Bukszpan
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 23 paź 2009, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Bukszpan
Witam,
faktycznie robią wrażenie twoje bukszpany Piotrek. Niby takie niepozorne maleństwa a przyciągają wzrok. Zostały mi 2 sztuki (około 40 cm) póki co nieprowadzone więc chciałbym spróbować je tak podciąć.
Mam dwa pytania:
- smarowałeś czymś obcinane gałązki?
- twoje egzemplarze to ilu letnie rośliny? jako że "korona" będzie u mnie naokoło 30 cm a przewodnik nie ma nawet 1/4 grubości twoich pewno będę musiał go wspierać
I jeszcze prośba - dasz radę wrzucić "roboczą" fotkę zrobioną od dołu egzemplarzowi z jednym przewodnikiem ?
faktycznie robią wrażenie twoje bukszpany Piotrek. Niby takie niepozorne maleństwa a przyciągają wzrok. Zostały mi 2 sztuki (około 40 cm) póki co nieprowadzone więc chciałbym spróbować je tak podciąć.
Mam dwa pytania:
- smarowałeś czymś obcinane gałązki?
- twoje egzemplarze to ilu letnie rośliny? jako że "korona" będzie u mnie naokoło 30 cm a przewodnik nie ma nawet 1/4 grubości twoich pewno będę musiał go wspierać
I jeszcze prośba - dasz radę wrzucić "roboczą" fotkę zrobioną od dołu egzemplarzowi z jednym przewodnikiem ?
pozdrawiam
Michał
Michał
- pull
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2012, o 20:39
Witaj.
Nie ma potrzeby czymkolwiek smarować.
Pokazane przeze mnie rośliny mają około 6-7 lat (z własnych sadzonek).
Obfite cięcie powoduje szybszy przyrost pnia w obwodzie i ładne wybarwienie tegoż.
Oczywiście mogę wrzucić fotkę, tylko nie wiem czemu to ma służyć.
Pewnie chcesz osiągnąć taki rezultat jak na pierwszym zdjęciu. Może warto też zerknąć na drugie.

Nie ma potrzeby czymkolwiek smarować.
Pokazane przeze mnie rośliny mają około 6-7 lat (z własnych sadzonek).
Obfite cięcie powoduje szybszy przyrost pnia w obwodzie i ładne wybarwienie tegoż.
Oczywiście mogę wrzucić fotkę, tylko nie wiem czemu to ma służyć.
Pewnie chcesz osiągnąć taki rezultat jak na pierwszym zdjęciu. Może warto też zerknąć na drugie.

Cześć Piotr
Dziękuje za rady, ale jak to w życiu bywa - dasz palec a wezmą całą rękę
. Tamte dwie sztuki idą pod nożyce w weekend i dokupiłem jeszcze "sześciopak" maluchów ale nasunęły mi się jeszcze dwa pytania:
- na ostatnich fotkach widzę, że bukszpany są w donicach. Wyciągasz je na zimę? Maluchy będę chować póki nie podrosną ale te dwie większe sztuki rosną w ziemi (dokładnie rzecz biorąc w gazonach) i dwie zimy przeżyły bez szwanku.
- piszesz o obfitym cięciu - a literatura wspomina o dwóch (tak też obcinam moje pozostałe starsze okazy). Obfite - więcej niż 2 razy w roku? Jeśli tak to rzuć terminami.
Dziękuje za rady, ale jak to w życiu bywa - dasz palec a wezmą całą rękę

- na ostatnich fotkach widzę, że bukszpany są w donicach. Wyciągasz je na zimę? Maluchy będę chować póki nie podrosną ale te dwie większe sztuki rosną w ziemi (dokładnie rzecz biorąc w gazonach) i dwie zimy przeżyły bez szwanku.
- piszesz o obfitym cięciu - a literatura wspomina o dwóch (tak też obcinam moje pozostałe starsze okazy). Obfite - więcej niż 2 razy w roku? Jeśli tak to rzuć terminami.
pozdrawiam
Michał
Michał
Ja zrobiłam sobie takie drzewko bukszpanowe dość szybko i na dodatek tanim kosztem.Kiedyś szwendałam się po jakiejś szkółce w małej miejscowości, gdzie czasem można znaleźć jakieś zaniedbane rośliny wstawione do kąta.Wygrzebałam taki trochę obłamany, wrośnięty w grunt prawie był, ale pieniek i zieleń miał ładną, zdrową.Kupiłam po przecenie i formuję go w kulę, ale można inaczej
Przycinam tylko raz w roku w czerwcu, czasem jakieś odrosty poprawiam pod koniec września.

@pull
Kupuję pomysł z bukszpanowymi drzewkami
S? super!
Już wiem, co zrobię ze swoim małym niezbyt foremnym krzewem, ktöry sama ukorzeniałam...
Kupuję pomysł z bukszpanowymi drzewkami

S? super!
Już wiem, co zrobię ze swoim małym niezbyt foremnym krzewem, ktöry sama ukorzeniałam...
Pozdrawiam
Olenka
Olenka
- pull
- Od: 13 kwie 2012, o 20:39
Olenkazz Nareszcie udało mi się "coś" sprzedać.
Michał
Te bukszpany rosną w doniczkach (już ładnych kilka lat), by zachować ich mobilność, tzn. żebym mógł w każdej chwili je wykorzystać do realizacji jakiegoś pomysłu. Oczywiście tak zimują. Podobnie jak selli7, przycinam raz w roku i ewentualnie korekcja. Pisząc o obfitym cięciu miałem na myśli takie cięcie, żeby roślina rok do roku nie zwiększała swej objętości korony. Nie chcę tu lansować jakiejś filozofii bo to proste czynności są.
Wymyśliłem jeszcze taką formę.
Chciałem coś stworzyć tutaj, ale ta odmiana przyrasta tak wolno, że chyba życia nie wystarczy.

Michał

Te bukszpany rosną w doniczkach (już ładnych kilka lat), by zachować ich mobilność, tzn. żebym mógł w każdej chwili je wykorzystać do realizacji jakiegoś pomysłu. Oczywiście tak zimują. Podobnie jak selli7, przycinam raz w roku i ewentualnie korekcja. Pisząc o obfitym cięciu miałem na myśli takie cięcie, żeby roślina rok do roku nie zwiększała swej objętości korony. Nie chcę tu lansować jakiejś filozofii bo to proste czynności są.
Wymyśliłem jeszcze taką formę.

Chciałem coś stworzyć tutaj, ale ta odmiana przyrasta tak wolno, że chyba życia nie wystarczy.

Racja - koniec gadania i bierzemy się do roboty."Nie chcę tu lansować jakiejś filozofii bo to proste czynności są. "
"Urok" bukszpanów ogólnie rzecz biorąc"Chciałem coś stworzyć tutaj, ale ta odmiana przyrasta tak wolno, że chyba życia nie wystarczy."

Dzięki za rady Piotr - jak mi za kilka lat coś ciekawego urośnie to wrzucę fotki

a tak na marginesie - masz ciekawe godziny urzędowania przy komputerze

pozdrawiam
Michał
Michał
- ONA-NINA
- 200p
- Od: 10 lip 2012, o 22:09
pull boskie te Twoje drzewka! aż mi się zachciało takiego swojego.Mam 40 sztuk krzaczków młodziaków.Pózniej wstawię fotkę i może mi napiszesz łopatologicznie jak je zacząć formować na takie drzewko.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 mar 2014, o 02:27
Piotrek dzięki za te wszystkie rady.Będę próbował,zobaczymy czy dam rade stworzyć takie cudeńka jak Twoje.
Pozdrawiam Mirek.
Pozdrawiam Mirek.
Ładne ten żywopłocik z bukszpanu , marzy mi sie także , tylko czy teraz w kwietniu można pobrać sadzonki do ukorzenienia ? Czy może to dopiero w sierpniu zrobić ?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 lis 2010, o 10:49
Moja babcia zawsze bukszpan sadzi po Wielkanocy. Gałązki z koszyczka ( którymi się przyozdabia) wstawia do wody i po paru dniach w ziemię 

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przycinam bukszpan w czerwcu i po tym cięciu większe gałązki ukorzeniam w gruncie lub doniczkach. Większość bukszpanów w moim ogródku mam z własnych sadzonek.