Po pierwsze- dziękuję za ofertę wiosenną traw-zawsze to fajniej kupić przez FO niż bezosobowo w sklepie. Jeśli będziesz dzielić na wiosnę, to ja bym chyba poprosiła rozplenicę i obiedkę szerokolistną..
ale..
Zerknij proszę na to zdjęcie i może cos doradzisz..

To zebrinus, posadzony w tym roku. Przed tą rabatą w mglistych planach jest oczko wodne, obsypane żwirkiem a na nim trawy. W "projekcie" ogrodu po lewej stronie ognika, na tle 3 jałowców spartan mają rosnąc na rabacie jakieś trawy.. Ja chyba bym tam widziała rozplenice- bardzo podoba mi się ich rozłożystość i te pędzelki- które mam nadzieje, wypuszcza co roku..?
Zobacz- czy to dobrze miejsce na zebrinusa.. Nie wygląda tu trochę jak kwiatek do kożucha? Czy on się strasznie rozrasta wszerz- czy może nie.. i podsadzić go czymś mniejszym, żeby tak samotnie nie sterczał?
Czytałam też, że rozplenice co kilka lat trzeba dzielić i odmładzać, ale podobno to trudne bo mają zbite korzenie- jak Twoje doświadczenia? Może lepiej posadzić odmianę małą Little Bunny- nie opanuje tak rabaty wizualnie?
Doradz cos kompozycyjnie

To bardzo słoneczne miejsce.
Tak sobie też myślę, czy teraz jest sens wpychać trawy na rabaty iglaste-czy może lepiej poczekać, żeby coś dobrać, jak powstanie oczko..?
Powiedz mi jeszcze jedno.. plizzzz- co zrobić z zebrinusem na wiosnę- na razie związałam go w kucyk, ale co dalej? Tak łopatologicznie poproszę, bo to moja pierwsza trawa ozdobna

Mam nadzieję, że tu zajrzysz przed wiosną

Pozdrawiam

edit
dorzucam jeszcze foto rabaty z góry- z maja, nie ma jeszcze murków. Czerwonym kółkiem oznaczyłam, gdzie teraz rośnie zebrinus, a niebieskim okolice planowanego oczka..

To betonowe cos w dolnym rogu- to balkon, z którego robiłąm foto.
Widzisz tu jakąś kompozycje z traw- czy dać sobie spokój i poczekać na oczko i wtedy kombinować..?
Wybacz, że tak męczę- ale podziwiając trawy u Ciebie widze, że się na nich znasz, masz do nich oko..to może u mnie coś doradzisz..?