moje ogródkowe zmagania cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: moje ogródkowe zmagania cz.3

Post »

Jestem Na linii z panią od sumakow i powiedziała ze zapyta w zaprzyjaznionej szkółce o dorosłego osobnika. Ona ma i żeńskie i męskie odmiany na których były już pierwsze kwiatostany. Czytałam w dziale sumakow, ze one muszą być przynajmniej 2 żeby się zapylac i żeby mogły zakwitnac. U was jednak widzę po jednej sztuce i kwitna ;:oj
Tak czy inaczej dwóch mieć nie będę.

Kasiu we wspomnianym dziale jest kilka osob które formuja sumaki i jest ok, ale jak Twój rosnie szybko to go zostaw. Czy nie pisalas, ze rosnie wolno? ;:219

-- 17 sty 2013, o 18:23 --

Już doczytalam, pisalas o rozlogach ;:223 ;:223 ;:223
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Wiesz jak to jest: jednego dnia sadzisz, a drugiego już byś chciała, żeby miało 2 metry :;230 To znaczy ja tak mam :lol: Mój sumak ma normalne przyrosty i jak popatrzę na zeszłe sezony , to jest już baaardzo dorodny. Znacie moją tęsknotę za dużymi drzewami ;:108
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja tez tak mam, dlatego podpytalam o dorosłego sumaka. Kosztuje jakieś nie duże pieniążki, więc jest luz, nawet jakby (tfu, tfu) się nie przyjął. Mam nadzieje, ze nikogo nie oplulam ;:306 Twój już faktycznie jest całkiem dorodny
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

magenta pisze:jednego dnia sadzisz, a drugiego już byś chciała, żeby miało 2 metry :;230 To znaczy ja tak mam
No niestety, ja też tak mam, w niektórych przypadkach chciałabym, aby to coś miało już znacznie więcej niż dwa metry! ;:306 A tu trzeba cierpliwie czekać!
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

No niestety ja też mam schizę na punkcie dużych drzew i już wyrosnięte staram się kupować, bo wydaje mi się, że mała bździnka zniknie wśród już rosnących chabazi.
Sumak mi się podoba, ale u siebie jakoś nie mogłabym go wkomponować - chyba że szpaler przed ogrodzeniem. Ale to nie ma sensu... Madzia, powodzenia sumakowego!
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga, Ty przynajmniej masz swoje piękne dorodne brzozy ;:167, a ja tylko piękne dorodne jabłonki, ale za płotem ;:112
Lukrecjo, jednak ogród uczy pokory co? ;:113
Ja jestem chora na lilaka japońskiego i klona ginnala. Ma je ktoś może? Główkuję gdzie by je wetknąć ;:183
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale żeś się zaparła na tego sumaka :;230
A ja dostaję co roku szczękościsku bo sąsiadka kopę lat temu posadziła sobie go jakieś ok. 2 metrów od płotu i co jakis czas chodzę i wyrywam dziczki :evil:
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No niestety, ja też widuję, jak niektórzy walczą z odłogami sumaka, które czasem wychodzą nawet pod fundamentem na ulicę (to znaczy na trawnik przy ulicy). On mi też kiedyś wpadł w oko, ale te odłogi, no nie.. To trzeba mieć duży ogród... Ale może twój okaże się wyjątkowo grzeczny, nic nie wiadomo.

Lilak japoński - obejrzałam w necie, to olbrzym sięgający nawet 8 metrów ;:oj Masz tyle miejsca?
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu, mój sumak będzie rósł na trawniku, więc mam nadzieję, że wszystko co nie pożądane wyląduje w kosiarce. Za bardzo mi się podoba żebym z niego zrezygnowała. Czaję się już na niego drugi rok :roll:
Wanda ten lilak dorasta do 5-8 metrów, ale można go przycinać i formować. Myślałam żeby go przed oknem kuchennym wsadzić, na tej kamykowej rabatce. Dawałby trochę cienia, a u dołu nic by nie namącił. Wyprowadziłabym wysoką koronę. Tak sobie na razie myślę :roll:.
W sumie mam jeszcze jedną działkę (bardzo dużą) na której mieliśmy się budować i może za rok ją ogrodzimy i posadzimy roślinki żeby sobie rosły, zostawimy tylko miejsce na dom ;:224
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p

Post »

Plany lilakowo sumakowe ambitne! ;:224
A To Ci niespodzianka! kolejna działka, trochę szkoda, że nie tuż za płotem... mogłabyś połączyć.
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lukrecjo, ta działka sobie czeka i nawet nie wiem czy kiedyś się na niej pobudujemy. Może jak dziewczyny podrosną, a może w ogóle one na tym skorzystają i kiedyś tam będą mieszkać. Ciężko powiedzieć. Miejsce jest cudne, bo w otulinie chojnowskiego parku krajobrazowego. Obecna działka mi absolutnie wystarczy-brak czasu na większą przestrzeń
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

No, no. Jak ci miejsca zabraknie, to na drugiej działce będziesz się wyżywać :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p

Post »

Fajnie mieć taką "poczekalnię" co nie pasuje, albo czego za dużo, siup do poczekalni, a kiedy nadejdzie właściwy czas... to będziesz miała skąd brać! ;:306
Awatar użytkownika
marika2006
200p
200p
Od: 24 kwie 2012, o 09:37
Kontakt:

Post »

Oby do wiosny :) I do kolorów :)
Pozdrawiam cieplutko i kolorowo :)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=55916" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
kozino
1000p
1000p
Od: 9 sty 2011, o 22:38

Post »

Przycięcie gałęzi chyba też powoduje wypuszczanie odrostów, nie wiem na 100% ale tak podejrzewam na przykładzie naszego szkolnego sumaka.
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”