Oczarowana-nolina cz2
- theoria_
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Oczarowana-nolina cz2
Ja również. Szkoda, że z tego pączka nic się nie wykluło, ale skoro już jest gotowa, niebawem powinna wyprodukować kolejnego
Byle tylko jej nie przesadzać, bo lubią zgubić nawet połowę korzeni 
- nyskadu

- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A gdzie Twój Titanopsis? Ja go chyba jeszcze nie widziałam 
- nolina

- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Dziewczynki ,miałam lekkie zawirowanie w domu
Odwiedziła mnie siostra i wiecie jak to jest
b.długo się nie widziałyśmy.
Mam zaległości
Postaram się to nadrobić
Na razie mam zdjęcia Hawortia
Paula wiem ,że Ciebie to nie zadowoli,ale może choć trochę zielonego pokarzę

Z braku miejsca same ogródki
Mam jeszcze maluchy ,ale jakoś nie mogę uchwycić ostrości
A to niespodzianka ...miła

Następny śmierdziuszek też ma pączusie ,ale takie mikroskopijne ,z enie dam rady uchwycić ostrości
Jeszcze o tych zapomniałam

Mam zaległości
Na razie mam zdjęcia Hawortia

Z braku miejsca same ogródki
Mam jeszcze maluchy ,ale jakoś nie mogę uchwycić ostrości
A to niespodzianka ...miła

Następny śmierdziuszek też ma pączusie ,ale takie mikroskopijne ,z enie dam rady uchwycić ostrości
Jeszcze o tych zapomniałam

- nyskadu

- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Kochana
, zaskoczyłaś mnie, ile haworcji
Sama nie mogłam się zdecydować jak sadzić, razem czy osobno

- nolina

Wiesz, jak ma się hektary jak Aga
to można i osobno ,a jak tylko balkonik to niestety...
- eba

- Od: 22 lip 2008, o 14:51
- Kontakt:
No Małgoś, dałaś zielenią po oczach
. Bardzo ładne są te Twoje ogródki
.
-
bebos

- Od: 1 lut 2011, o 15:10
Jakie masz ładne H. venosa ssp. tessellata var. simplex na pierwszej fot. - i to chyba dwie różne - jakoś od dwóch lat nie mogły do mnie trafić, ale już mam i ja - bardzo mi się podoba ten ich pistacjowy kolorek i kreseczkowany wzorek na liściach!
No i widzę, że H. truncata doszła do siebie! A ten jej odrościk rozwija się? H. longiana od Marka też odżyła - piękna! U mnie całkiem zbrązowiała na balkonie, ale już niedługo...
W ogóle wszystkie Twoje tak przyzwoicie zielone - ja już zatęskniłam za takimi barwami - jak nie brązy, to sine róże itp. - taka H. x cuspidata u mnie nie do porównania z Twoją - mam chociaż nadzieję, że te balkonowe warunki lepiej je przygotują do zimy jeśli chodzi o korzenie - ale nie mam pewności, bo na pewno to bezpośrednie światło hamuje ich wzrost nad ziemią
A taki pąk u stapeli bardzo długo się rozwijał, tak? Pokazujecie efekty końcowe, ale mam wrażenie, że o zawiązkach pąków wspomianałyście z Agą grubo ponad miesiąc temu! Pytam, bo jak już pisałam- u mnie taki zawiązek pojawił się dopiero 2tyg. temu i rośnie w ślimaczym tempie - oby zdążył przed przeprowadzką z balkonu!
No i widzę, że H. truncata doszła do siebie! A ten jej odrościk rozwija się? H. longiana od Marka też odżyła - piękna! U mnie całkiem zbrązowiała na balkonie, ale już niedługo...
W ogóle wszystkie Twoje tak przyzwoicie zielone - ja już zatęskniłam za takimi barwami - jak nie brązy, to sine róże itp. - taka H. x cuspidata u mnie nie do porównania z Twoją - mam chociaż nadzieję, że te balkonowe warunki lepiej je przygotują do zimy jeśli chodzi o korzenie - ale nie mam pewności, bo na pewno to bezpośrednie światło hamuje ich wzrost nad ziemią
A taki pąk u stapeli bardzo długo się rozwijał, tak? Pokazujecie efekty końcowe, ale mam wrażenie, że o zawiązkach pąków wspomianałyście z Agą grubo ponad miesiąc temu! Pytam, bo jak już pisałam- u mnie taki zawiązek pojawił się dopiero 2tyg. temu i rośnie w ślimaczym tempie - oby zdążył przed przeprowadzką z balkonu!
- ejacek

- Od: 16 lis 2008, o 19:58
Piekne haworcjowe kompozycje
Trzeba jednak uważać co się z czym sadzi bo na drugiej fotce ekspansywna Haworthia cymbiformis , może szybko zarosnąć gatunki wolniej rosnące.
W większym pojemniku na pewno mają lepsze warunki jeśli chodzi o wilgoć, podłoże tak szybko nie przeschnie jak w lilipucich doniczkach.
Trzeba jednak uważać co się z czym sadzi bo na drugiej fotce ekspansywna Haworthia cymbiformis , może szybko zarosnąć gatunki wolniej rosnące.
W większym pojemniku na pewno mają lepsze warunki jeśli chodzi o wilgoć, podłoże tak szybko nie przeschnie jak w lilipucich doniczkach.
- Rejden

- Od: 22 sie 2012, o 18:02
- theoria_

- Kontakt:
Oknolina pisze: Na razie mam zdjęcia HawortiaPaula wiem ,że Ciebie to nie zadowoli,ale może choć trochę zielonego pokarzę
![]()
Żartuję! Piękne te Twoje ogródeczki
- nolina

- ejacek

- Od: 16 lis 2008, o 19:58
Kaktus senior super 
- nolina

bebos pisze:Jakie masz ładne H. venosa ssp. tessellata var. simplex na pierwszej fot. - i to chyba dwie różne - jakoś od dwóch lat nie mogły do mnie trafić, ale już mam i ja - bardzo mi się podoba ten ich pistacjowy kolorek i kreseczkowany wzorek na liściach!
Dziękuję Wszystkim za miłe wpisy
Beatko Maje Haworcja mają taki kolorek bo są na parapecie w domu .
Wystawiłam je na parapet zewnętrzny i się poprzypalały
W rezultacie straciłam H.pygmeae ,ugotowałam ją
Chociaż podobają mi się takie czerwieniutkie.Co do simplex to też podoba mi się ten kolorek,Nawet nie wiedziałam ,że mam dwie ,jak będzie odrost od tej drugiej simplex i jeśli to ona to mogę Ci podesłać
Co do Stepelii to fakt jakoś długo mu to idzie ,ale jest coraz większy ,więc mam nadzieję ,że już nie długo...obok jest taki tyci drugi ,ale nie wiem czy zdąży się rozwinąc
Trunkata tak doszła do siebie odrościki ma nawet dwa
- theoria_

- Kontakt:
Titanopsis wygląda świetnie. Bałam się jak przeżyła tą podróż, ale widzę, że już się zadomowiła i naprawdę ładnie przyrasta
Nie robi mi obciachu w północnej Polsce