Piękna kolekcja egzotyków . Masz w planie może wysiewanie innych? A co do passiflory edulis: miałaś sadzonkę, czy to też siewka? I po jakim czasie zakwitła? Przycinałaś ją na zimę? Bo łodyga wygląda na zgrubiałą... ale mogę się mylić.. Moja passi to zeszłoroczna siewka i w chwili obecnej wygląda tak:
A dziękuję. Posadziłam z nasion grenadille z nasion. Mała roślinka wyrosła, i chcę też posadzić liczi, mam małą karambolę niedawno się pokazała. No i chciałabym też posadzić migdała kalifornijskiego, wgl dużo roślin bym chciała jeszcze posiać, hehe. A co się tyczy edulis to była siewka. Zakwitła mi na balkonie po 3 latach. Odrobinę przycinałam, bo miałam więcej passiflor edulis, ale kiedyś zbyt mocno przycięłam i mi padły przez zimę, tak więc te przycinanie jest dobre ale nie w nadmiarze:)
U mnie pokazała się nowa roślinka. Jest nią małe liczi, 2 dni temu wyrosło- z 3 tygodnie czekałam na nie ale w końcu się pojawiło i drugie liczi też ma zamiar wyjść niedługo. Jak podrosną to wstawię ładne zdjęcia tych cudeniek:)
A od razu wsadzałaś. Bo ja eksperyment zrobiłam. Pare pestek wsadziłam od razu do ziemi, a pare wsadziłam na watę wilgotną i trzymałam aż pokazały się małe pędy i wtedy tymi pędami do dołu do ziemi bo to korzeń. A i liczi lepiej wsadzać w małą doniczkę bo korzeń rośnie tak długo aż dotknie dna doniczki lub zabraknie mu minerałów- tak bynajmniej gdzieś czytałam. Najlepiej taka litrowa doniczka:)
Właśnie wyrosło mi małe adenium obesum, nareszcie:) Teraz czekam na witanie ospałe i na nowe nasionkam.in.jojobę, gunnerę olbrzymią, perukowca podolskiego i asyminię trójklapową:) Bym powstawiała nowe zdjęcia ale image shack zrobił się płatny a nie wiem czy fotosik jest bezpłatny.