Wiocha, tu się narodziłam na nowo!
- zielonajagoda
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Wiocha, tu się narodziłam na nowo!
Śliczne kociaki, a właściwie to już dorosłe kocurki, miały szczęście 

Ciekawy wątek. Bedę tu zaglądac. 

Mój koci raj-zapraszam...
pozdrawiam Danka
pozdrawiam Danka
-
- 1000p
- Od: 1 lut 2009, o 16:10

Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
pod naszym niebem
Witaj Alu
szczerze podziwiam Was za ogrom pracy już włożonej i jak na do niedawna mieszczuchów to super się organizujecie i odnajdujecie na Waszej ziemi
ja będę czestym gościem u Was i żałuję że tylko wirtualnie , z niecierpliwością czekam na cd

szczerze podziwiam Was za ogrom pracy już włożonej i jak na do niedawna mieszczuchów to super się organizujecie i odnajdujecie na Waszej ziemi

ja będę czestym gościem u Was i żałuję że tylko wirtualnie , z niecierpliwością czekam na cd

- romaszka
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam nowych i "starych"
gości 
Powtórzę się i powiem, że jestem mile zaskoczona Waszymi odzewami
i czasami aż się rumienie
czytając Wasze wpisy
Dzisiaj dzień zaczął się z niewielkiej porażki
, nie wiem, albo się starzeje albo to z nadmiaru emocji, że w końcu mamy tyle mleka
Otóż, w sobotę, wreszcie, było wystarczająco mleka, żeby zrobić 700 gr. sera podpuszkowego, w niedziele zawiozłam do kościoła na poczęstunek ( zawsze po nabożeństwie urządzamy wspólny obiad lub deserowy stół ), wszystkim smakowało, mam masę zamówień na mleko, jogurty, twaróg i ser podpuszkowy. No i dzisiaj z rannego udoju, z dumą nastawiłam ser podpuszkowy, który jutro miał być sprzedany. Po godzinie coś mnie tknęło, czegoś mi brakowało, coś było nie tak, na początku nie wiedziałam o co chodzi ale później
ZAPOMNIAŁAM dodać bakterie do mleka, czyli jogurt naturalny, bez nich ser podpuszkowy nie jest już taki jak powinien być
. Miałam do wyboru, wylać to psom lub kurom, lub dodać jogurt teraz i zobaczyć co z tego wyjdzie, wybrałam opcje drugą, teraz czekam na efekty. Oczywiście tego sera - gnieciucha ( jeśli w ogóle wyjdzie) już nie sprzedam i następnym razem będę czujniejsza a ten, no cóż, dzisiaj na podwieczorek, kanapka z serem "czorti szo"
w tłumaczeniu na polski "diabeł wie"
Miłego dnia Wszystkim życzę

Powtórzę się i powiem, że jestem mile zaskoczona Waszymi odzewami

Dzisiaj dzień zaczął się z niewielkiej porażki

Miłego dnia Wszystkim życzę

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Kotki już znam, a historia z mamą coś mi przypomina (moją mamę
). Alu Twoja mama pewnie nie rozumie nie tylko całego wiejskiego zamieszania, ale nawet po co to zrobiliście - prawda?
Kociurki śliczne, szczęśliwe i do zamiziania! Och te Twoje serki kozie - stale nimi kusisz a mnie jeszcze żaden nie przypasował smakiem .... coś z moim podniebieniem nie tak?
I nie czerwień się chyba tylko z powodu, że tak późno ten wątek otwarłaś

Kociurki śliczne, szczęśliwe i do zamiziania! Och te Twoje serki kozie - stale nimi kusisz a mnie jeszcze żaden nie przypasował smakiem .... coś z moim podniebieniem nie tak?
I nie czerwień się chyba tylko z powodu, że tak późno ten wątek otwarłaś

- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Ałła
Cieszę się, że założyłaś w końcu wątek o domu i ogrodzie
Będę Wam kibicować
O pszczołach możemy pogadać w Sulejowie - mój M. zajmuje się nimi całe życie....
Podziwiam Was za odwagę, my mamy też swoją wiochę, ale bywamy tam z doskoku a nie cały czas.
Muszę Ci powiedzieć, że najbardziej zazdroszczę pięknej i wielkiej szklarni
Ja swoją ledwie stojącą wczoraj prosiłam, żeby jeszcze ten sezon postała
Cieszę się, że założyłaś w końcu wątek o domu i ogrodzie

Będę Wam kibicować

O pszczołach możemy pogadać w Sulejowie - mój M. zajmuje się nimi całe życie....
Podziwiam Was za odwagę, my mamy też swoją wiochę, ale bywamy tam z doskoku a nie cały czas.
Muszę Ci powiedzieć, że najbardziej zazdroszczę pięknej i wielkiej szklarni

Ja swoją ledwie stojącą wczoraj prosiłam, żeby jeszcze ten sezon postała

- ewa w
- Od: 13 sty 2012, o 14:01
Skąd bierzesz te wszystkie przepisy na wyroby np.ser. Ktos Cie szkolił czy to tak z domu masz wiedzę nabytą. Byłam kiedyś na wakacjach u cioci w Poznańskim i dopiero tam poznałam prawdziwy smak mleka, masła, sera a czasem chleba gdy ciocia miała czas i ogólnie byłam przerażona tym, że trzeba było wstawać i harować od 5-tej rana do wieczora. Masz mój wielki podziw, że sama zdecydowałaś się na to samo. 

- MirellaM
- 100p
- Od: 13 cze 2011, o 17:52
Ja jestem tajnym czytaczem. Czytam ten wątek ale się nie udzielam. Zostawiam po sobie ślad. ;) Żadnego wpisu nie przepuszczę.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 61&t=75966" onclick="window.open(this.href);return false;
- maliola
- Od: 26 cze 2012, o 16:01
Witaj, zanim założyłaś swój wątek zdążyłam Cię już poznać w innych i nawet kiedyś szukałam czy oprócz wątku o zwierzętach gospodarskich jest jeszcze jakiś inny ogrodowo-domowy bo tak mi z kontekstu wynikało.
Tym bardziej cieszę się, że teraz już jest.
Powodzenia
Tym bardziej cieszę się, że teraz już jest.

- paputowy dom
- 200p
- Od: 11 cze 2012, o 21:56
Romaszko
Wiocha rządzi
ja uwielbiam swoją ponad wszystko- nie wyobrażam sobie powrotu do miasta...
Czy do serów podpuszczkowych dodajesz także jogurt oprócz podpuszczki- dobrze zrozumiałam?
Sery robię od niedawna i dodaję podpuszczkę, chlorek wapnia i różne dodatki, ostatnio robiłam taki jednodniowy ser z bazylią i pomidorami suszonymi. Mam zamiar robić pleśniowe- tylko muszę pleśń uchodować

Wiocha rządzi

Czy do serów podpuszczkowych dodajesz także jogurt oprócz podpuszczki- dobrze zrozumiałam?
Sery robię od niedawna i dodaję podpuszczkę, chlorek wapnia i różne dodatki, ostatnio robiłam taki jednodniowy ser z bazylią i pomidorami suszonymi. Mam zamiar robić pleśniowe- tylko muszę pleśń uchodować

- becia123
- Od: 12 wrz 2012, o 18:21
Pięknie zaczełaś wątek .Tez mieszkam na wsi .i wszystko robię sama po pracy . Jednak podziwiam osoby z miasta ,które nie zwyczajne ciężkiej pracy fizycznej decydują się na zmiany.Szczególnie kiedy potem każda zmiana i najdrobniejsza rzecz cieszy ,każda kwitnąca roślina czy nowo wykonany detal w obejściu.daje radośś i zadowolenie.
Mieszkałam dekadę z przerwami w mieście ale ten zgiełk ,szum ,ruch ,.To nie dla mnie .Na wsi mamy ciszę spokój i jakie powietrze
Warunki nie te ale z czasem będa inne do wszystkiego mozna sie przyzwyczaić.
Pokazuj swój piekny świat .Będę z zapałem zaglądać do Ciebie. podziwiać twój zapał i wielką włożona pracę. 

- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Ałła! Mnie ślinka już poleciała jak pomyślałam o tym serku!
Moje przenosiny na wioskę nie były takie ,,fajne" bo nadal muszę pracować w pobliskim Płocku, ale mam coraz większą ochotę na kozy
(jak coś - będzie na Ciebie) 

Moje przenosiny na wioskę nie były takie ,,fajne" bo nadal muszę pracować w pobliskim Płocku, ale mam coraz większą ochotę na kozy

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
Romaszko - ten Twój Dymek jest niezwykły! A Fionek, to taka czarna masa jak moja Zuzia - uszy prześwitujące, a zdjęcia nie sposób zrobić, bo tylko czarna plama wychodzi.
Coś czuję, że Twój wątek będzie hiciorem na FO!
(i "podpuSZCZka", a więc ser też "podpuSZCZkowy")
Coś czuję, że Twój wątek będzie hiciorem na FO!
(i "podpuSZCZka", a więc ser też "podpuSZCZkowy")

Szary kotek na rasowca wygląda
puchate ma te futro..
i jak tam wyszedł ci ten ser?

puchate ma te futro..

i jak tam wyszedł ci ten ser?

Ostoja spokoju...
Pozdrawiam Daria
Pozdrawiam Daria