidorowego
1 szklankę cukru
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 kostki rosołowe z kury
Vegeta i sól do smaku (po płaskiej łyżeczce)
Wszystko gotować ok. 40 minut, mieszając. Gorące wlewać do słoików i pasteryzować 10 - 15 minut. Wystarcza na ok. 10 słoiczków 0,33 l.
Beata
Awatar użytkownika
Milcia120
500p
500p
Od: 1 lut 2014, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja pastę paprykową robię trochę inaczej

5 kg czerwonej papryki słodkiej
0.3 kg papryka pepperoni ostra czerwona
1 kg pomidorów
główka czosnku
pietruszka nać
sól, cukier, wg smaku
3 łyżki oleju

papryki i pomidory oczyścić z gniazd nasiennych zmielić na średnich oczkach dodać olej i gotować ok 3 godz dodać czosnek przepuszczony przez praskę pietruszkę oraz przyprawy i gotować jeszcze przez godzinę. Następnie do słoiczków do góry dnem po wystudzeniu przechowuje w lodówce pasta jest fajna bardzo gęsta nadaje się do wszystkiego nawet jako dodatek na kanapkę ze smalcem :D
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam podobny przepis ,ale jeszcze z dodatkiem jabłek.
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13

Post »

Ile tych jabłek ?
Kwaśne czy słodkie ?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daję winne,kilka sztuk.Jak lubisz takie klimaty,możesz część skarmelizować na patelni z niedużą ilością cukru.
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Milcia,a czy w tej paście nie wyczuwa się skórek z papryki i pomidorów?
Nabrałam na nią ochoty,choć trochę mnie przeraża 4-godzinne pilnowanie gara :roll: :roll:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Milcia120
500p
500p
Od: 1 lut 2014, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Też miałam obawy przed skórką ale przez to że tak długo się gotuje jest mało wyczuwalna ( podczas spożywania nie przeszkadza że tak się wyrażę) ilość czasu rzeczywiście przeraża ale dzięki długiemu gotowaniu jest gęsta taka do smarowania naprawdę polecam.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3

Post »

Witam, może ktoś ma przepis lub pomysł co zrobić z papryczką ROKITA- długa i chuda w dodatku zielona. Pierwszy raz w tymroku wysiewałam. Mówi się ,że od przybytku głowa nie boli a ja kombinuję jak tę ,,zieleninę" wykorzystać. Trochę grubsze nafaszerowałam ale z resztą nie wiem co czynić a na krzaczkach jest tego jeszcze duuużo i dopóty dopisuje pogoda niech rosną i dojrzewają.
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3

Post »

Nawet ja zerwiesz zielone,już wyrośnięte papryki, one dojrzeją w krótkim czasie w domu . Rokity miałam jeden krzaczek,u mnie ona była słodka. Możliwości na wykorzystanie jest dużo- możesz ususzyć,możesz zamarynować w zalewie octowej ( ja takie lubię najbardziej),zrobić sos do słoików . Zielona papryka też jest jadalna :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”