Juka choroby,szkodniki

Rośliny doniczkowe
Ayperi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 gru 2024, o 16:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Juka choroby,szkodniki

Post »

Cześć,
Przeniosłam dużą i okazałą jukę, ktorą opiekowali się kolega i koleżanka z pracy, z biura do domu.
To było dobrych kilka miesięcy temu, stawiałabym na sierpien/wrzesień. Juka stoi w miejscu, w którym nie ma kontaktu z innymi kwiatami.
Dość szybko jej liście zaczęły żółknąć i usychać. Z początku dotyczyło to głównie dolnych liści, więc nie zwracałam na to uwagi.
Ale obecnie żółkną liście z różnych miejsc i w sporej ilości. Dodatkowo takie liście mają czarnoszare paski i kropki. Nie zauważyłam jednak widocznych szkodników.

I teraz pytanie czy to efekt niedopatrzeń w opiece nad kwiatkiem, czyli że coś robię nie tak. Czy jest to jakaś choroba lub szkodnik?
Pytałam osób, które kwiatkiem zajmowały się w biurze i mówili, że tak kwiat miał plamy, ale ze nie obserwowali wczesniej intensywnego żółknięcia i usychania liści.
Będę wdzięczna za pomoc - juka jest dorodnym egzemplarzem, bardzo liczę, że uda mi się zdziałać coś, by przwrocic jej zdrowie. 🙂
Nie jestem w stanie dolaczyc zdjęc do wiadomości, więc dodaję odsyłacz do mojego dysku google że zdjęcia wierzchniej i spodniej strony uschniętego liścia.
https://drive.google.com/drive/folders/ ... ORM7E9OYG1
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Opisz dokładnie warunki uprawy i pielęgnacji, stanowisko od okna, podłoże, podlewanie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ayperi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Juka stoi około 3 metry od zachodniego okna, światło rozproszone (myślę, że stanowisko może jest do zmiany na bliżej okna, ale trochę bałam się ją w takim stanie ruszać) Kwiat jest wysoki, okolo 170-180 cm, stoi na podlodze, bez zadnego stoliczka czy innego podwyzszenia.
Podlewana jest obecnie około raz na 7-9 dni przy czym sprawdzam higrometrem głęboko w doniczce i działam, gdy wskazuje 3 lub niżej. W biurze podlewana była co tydzień.
Wilgotność w domu mamy około 50%.a
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Już można wgrac zdjęcie. Hosting już nas przyjmuje, dostepu do Twojego dysku nie ma....
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Same błędy... 🤦

Po pierwsze trzy metry od okna to możesz postawić sztuczne kwiatki..., bo w tej odległości zwłaszcza o tej porze roku światła przydatnego roślinom po prostu nie ma. Stanowisko tuż przy oknie, wykluczając wystawę północną.

Po drugie, nie podlewasz tej rośliny tak często. Podlewasz w okresie jesienno zimowym raz co około 3 tygodnie.

Po trzecie, w czym rośnie, w samej ziemi uniwersalnej, czy w mieszance ziemi i perlitu, przynajmniej w proporcji około 2:1. Do przesadzenia i sprawdź stan korzeni.

Wilgotność powietrza nie ma w przypadku tych roślin żadnego znaczenia. Juka jest przystosowana do suchego klimatu.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ayperi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Czyli to błędy w opiece mogą być przyczyną? 😮
Czy w okresie letnim higrometr w ogóle będzie przydatny, skoro teraz, z tego co rozumiem niebardzo?

Okno mam wysokie, wiec kwiat dostanie stołeczek i postawie zaraz przy oknie. :) ale w innym pokoju kwiatki spokojnie rosną i w większej odległości od okna (choć akurat nie jest to juka 😉).

I jeszcze dodam, że w co w doniczce to nie wiem 😞 ale tak jak mówię, w biurze radziła sobie wyśmienicie. Czy przesadzić od razu czy poczekać z tym lepiej do wiosny?
Edit: uzupełniam o zdjęcia.
Proszę o zerkniecie, może oprócz zmiany warunków, trzeba też jakieś dodatkowe środki zastosować.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Napisałem wyraźnie, przesadź teraz. Nie przesadzamy roślin tylko na wiosnę tylko przez cały rok, a zwłaszcza interwencyjnie. Do wiosny to ta roślina nie przeżyje... Ona jest przelana i jest duże prawdopodobieństwo że doszło do uszkodzenia korzeni.
W ogóle rośliny przesadzamy maksymalnie co około 2 lata, albo wtedy kiedy bryła korzeniowa będzie przerośnięta. Przesadzając wymieniamy stare, zwykle zasolone podłoże.

Wykluczając szkodniki choroby roślin biorą się z błędów uprawowych, stanowisko, podłoże, podlewanie.

Wilgotnościomierz podłoża nigdy nie może być jedyną formą pomiaru. To jest tylko dodatek, a podstawą będzie dodatkowe sprawdzenie organoleptyczne, np. wsadzając palec do doniczki czy z czasem obserwacja wizualna podłoża - inaczej wygląda podłoże po podlaniu, a inaczej po jego przeschnięciu.

Odległość od okna ma fundamentalne znaczenie, bo im dalej od okna, tym światła jest coraz mniej, a zwłaszcza w okresie jesienno zimowym. Co do rośnięcia innych roślin, mogą one rosnąć i "rosnąć".
Na pewno inaczej będą one rosnąć bliżej okna (lepiej), niż dalej od niego.

Wrzuć zdjęcia całej rośliny, a nie jednego liścia.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ayperi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

norbert76 pisze: 7 gru 2024, o 19:38 Napisałem wyraźnie, przesadź teraz. Nie przesadzamy roślin tylko na wiosnę tylko przez cały rok, a zwłaszcza interwencyjnie
Ok, dopytalam, żeby uniknac pomyłki w komunikacji (jak widać moje wątpliwości wynikały z mitu, który wśród początkujących, takich jak ja, ma się dobrze).
norbert76 pisze: 7 gru 2024, o 19:38 Wilgotnościomierz podłoża nigdy nie może być jedyną formą pomiaru. To jest tylko dodatek
Ok, z czasem liczę na to, że nabiorę doświadczenia 🙂

Dodaję zdjęcia całej rośliny.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na pewno w tym miejscu nie powinna stać żadna żywa roślina. Gubienie dolnych liści oprócz przelania, to również efekt zbyt małej ilości światła. Mała ilość światła = mały lub w ogóle brak przeprowadzenia procesu fotosyntezy, zwłaszcza dla rośliny typowo słońcolubnej, jaką jest Juka.

Do tego jeszcze podczas przesadzania dopasuj wielkość doniczki żeby nie była większa niż około 2 - 4 cm na średnicy.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ayperi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Usychanie nie dotyczy tylko dolnych liści, w tej chwili marnieją na każdej wysokości (wycinam w miarę na bieżąco, więc na zdjęciu nie widać ile tego jest).
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak, doprecyzowując zwłaszcza przy przelaniu mogą lecieć nie tylko najstarsze liście.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ayperi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Ok, dzięki serdeczne za rady. Zastosuję na pewno.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
sawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lis 2011, o 21:02

Post »

Mam 2 juki w jednej doniczce. Stoją w tym samym miejscu od wiosny ubiegłego roku i ładnie rosły. Od ok 3 tygodni jedna ma się dobrze a druga marnieje - liście po kolei żółkną i opadają, bez żadnych innych uszkodzeń. Wyjęłam z doniczki żeby zobaczyć korzenie - wyglądają normalnie.
Najbardziej zastanawia mnie dlaczego jedna zamiera a druga nie.
Pozdrawiam. Sławka
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Każda roślina inaczej się zachowuje, jak człowiek.
Nie zawsze korzenie chorują wskutek błędów uprawowych.

Opisz właśnie dokładnie warunki uprawy i pielęgnacji, podłoże, podlewanie, odległość od okna oraz wrzuć zdjęcia.
Wszelkie błędy uprawowe wychodzą najczęściej w okresie jesienno zimowym kiedy jest mało słońca i samego światła.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
sawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lis 2011, o 21:02

Post »

Podłoże jest uniwersalne z perlitem. Podlewam co ok 3-4 tygodnie ale mało, tak ze 150 ml. Doniczka z odpływem oczywiście.

Obrazek

Tak wygląda to gorsza. Oberwałam wszystko co zrobiło się żółte ale następne liście żółkną.
Obrazek

Tak ta wyglądająca normalnie
Obrazek

Roślina stoi przy północnych szklanych drzwiach, a naprzeciwko w odległości ok 4m ma dużą witrynę 3,5x2,2 od południa. Temp w tej chwili 18,5*C.
Obrazek

Czy z tej chorej jeszcze coś będzie? Może przesadzę mniejszą do osobnej doniczki i postawię bliżej południowego okna?
I nadal się zastanawiam czemu zamiera tylko jedna.
Pozdrawiam. Sławka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”