Aprilkowy las cz. 5
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Aprilkowy las cz. 5
Moja kłosówka była identyczna jak u aage. Po kilku nieudanych próbach musiałam się jej w końcu pozbyć . 

- aage
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wandziu i ja się jej pozbyłam bo wręcz szpeciła.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Otóż to, a powiadają, że ona taka bezproblemowa. Ja na jej miejscu wsadziłam kostrzewę i jestem zadowolona.
- aage
A na jakim stanowisku ją u siebie miałaś?
Swoją również zamieniłam na kostrzewę
Swoją również zamieniłam na kostrzewę

-
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Łał, jaka dyskusja.
Pozwólcie że odpowiem ogólnie.
Tak, to kłosówka miękka. Rośnie na stanowisku słonecznym, faktycznie potrafi przesychać ale ja mam na nią sposób podpowiedziany przez szkółkarza. Tą trawkę kosi się tak jak zwykłą trawę. Szybko się regeneruje. A jak ma takie suche kępy to je po prostu wycinam. Na tyle szybko się rozrasta że łatwo ją zastąpić kępami, które wyrosły poza wyznaczonym terenem. Poza tym ta trawka rośnie pod różami The Fairy, które są często podlewane. To chyba też ma znaczenie.
Bardzo ją lubię, bo nie znam innej roślinki która dawałaby taki ciekawy kontrast bieli.
Pozwólcie że odpowiem ogólnie.
Tak, to kłosówka miękka. Rośnie na stanowisku słonecznym, faktycznie potrafi przesychać ale ja mam na nią sposób podpowiedziany przez szkółkarza. Tą trawkę kosi się tak jak zwykłą trawę. Szybko się regeneruje. A jak ma takie suche kępy to je po prostu wycinam. Na tyle szybko się rozrasta że łatwo ją zastąpić kępami, które wyrosły poza wyznaczonym terenem. Poza tym ta trawka rośnie pod różami The Fairy, które są często podlewane. To chyba też ma znaczenie.
Bardzo ją lubię, bo nie znam innej roślinki która dawałaby taki ciekawy kontrast bieli.
- aage
Hmm Jolu a wiesz, że o tym kiedyś myślałam
Obcięłam przez przypadek kiedyś i faktycznie szybko się regeneruję...jednak nie nadaje się na reprezentacyjne miejsca a więc dlatego z niej zrezygnowałam, i przynajmniej u mnie niemiłosiernie się rozchodziła na boki.
Pod różami na pewno jest jej dobrze a faktycznie fakturę kłosów ma obłędną

Obcięłam przez przypadek kiedyś i faktycznie szybko się regeneruję...jednak nie nadaje się na reprezentacyjne miejsca a więc dlatego z niej zrezygnowałam, i przynajmniej u mnie niemiłosiernie się rozchodziła na boki.
Pod różami na pewno jest jej dobrze a faktycznie fakturę kłosów ma obłędną

-
Aga, szkółkarz u którego kupowałam tą trawę, również zakłada i pielęgnuje ogrody. Powiedział że on ją sadzi zawsze na granicy z zieloną i tnie równo obydwie kosiarką;:306
Z pewnością trudno ją utrzymać jako część rabaty. Jest bardzo ekspansywna. Póki co mi nie przeszkadza
Z pewnością trudno ją utrzymać jako część rabaty. Jest bardzo ekspansywna. Póki co mi nie przeszkadza

- aage
Dziękuję za cenne uwagi i spostrzeżenia 

- nena08
- Od: 8 lut 2012, o 10:06

Sprawdzałam wielokrotnie czy masz już wątek, ale przed Świętami wpadłem w kierat i czasu na przyjemności zabrakło.
Podobają mi się Twoje donice, ale o tym już dziewczyny pisały.
Czy chronisz swojego smardza

Piękny kolor barwinka. Ja mam fioletowy.
-
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
Nienawidzę rozłażących się traw
W ogóle mam alergię na tego typu rośliny.
Dzisiaj walczyłam z miętą, która rosła wszędzie, tylko nie tam, gdzie trzeba.
Miałam ochotę wywalić ją na kompostownik, ale gdy pomyślałam o upalnym lecie...nie ma lepszego napoju.

Dzisiaj walczyłam z miętą, która rosła wszędzie, tylko nie tam, gdzie trzeba.
Miałam ochotę wywalić ją na kompostownik, ale gdy pomyślałam o upalnym lecie...nie ma lepszego napoju.
- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55

przybiegłam się przywitać...

Dzięki za zdjęcia tych paskud..... bardzo trzeba uważać i dokładnie oglądać roślinki zanim się posadzi.

-
Aga, nie ma sprawy, ja ciągle się tu o coś dopytuję, douczam i pytam o doświadczenia innych. Po to jest to miejsce
Aniu,dziękuję, dopiero się rozkręcam z wątkiem. Trochę mało czasu ale też staram się nadrabiac zaległości w zaprzyjaźnionych miejscach. Z różnym skutkiem
Fajnie że wpadłaś.
Smardzy nie chronię. Po prostu sobie rosną i już. Nie zrywam, nie niszczę więc co roku się wysiewają. Często się zdarza że są w świeżej korze. Te we własnym ogródku możesz jeśc. Sprowadzac to fakt, nie można. Inna sprawa że mój kucharz, czyli M. zawsze w tym czasie jest gdzieś w świecie więc ciągle nie ma okazji spróbowac jak smakują. Czy to faktycznie taki rarytas.
Iwonko, u mnie nie ma problemu z ekspansywnymi roślinami. Po pierwsze w trudnych warunkach są znacznie mniej ekspansywne niż w innych ogrodach. Poza tym mam sporo miejsca, więc jak coś chce rosnąc to się tylko cieszę. Miętę też mam, sieje się niesamowicie. Ale też nie narzekam bo mochito z miętką w lecie to najlepsze pyszności. U mnie idzie tego baaaardzo dużo.
Majeczko, jak miło że zajrzałaś
A kiedy ty zakładasz wątek? bo nie znalazłam żadnego aktualnego...
W skrzyniach na tarasie MUSI byc w tym roku pięknie. Tam są posadzone po dwie róże Bonica. Z pewnością w drugim roku będą atrakcyjniejsze, zwłaszcza że zupełnie nie ucierpiały zimą.

Sierściuchy po kąpieli błotnej

Aniu,dziękuję, dopiero się rozkręcam z wątkiem. Trochę mało czasu ale też staram się nadrabiac zaległości w zaprzyjaźnionych miejscach. Z różnym skutkiem

Smardzy nie chronię. Po prostu sobie rosną i już. Nie zrywam, nie niszczę więc co roku się wysiewają. Często się zdarza że są w świeżej korze. Te we własnym ogródku możesz jeśc. Sprowadzac to fakt, nie można. Inna sprawa że mój kucharz, czyli M. zawsze w tym czasie jest gdzieś w świecie więc ciągle nie ma okazji spróbowac jak smakują. Czy to faktycznie taki rarytas.
Iwonko, u mnie nie ma problemu z ekspansywnymi roślinami. Po pierwsze w trudnych warunkach są znacznie mniej ekspansywne niż w innych ogrodach. Poza tym mam sporo miejsca, więc jak coś chce rosnąc to się tylko cieszę. Miętę też mam, sieje się niesamowicie. Ale też nie narzekam bo mochito z miętką w lecie to najlepsze pyszności. U mnie idzie tego baaaardzo dużo.
Majeczko, jak miło że zajrzałaś

W skrzyniach na tarasie MUSI byc w tym roku pięknie. Tam są posadzone po dwie róże Bonica. Z pewnością w drugim roku będą atrakcyjniejsze, zwłaszcza że zupełnie nie ucierpiały zimą.

Sierściuchy po kąpieli błotnej

- aage
Kąpiel błotna potrafi zdziałać cudna, słodkie sierściuchy, proszę wysmyraj je od kociej mamy kochającej wszystko co ma cztery łapy
Kompozycje świetne

Kompozycje świetne

- ilona2715
- Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Jolu, ależ Ty masz niesamowite lilie, wydawało mi się, że większość już znam i dość dużo nawet ich mam, a tu niespodziewanie na listę moich chciejstw trafiły następne The Edge, Papilio i Devotion śa przepiękne. Czyżby i Ciebie dopadła różyczkomania, ciekawa jestem które pięknotki podbiły Twe serducho i znalazły się w Twoim ogrodzie. Niebieskie dodatki ekstra
, a sierściuchy urocze, wymizgaj je ode mnie 

- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55

wątek założę pewnie jak zwykle w maju

Bonica rośnie w tych skrzyniach

Jestem pewna, że już w tym roku da popis swoich możliwości....

Śliczne psy