Moje kwiatki i inne zielsko :)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje kwiatki i inne zielsko :)

Post »

Moja miniaturka też jest w mchu i jakoś daje radę, ale po przekwitnięciu zamierzam ją przesadzić w podłoże dla storczyków ;:108 Pędu kwiatowego bym nie odcinała, no chyba że uschnie. Ja za radą doświadczonych koleżanek raz na dziesięć dni podlewam poprzez zanurzenie w wodzie doniczki na jakieś 15 minut i potem wodę wylewam i zanim wstawię w osłonkę czekam aż nadmiar wycieknie. ;:108
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj , masz piękne roślinki. Mieszkają one w pięknych domkach.Tak trzymaj;) :wit
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

O...nowy nabytek, ładny ;)

Hmm... ja miałam miniaturki w mchu, ale przesadziłam do mieszanki kory i mchu. U mnie świetnie rosły.
Ale w mchu też powinien dać radę - Spróbuj zastosować rady Tesi. Jedynie Sprawdzaj stan korzeni i Namaczaj dopiero wtedy, gdy korzenie będą srebrne, a nie - zielone.
Falenopsisy lubią rozproszone światło. Czyli okno zachodnie lub wschodnie. Południowe tylko takie, jak Będziesz cieniować, zwłaszcza latem.

Jakie ma korzonki ten storczyk? Jeśli podgnite lub suche - Musisz go wyciągnąć z doniczki i poprzycinać te "niedobre" korzenie. Bo inaczej będą gnić.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Domimika
500p
500p
Od: 20 kwie 2011, o 16:37

Post »

:wit Witam! Już na pierwszej stronie zachwycił mnie fikus- bonsai. Ogólnie strasznie podobają mi się formowane roślinki i co jakiś czas (zazwyczaj gdy zobaczę u kogoś coś fajnego) nabieram chęci, by sama coś pokombinować, ale przechodzi, gdy pomyślę o tym, ile by to miało trwać, a ja jestem strasznie narwana i niecierpliwa, ja coś chcę- to tu i teraz :wink: Twój fikus prezentuje się świetnie.
Poza tym muszę powiedzieć, że pierwszy raz widzę owocująca mammillarię ;:oj
Widziałam też u ciebie dużo fajnych doniczek.
A jeśli chodzi o tę nowość, to wygląda moim zdaniem dobrze, jest po prostu przekwitnięta, na pewno odwdzięczy się niedługo.
Wpadnę tu niedługo ;:173
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu wybacz ale pierwsze co zauważyłam to te fajne pudełeczka z krówką :lol:
Trzymam kciuki za nowość, niestety nie znam się za bardzo na storczykach ale z tego co mi wiadomo to pędu kwiatowego się nie ucina.
Domimika
500p
500p
Od: 20 kwie 2011, o 16:37

Post »

Też się nie znam, ale podobno ucina się pęd, ale dopiero wtedy, gdy zaschnie. Być może roślinka będzie miała ochotę go przedłużyć i szybko doczekasz się kwiatków.
I tak mi się przypomniało- widziałam u Ciebie haworthię zdaję się attenuatę. Mówiłaś, że ci kwitnie zimą? Wydaje mi się, że mam tą samą roślinkę i jeśli kwitnie u mnie- to tylko latem. Ciekawe, od czego zależy taka rozbieżność :roll:
Awatar użytkownika
Anna_eM
50p
50p
Od: 16 maja 2012, o 10:59

Post »

Witam Was serdecznie po dłuższej przerwie :wit

Pewnie już nie pamiętacie, bo długo mnie nie było, ale pytałam Was kiedyś, czy przyniesienie do domu jednego listka fiołka to już objaw "fiołkozy" (z resztą chyba wszechobecnej na tym forum)... od tamtego czasu już trochę minęło i oto chciałam Wam przedstawić...

tadam...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

wypuścił chyba ze trzy młode roślinki i tak na prawdę to nie wiem co ja mam dalej z tym robić... nie wspominając już, że w tzw. "międzyczasie" nie próżnowałam i zdobyłam jeszcze jednego listka, który pewnie niebawem też coś wypuści, więc poratujcie proszę... ;:131
Zajmować się biologią oznacza podglądać Boga przy akcie stworzenia. /Walter Nernst/
Oto JA i moje roślinki :)
Ala1207
200p
200p
Od: 10 kwie 2012, o 18:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gratulacje maluszkow ;:138 moje fiolki po woli tez puszczaja nowe listki :)
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 76&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Dawno mnie tu nie było,a Ty fikusami zarastasz ;:224 :;230

No i kaktusy śliczne.A jakie maluszki na fiołeczku ;:138 .
A o kalli nie wspomnę ;:224 ;:oj
Awatar użytkownika
bananowy_kot
200p
200p
Od: 22 kwie 2012, o 20:50

Post »

Aniu a mi na razie jakoś nie wychodzi z fiołkami... Natomiast miałam Ci napisać o moim ukorzenianiu fikusa, zastosowałam się do Twoich wskazówek ;:173 Wypuścił korzonki w wodzie i już siedzi w ziemi, chyba prawie 2 tygodnie /ziemia kwiatowa + perlit/ ciekawe co z tego będzie ;:224
Zapraszam Cię do mojego wątku :wit
Mój wątek - Zapraszam: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=57077" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam, Ola
Awatar użytkownika
kasiuta74
500p
500p
Od: 1 sty 2012, o 21:21

Post »

Aniu masz bardzo ładne kwiatuszki ;:108 . Skrzydłokwiat,anturium,kaktusy ;:215 . Kalla ma fajny kolorek, ja czekam kiedy moja niedawno zakupiona zakwitnie.
A fiołki maluszki niech ci pięknie rosną :)
Anna_eM
50p
50p
Od: 16 maja 2012, o 10:59

Post »

dzięki za pochwały dla moich "maluchów", myślę, że będą dla nich motywacją do dalszego wzrostu i w końcu pierwszego kwitnienia, którym zapewne nie omieszkam się z Wami podzielić :)

jola1313 dobrze, to ujęłaś, że zarastam fikusami... to nawet takie trochę poetyckie :P a tak między nami, to z tymi fikusami to już nie przelewki, te maluchy które pokazywałam sporo urosły i są już po dwóch cięciach... jak znajdę chwilę czasu to wstawię zdjęcia jak się zmieniły... generalnie moje wszystkie fikusy przeszły cięcia, więc znów ukorzeniam szczepki :P
i to taka niekończąca się historia :P a zapomniałam dodać, że mam jeszcze jednego nowego, którego wsadziłam dla mojego lubego, ale póki co stoi u mnie na tzw. "odchówku" ;)

co do kalli, to niestety już przekwitła :( choć nie mogę powiedzieć o niej nic złego, bo kwitła dość długo i cieszyła swymi kwiatkami...

bananowy_kot super, że fikus się ukorzenił, trzymam mocno za niego kciuki i lecę do Ciebie poszukać jakiejś fotki sławetnego jegomościa :)
Zajmować się biologią oznacza podglądać Boga przy akcie stworzenia. /Walter Nernst/
Oto JA i moje roślinki :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
aga111
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 sie 2011, o 12:46

Post »

Witaj Aniu.Wpadłam z rewizytką do Ciebie :wit Piękne , zadbane i różnorodne roślinki posiadasz ;:108 Mnie bardzo Rhipsalisy zaintrygowały.Ja też je posiadam , ale jakoś nie mam ręki do nich, może mają szczególne wymagania?
oksi
1000p
1000p
Od: 18 lut 2012, o 18:21

Post »

:wit gratuluję maluchów fiłkowych,jak trochy podrosną trzeba będzie porozdzielać,sadząka powinna miec z cztery albo 5 listeczków że by była gotowa do oddzielenia od listka.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=51384" onclick="window.open(this.href);return false; rosliny Oksi.
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Gratuluję fiołkowych maluszków ;:138 ;:138 ;:138
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”