Po przeczytaniu wszystkich stron z tego wątku doszłam do wniosku że uprawiam pomidory nie mając pojęcia o uprawie Dobrze, że chociaż owocują tak że starcza mi pomidorków
Dziękuję Gosiu za Twoje cenne przemyślenia. W tym roku pójdę w Twoje ślady. Postaram się jednak pilnie notować, a to po to, by w kolejnym roku wiedzieć jak gęsto sadzić krzaki, czy prowadzić tylko na 1 pęd, czy pozwolić rosnąć na 2 lub 3.
ostatnia szansa pisze:Myślę, że sadzi się w tym samym czasie do gruntu, tylko odmiany "do męczenia" wegetatywne trzeba wysiać wcześniej od generatywnych.
W takim razie mam prośbę, czy potrafi ktoś podpowiedzieć co spośród tych odmian wysialibyście najwcześniej?
Chciałabym ok 10 szt wysiać wcześniej, bo tyle będę w stanie posadzić w szklarni w kwietniu przy sprzyjającej pogodzie i zabezpieczyć przed przymrozkami (ewentualnie się pomęczą jak pogoda nie dopisze)
box car willy
zielona zebra
opal essence
żólta zebra płaska
halicz
marmande
opałka
brandywine yellow
rumba
rudy
golden jubile
bohun
amanda orange
copia
big zebra
złoty ożarowski
carbon
violet jasper
red star
betalux
pokusa
cherry black zebra
stupice
snow whithe
mega
lukallus
vilma
Dzięki
W ubiegłym roku siałam Betaluxa w styczniu z powodzeniem. A może coś z koktajlówek?? Posieję Maskotkę na pewno, więc nawet jej tu nie wpisywałam na listę.
Stupice jeszcze nie miałam, to dokładam do tych wcześniejszych
Pomidor FAWORYT to jaki jest;generatywny, wegetatywny czy zrównoważony?Zawsze uprawiałem go w gruncie, ale w tym roku rodzinka chcę posadzić go do foliaka.Zastanawiam się, jak mają pielęgnować flance.Poleciłem im tę odmianę i nie chcę żeby wyszło coś nie tak.Proszę o pomoc.
Czyjeś niepowodzenie cieszy nas tak samo , jakbyśmy my sami odnieśli jakiś sukces.-NN
Witam wszystkich, zamierzam w tym roku po raz pierwszy uprawiać pomidory ( tylko na balkonie w pojemnikach, nie posiadam szklarni ani tunelu ). Czytałem różne wątki na forum oraz szukałem różnych artykułów w necie i uświadomiłem sobie jakie warunki muszę spełnić aby liczyć na jakiekolwiek owoce.To co napisał Ludwik o zrównoważonym wzroście ( miał na myśli zapewne równowagę między częścią nadziemną i podziemną rośliny oraz między cechami generatywnymi i wegetatywnymi podczas uprawy które posiada każda jedna odmiana )będzie dla mnie wyznacznikiem. ( Wiem że wszyscy dążą do właściwych proporcji między wzrostem wegetatywnym a rozwojem generatywnym , myślę że ekopom (Ludwik) pisząc posta miał na myśli amatorów ogrodników takich jak ja którym ciężko będzie regulować czynniki uprawowe, warunki klimatyczne (wilgotność powietrza, temp. itd) i agrotechniczne ( precyzyjne nawożenie) pod chmurką i na etapie rozsady na parapecie okna w taki sposób by wpływać na "wegetatywność" i "generatywność" uprawianych pomidorków. ( na warunki świetlne będę skazany a nie mam doświadczenia w precyzyjnym podlewaniu i nawożeniu. Dlatego nie rozumiem czemu wypowiedź Ludwika spotkała się z krytyką. ( Monika)). Wydaje mi się, że Monika myśląc o "męczeniu" rozsady błędnie zakłada że dotyczyć to powinno także korzeni. Przy produkcji rozsady to na korzeniach przede wszystkim należy się skupić ,aby były jak najlepiej rozwinięte niezależnie od odmiany. Monika myśląc że odmianę generatywną wysadziła w ubogiej ziemi paradoksalnie zapewniła jej doskonałe warunki do rozwoju korzeni. Użyła ziemi do wysiewu i produkcji rozsady ( zapewne z renomowanej firmy , była o tym mowa w wątku Tadeusza) która w swoim składzie ma większość potrzebnych roślinie substancji , nie nawoziła czyli wyeliminowała zagrożenie zasoleniem , dodając mchu rozluźniła podłoże i wyeliminowała ryzyko nadmiernej wilgotności połączonej z brakiem tlenu. Czyli zrobiła wszystko aby korzenie miały jak najlepsze warunki do rozwoju. forumowicz w wielu wątkach uchodzi za dobrego specjalistę i wiele razy radził co robić ( także po wysadzeniu) aby system korzeniowy był jak najlepiej rozwinięty i jak najszybciej zaczął się rozwijać po posadzeniu rośliny. Nie widziałem aby miał grona lub kwiaty na sadzonkach a miał piękne plony w uprawie w gruncie. Dlatego "jak najwcześniejsze" wysadzanie odmiany generatywnej (niska temp. podłoża = niewystarczające pobieranie fosforu, wapnia i żelaza) wpływa na zahamowanie dalszego rozwoju korzeni, dlatego ta porada dotyczy chyba osób posiadających szklarnie którzy mogą ustawić temp. gruntu.( ogrzewanie) Na bardziej specjalistyczne zabiegi wpływania na wegetatywność i generatywność mogą sobie jedynie pozwolić eksperci (Kozula) posiadacze tuneli i szklarni. Ja będę mógł osłabić wzrost wegetatywny rozsady ( na parapecie) jedynie pikując( wtedy zmuszę ją do rozwoju systemu korzeniowego) i sadząc odmianę zrównoważoną dlatego jestem wdzięczny za ten wątek( oczywiście pamiętam o zalecanych terminach rozpoczęcia produkcji własnej rozsady). Mam nadzieję ,że moje rozumowanie nie jest błędne i proszę o ewentualne naprowadzenie mnie na właściwe tory. W artykule: " Nowe tendencje w uprawie pom. szklarniowych"05/2004 (dr Maria Wysocka - Owczarek) prawidłowy termin sadzenia rozsady ( stopień rozwinięcia kwiatostanów) jest nieco inny. ( zmienił się zapewne w oparciu o nowe odmiany i nowe doświadczenia albo ten stary dotyczy uprawy w super sterylnych warunkach).
Niestety nie mam. Dołożyłam Malinowego karłowego, Halicza, Copię i coś jeszcze ale skleroza...
Poprawiłam Stupice, bo w pierwszej turze nie wykiełkował.
Witam wszystkich. Kilkakrotnie przeczytałem ten wątek i wiele innych o uprawie pomidorów. Zastanawiam się czy taka forma ustalania typów wzrostu poszczególnych odmian amatorskich będzie miała wartość merytoryczną ( czy będzie obiektywna ). " Informacje o typie wzrostu są podawane tylko dla odmian towarowych" (kozula). Do wniosków tych dochodzono na podstawie wieloletnich badań (wielu lat uprawy) w stałych warunkach uprawowych ( najczęściej bezglebowo przy optymalnych dla rośliny( w poszczególnych fazach wzrostu): temp. , wilgotności, nawożeniu, naświetleniu itd.Właściwie sterowano uprawą w celu zachowania odpowiedniej proporcji między wzrostem wegetatywnym a rozwojem generatywnym tak aby dać optymalne plony. " Amatorskie trzeba rozpoznać samemu przez obserwację u siebie(dodałbym wieloletnią i przy względnie stałych warunkach uprawy = pod osłonami i przez doświadczonych ogrodników) i w następnym roku korygować termin sadzenia" (kozula). Dlatego proponował bym ( prosił ) aby oceny amatorskich odmian zawierały nick osoby która je uprawiała, warunki w jakich je uprawiała (grunt czy pod osłonami). Wtedy będzie możliwe ustalenie wartości takiej oceny, możliwości zapewnienia podobnych warunków uprawy i kierowania bezpośrednich próśb o poradę.( przede wszystkim o termin rozpoczęcia produkcji rozsady). Moja ocena typu wzrostu byłaby bezwartościowa i z dużym prawdopodobieństwem błędna. ( zamierzam uprawiać pod chmurką i jestem zielony)Myślę, że to wyeliminowałoby duże ryzyko popełnienia błędów już na etapie rozsady a zwłaszcza mylnej interpretacji terminów jej wysiewania i wysadzenia przez takich nowicjuszy jak ja. Na chwilę obecną może się zdarzyć , że poszczególni forumowicze będą dochodzić do odmiennych ustaleń typów wzrostu( zwłaszcza po jednym roku uprawy) a kombinując w trakcie produkcji rozsady ( zapomną o podstawowych wytycznych ) i przedłużając bądź przyspieszając jej wysadzenie stracą szansę na satysfakcjonujące plony ( "W niesprzyjających warunkach przy przerośniętej rozsadzie zarówno kwiaty, jak i zawiązki najczęściej opadają po przesadzeniu i pierwsze grono będzie już stracone" dr Jadwiga Borowiak). Bardzo wartościowe są dla mnie wpisy forumowiczów ( wisia7, krystyna50) bo wskazują mi na możliwości wpływania w trakcie uprawy na generatywny i wegetatywny rozwój roślin ( część tych wytycznych będę mógł spełnić ) i ogólnie czekam na kolejne wytyczne doświadczonych ogrodników.
Które z tych odmian są odmianami generatywnymi ?
Ananas Noire
Berkeley Tie Dye
Buckbee's New 50 Day
Cherokee Purple
Cosmonaut Volkov
Costoluto Fiorentino
De Barao Red
Delicious
Fiutek ( to samo co Aurija )
Jablonka Rosii
Japanese Black Trifele
Kumato