Wszystko o... pomidorach. - 1 i 2cz.(07.10.07-30.12.09)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

co do nawożenia, nie potrafię Ci odpowiedzieć, ponieważ zawsze stosuję obornik jesienią pod zimową orkę Pozdr
Awatar użytkownika
izabellka
100p
100p
Od: 24 mar 2008, o 13:50

Post »

zachorowały moje sadzonki :(
co im jest??
na szczęście nie wszystkie tak wyglądają, ale może zaczną .... :(

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53826" onclick="window.open(this.href);return false;

Życie jest pełne niespodzianek.
Awatar użytkownika
leosta
500p
500p
Od: 29 sty 2008, o 08:43

Post »

Witam.
Izabelko Uważam że twoje pomidorki mają za mokro i przy zbyt małym naczyniu i dość dużej roślinie korzenie dotykają dna. Przesadź je szybciutko.

Co do prowadzenia pomidorów- ja prowadziłem pomidory w gruncie tylko i wyłącznie na jeden pęd. Dziś rano oglądałem program "Rok w ogrodzie" i tam osoba prowadząca informowała że w szklarni pomidory powinno się prowadzić tylko na jeden pęd.

Pozdrawiam Leszek.
moje wątki

"Prawo jest jak płot: lwy przeskakują, płazy ślizgają się dołem, tylko bydło zostaje."
Awatar użytkownika
jola30
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 maja 2008, o 18:48

Post »

wilki te dzikie pędy polecam nie wyżucać tylko w ukorzeniacz dość łatwo sie przyjmują i mamy dodatkowe sadzonki pomidor nie będzie tak ładny i duży jak z matecznej rośliny ale zawsze coś urośnie i do obiadku bedzie
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Papryka jak rośnie to tworzy pierwszy kwiat w rozwidleniu dwóch, trzech gałązek które wyrastają z pieńka głównego. Na tych gałązkach rozwijają się kwiaty i dalej się rozgałęziają tworząc całą koronę krzaka papryki. Ten pierwszy kwiat ( w rozwidleniu), może być dwa, usuwa się gdyż roślina przy tworzeniu gałązek zatrzymuje się w rozwoju, a swoją energię kieruje na wytworzenie z tego pierwszego kwiatu owocu papryki. Gdy go usuniemy i na krzaczku nie będzie tego jednego czy dwóch kwiatów, roślina zacznie się rozkrzewiać i tworzyć gałązki na których pojawią się kwiaty( jednocześnie na kilku gałązkach). W ten sposób roślina będzie zasilać jednocześnie kilka kwiatów a nie jeden. Ja to praktykuję i potwierdzam że owoce papryki pojawiają się(dojrzałe) kilka dni później. lecz nie jeden owoc a kilka jednocześnie. Co do prowadzenia pomidorów to są różne szkoły. Można prowadzić na jeden pęd( wszystkie pozostałe się wyłamuje), na dwa pędy, oraz na trzy pędy. Na więcej pędów raczej nie warto prowadzić gdyż odbija to się na wielkości pomidorów, Instruktaż jak prowadzić uprawę pomidorów w programie "Rok w ogrodzie" ma się nijak do amatorskiej uprawy pomidorów w szklarniach nieogrzewanych , tunelach czy w gruncie. Na ile pędów prowadzić ,to sprawa indywidualna ogrodnika, zależy ile ma sadzonek, jaką powierzchnią dysponuje oraz to co komu pasuje, istotnym elementem w tej uprawie jest to by istniał przepływ powietrza wokół pędów, bo inaczej , liście pomidorów zawilgotnieją, a gdy wilgotne liście, to do choroby jeden krok. Ja uprawiam pomidory w wysokiej szklarni(dach z folii) nieogrzewanej i zawsze prowadzę do góry dwa pędy( zostawiam pierwszy pod pierwszym gronem kwiatowym). Mógłbym prowadzić pomidory na jeden pęd ,a wtedy należałoby posadzić dwa razy więcej krzaków pomidora, na trzy pędy nie prowadzę ,gdyż nie byłoby możliwości przewiewu powietrza w szklarni. Gdy się planuje uprawę pomidorów , w jesieni należy tak wzbogacić ziemię obornikiem lub kompostem by wystarczyło pokarmu dla wszystkich posadzonych pomidorów, i by nie dokarmiać roślin nawozami sztucznymi( jeżeli ktoś chce mieć owoce pomidorów jak najbardziej ekologiczne. Pomidory potrzebują bogatą w pokarm ziemię oraz muszą być systematycznie nawadniane. Jeżeli będą pomidory czasowo przesuszane, natychmiast roślina reaguje, zrzucając kwiaty co odbija się na ilości owoców. Nie można dopuścić by pod osłonami więdły liście pomidorów ( nawet na krótki czas- południem). Ukorzenianie wilków mija się z celem gdyż opóźnia to uprawę pomidorów i maleją szanse na zbiór owoców. Liście pomidorów powinny być usuwane od dołu dopiero jak "zapalają " się dolne grona pomidorów , wyżyj należy usuwać wraz z dojrzewaniem kolejnych gron, przedwczesne usuwanie liści osłabia roślinę. Uważam że nie należy uszczykiwać wierzchołków roślin, jeżeli dotykają dachu ( nie mogą dotykać folii bo ulegają poparzeniu) to należy je obniżać( wraz ze sznurkiem po którym prowadzimy roślinę) a dołem zwijać goły pęd jak sznur. Uprawę pomidorów w cylindrach uważam za " dziwadło" i podlewanie ich ,to problem tych co wymyślili taką metodę. Roślina w cylindrze to ograniczenie rozrastania się korzeni i ciągłe niedobory wody( chyba że ktoś ma kropelkowy system podlewania.) Tadeusz.
Awatar użytkownika
izabellka
100p
100p

Post »

Leszku,
dziękuję za odpowiedź i zainteresowanie

nie mam ich za bardzo w co przesadzać :D
mam 60 sztuk sadzonek i niektóre cierpią jak widać w PCV po butelkach :(
u większości białe korzenie są widoczne i sięgają dna, rozumiem, że to błąd
postaram się jeszcze raz je poprzesadzać
wcześniej były w kubeczkach jednorazowych ;)

a jakbym taką sadzonkę wysadziła do gruntu, to co by się z nią stało??

czy w ogóle można cokolwiek sadzić na ziemię świeżo przekopaną z obornikiem??
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53826" onclick="window.open(this.href);return false;

gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iza, nie stanie się nic. Zdarzało się, że ojciec wywiózł obornik jesienią na pole i do warzywniaka go zabrakło. Kilka razy sadziłam juz pomidory do gruntu ze świeżym obornikiem. Wykopywałam dołek, oczywiscie o wiele większy niż sadzonka, na dno dołka łopatę obornika, przesiekałam ten obornik z ziemią w tym dołku, potem przykryłam ten przemieszany z ziemią obornik kilkoma garściami takiej "czystej" ziemi , tak aby wsadzony pomidor korzeniami nie stykał sie z obornikiem. Jeżeli już masz przekopany obornik, to tylko trzeba uważać , by w dołku do którego będziesz wysadzac nie było brył obornika i żeby sie nie stykały z korzeniami. Jak się już przyjmą i utworzą nowe korzenie, to zobaczysz jakie będziesz mieć pomidorzyska !!!
Awatar użytkownika
izabellka
100p
100p

Post »

gieniu ale jesteś optymistką :) dziękuję za porady
ja się zastanawiam czy cokolwiek dotrwa do owocowania nie mówiąc o wydaniu plonów
to mój pierwszy raz ....
ale tak tu wszyscy straszą, że bez chemii ani rusz, bez oprysków, że czarno widzę swoje podboje na pomidora ;)

gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izabelko, spokojnie ! wrzuć na luz! na takim swieżo przekopanym oborniku sialiśmy również ogórki, oczywiście nasionka nie dotykały bryłek nawozu. Powoli nabierzesz doświadczenia . Powodzenia ! (skąd w Warszawie zdobyłaś swieży obornik? ze stadniny?)
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Ważne jest jak napisała gienia1230 by korzenie nie stykały się bezpośrednio z obornikiem. Ja nieraz daję w dołki łajno krowie i po zasypaniu go ok. 5 cm ziemi wsadzam pomidory.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
izabellka
100p
100p

Post »

ok
postaram się zastosować do tych rad :)

mieszkam aktualnie w warszawie, ale wybudowałam dom pod wawą, a obornik załatwia mi mój ogrodnik od jakiegoś hodowcy z jakiejś jeszcze dalszej wsi ;) ale jak na lekarstwo ich tam :(

gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aha, Iza wsadzaj pomidory głębiej niż są w pojemniczkach, one utworzą sobie korzonki przybyszowe od łodygi, po posadzeniu podlej. Po tygoniu od posadzenia powinny okrzepnąć i ruszą . Pozdr
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
izabellka
100p
100p

Post »

gienia1230 pisze:aha, Iza wsadzaj pomidory głębiej niż są w pojemniczkach, one utworzą sobie korzonki przybyszowe od łodygi, po posadzeniu podlej. Po tygoniu od posadzenia powinny okrzepnąć i ruszą . Pozdr
ok, dziękuję :*
pozdrawiam

uki94
200p
200p
Od: 4 mar 2008, o 09:55

Post »

Postanowiłem że pomidory będę prowadził na 2 pędy co o tym sądzicie?
Lukasz uki94
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Ja prowadzę w tunelu pomidory na 2 pędy ale co drugi krzak pomidora. Jak wszystkie będą na dwa pędy to będzie za duże zagęszczenie i przez to zły przepływ powietrza co wiąże się z zagrożeniem chorób grzybowych.
Pozdrawiam Andrzej.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”