Samosiejki pomidorowe

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Samosiejki pomidorowe

Post »

W rzeczy samej Danusiu
Owoce na pewno będą , nawet bez doświetlania.
Mówiąc -owoce- mam na myśli bądź te do jedzenia, bądź owoce w postaci doświadczeń, które przydać się mogą w uprawie gruntowej.
To nie ja będę doświetlał pomidorki, to one będą doświetlać mnie :;230
ogrodnik12
500p
500p
Od: 17 mar 2014, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

kozula pisze:Akurat mam doświadczenie w przechowywaniu sadzonek pomidorowych przez zimę w domowych warunkach, do tego bez doświetlania. Rośnie sobie toto dopóki nie jest za duże. Jak już zajmuje zbyt dużo miejsca, ucina się mu głowę i wsadza do nowej doniczki. Na nowego reklamówka na tydzień aby się ukorzenił, ścięta część do śmietnika. Do wiosny kilka razy do powtórzenia. W którymś momencie światła będzie na tyle, że zawiążą się pąki kwiatowe, a sadzonki zrobią się grubsze i silniejsze.
Do zastosowania dla szczególnie wartościowych okazów, które można bliżej wiosny przy okazji rozmnożyć z bocznych pędów.

Pozdrawiam, kozula
Możesz jaśniej bo trochę nie rozumiem?
Zwycięscy to przegrani, którzy się nie poddali.
Pozdrawiam Jan
Pomidorip
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 kwie 2015, o 00:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O, wyciagnięty watek o zimowaniu pomidora.

Mam San Marzano, dwie zimy przeżył w warunkach domowych (temperatura >15 stopni, to najchłodniejsze pomieszczenie w domu, oswietlenie naturalne okienne).
Na zimę marnieje, nie rośnie, a wiosna nadrabia zaległości.
Aktualnie, już w ogrodzie, ma ponad 40 dojrzewających owoców na długich sznurach.
Pobieram z niego sadzonki wiosną i rozdaję ukorzenione, mają się dobrze, ale nie aż tak dobrze:)
W tym roku pod koniec lata przytnę mu łodygi i mocno zmniejszę bryłe korzeniowa, drągal straszny z niego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”