Chrzan - kontrowersyjne warzywo.Uprawa ,problemy

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Zbyszek444
100p
100p
Od: 30 sty 2009, o 19:41

Post »

Ja zrozumiałem, że dyskusja dotyczyła zniszczenia chrzanu.
Pierwsze słyszę aby ktoś chciał punktowo niszczyć chrzan??? Obrazek
Awatar użytkownika
Kubuś
200p
200p
Od: 2 paź 2008, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Punktowo czyli konkretny krzak. tak :?:

Bo mi już stopniowo wchodzi na trawnik :evil:

I muszę go jakoś wytepic bo to obrzydliwie wygląda

Czyli albo czarna folia albo randap ?

Mam rozumiec?

Pozdrawiam ! :D
Zbyszek444
100p
100p

Post »

Izo. Na wszystko można znalęźć sposób, ale gdy dyskutuje się w jaki sposób zniszczyć chrzan to podaję najprostrzy sposób. Można przecież zwyczajnie go wykopać. Tak ja pozbyłem się konwalii, a to taki sam kłopot. po prostu należy to zrobić dokładnie. Przekopać bardzo głęboko, tak głęboko jak sięga najdrobniejszy korzonek i najdrobniejszy korzonek wybrać z gleby, tak aby nic nie zostało. Jest to bardzo pracochłonne ale przecież nikt na działce nie ma tego chrzanu ar czy choćby 0,5 ara tylko jakąś kępkę. Można sobie poradzić. Ja sobie poradziłem. :lol:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Można, mozna Zbyszku ;) pewnie, ze tak też mozna. Nie męczyłam się w ten sposób z chrzanem, tylko z fiołkami leśnymi, które mają duzo drobniejsze korzonki niż chrzan a zapuszczają je równie głęboko, to wiem coś na ten temat :lol:
Odpowiadałam tylko Ani, zastanawiając się, dlaczego u niej Roundup nie poskutkował.

Kubuś, albo folia, albo Roundup, albo ręczne wykopanie i dokładne oczyszczenie ziemi z kawałków korzeni.
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

Z chrzane nie jest tak,że się rozłazi po działce ,jak np mięta.Rozrasta się,ale cały czas tworzy jedną coraz większą kępę.Ja na działce mam niestety aż 3 takię gniazda. Dwa chciałabym zniszczyć,ale stale coś odrasta.
Moi kuzyni są rolnikami i przed laty uprawiali chrzan.Jak zrezygnowali,ponieważ przestało być opłacalne to przez wiele lat narzekali,że nie mogą się pozbyć rośliny z pola.
Awatar użytkownika
adamlol
200p
200p
Od: 25 sty 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

do malowania (tak się robi gdy srodek jest bardzo drogi i mało chwastów ) to są take specjalne mazali na sztycy , rondup najlepiej sie opłaca jeśli się kupi 60 l na raz to wychodzi ok 5 zł taniej na litrze :) na chrzan to lepej działa ramrod ;) ramrod ma szybsze działanie . rondup już wycofywóją z produksji bo długo zalega w ziemi .
gosiaczek0502
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 mar 2008, o 17:59

Post »

Ja do kiszenia ogórków polecam liście winogron i w szczególności dębu. Od liści dębu ogórki są bardziej aromatyczne i twarde. Do tych liści dodaj liście czarnej porzeczki i wiśni (ja dodaję jeszcze paseczek papryczki peperoni na 1 litr ogórków) i otrzymasz najsmaczniejsze ogórki kiszone jakie ktokowiek jadł. A chrzan lepiej kup i nie sadz, bo będą same z tego problemy.
Zbyszek444
100p
100p

Post »

Z tym dodawaniem liści to pewnie prawda. pamiętam, że moja mama dodawała liście wiśni do kiszenia ogórów. Gdy jednak ogórki będą przenawożone to nie pomogą żadne 'wynalazki' i tak bedą "kapcie".
Co do papryczki to owszem - ja również robię ale z chili. Konieczne są w domu tradycyjne ogórki kwaszone - choćby do sałatki jarzynowej. Dlatego robię zawsze trzy rodzaje: kwaszeniaki, korniszony i z chili. :lol:
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2009, o 10:44

Post »

marcel18_1988 pisze: wystarczy jakoś posadzić by się nie rozrastał zbytnio i zawsze jednak swoje :)
Właśnie .... jak posadzić chrzan, aby się nie rozrastał?? bo to największy problem :D
Ja jakoś nie mam odwagi i zawszę kupuję.
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

Z moich obserwacji chrzan jest trudny do wytępienia,ponieważ ciągle odrasta,ale się nie rozrasta ,jak np mięta,czy trawa żubrówka.Nie rozłazi się po całym ogrodzie,a jedynie jego kępa robi się coraz szersza.Trzeba też pamiętać o obcinaniu kwiatostanów przed zawiązaniem nasion.Wcześniej nie warto,bo ma bardzo ładne kwiatki.Ostatnio gdzieś czytałam,aby korzenie sadzić w rurkach drenarskich .Pewnie mogłyby być też butelki po wodzie,oczywiście bez dna.Chyba ta metoda odnosi się do jednorocznej uprawy i wówczas jest to dobry pomysł do wykorzystania.
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05

Post »

Moj chrzan rosnie w jednym miejscu kilkanascie lat i nie mam z nim klopotu :D
Awatar użytkownika
marcel18_1988
50p
50p
Od: 21 mar 2009, o 23:28

Post »

znajomi zakopują rury plastikowe dość głęboko i sadzą np. maliny rozrastające sie myślę że i chrzan by sobie poradził w ten sposób i by rósł bardzo ładnie w kupie :) więc polecam rurę pcv dość sporą zakopać i posadzić :) zawsze po znajomych można popytać i ktoś może ma :) u mnie w takich róże rosną w trawie :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

mozna też spokojnie chrzan posadzić w beczce plastikowej zakopanej w ziemię, albo w zużytym wiadrze podobnie skopanym, ja właśnie tak zrobię :) kupiła 4 spore laski chrzanu - jutro zacznę je moczyć w wodzie, a jak wypuszczą malutkie listki wkopię w ziemię, w tym roku może nie nada się do ogórków ale w przyszłym juz na pewno :)
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05

Post »

MagdaMisia wsadz go bezposrednio do gruntu,po co chcesz go moczyc? Nietrzeba :D
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie będzie problemu z chrzanem i będzie sobie spokojnie rósł w kępie, dopóki nie zaczniecie go wykopywać i czyścić na działce, obcinać drobnych korzonków. Gdziekolwiek taki malutki i cieniutki kawałeczek spadnie tam będzie rósł. Nawet na butach go poroznosicie niewiadomo jak i kiedy. No i jak wspomniała Kaja, trzeba obcinać kwiatostany. Na mojej działce chrzan rósł u sąsiada tuż na granicy, w trakcie orki zahaczył go pług, poprzecinał, brony rozwlokły po całej działce. To był naprawdę problem, spod ogórka czy pomidora go nie można wykopac, bo warzywo trzeba by usunąć. 3 lata z tym walczyłam i tylko pędzelek i rundup mi pomógł, Z wściekłości u sąsiada też go wyeliminowałam, i tak go nie używał a rósł na samej granicy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”