Moje kwiatki i inne zielsko :)
- tesia39
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 9 kwie 2012, o 10:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje kwiatki i inne zielsko :)
Moja miniaturka też jest w mchu i jakoś daje radę, ale po przekwitnięciu zamierzam ją przesadzić w podłoże dla storczyków
Pędu kwiatowego bym nie odcinała, no chyba że uschnie. Ja za radą doświadczonych koleżanek raz na dziesięć dni podlewam poprzez zanurzenie w wodzie doniczki na jakieś 15 minut i potem wodę wylewam i zanim wstawię w osłonkę czekam aż nadmiar wycieknie. 
Witaj , masz piękne roślinki. Mieszkają one w pięknych domkach.Tak trzymaj;) 
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
O...nowy nabytek, ładny ;)
Hmm... ja miałam miniaturki w mchu, ale przesadziłam do mieszanki kory i mchu. U mnie świetnie rosły.
Ale w mchu też powinien dać radę - Spróbuj zastosować rady Tesi. Jedynie Sprawdzaj stan korzeni i Namaczaj dopiero wtedy, gdy korzenie będą srebrne, a nie - zielone.
Falenopsisy lubią rozproszone światło. Czyli okno zachodnie lub wschodnie. Południowe tylko takie, jak Będziesz cieniować, zwłaszcza latem.
Jakie ma korzonki ten storczyk? Jeśli podgnite lub suche - Musisz go wyciągnąć z doniczki i poprzycinać te "niedobre" korzenie. Bo inaczej będą gnić.
Hmm... ja miałam miniaturki w mchu, ale przesadziłam do mieszanki kory i mchu. U mnie świetnie rosły.
Ale w mchu też powinien dać radę - Spróbuj zastosować rady Tesi. Jedynie Sprawdzaj stan korzeni i Namaczaj dopiero wtedy, gdy korzenie będą srebrne, a nie - zielone.
Falenopsisy lubią rozproszone światło. Czyli okno zachodnie lub wschodnie. Południowe tylko takie, jak Będziesz cieniować, zwłaszcza latem.
Jakie ma korzonki ten storczyk? Jeśli podgnite lub suche - Musisz go wyciągnąć z doniczki i poprzycinać te "niedobre" korzenie. Bo inaczej będą gnić.
Poza tym muszę powiedzieć, że pierwszy raz widzę owocująca mammillarię
Widziałam też u ciebie dużo fajnych doniczek.
A jeśli chodzi o tę nowość, to wygląda moim zdaniem dobrze, jest po prostu przekwitnięta, na pewno odwdzięczy się niedługo.
Wpadnę tu niedługo
- Karolina__

- Od: 22 lip 2009, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu wybacz ale pierwsze co zauważyłam to te fajne pudełeczka z krówką
Trzymam kciuki za nowość, niestety nie znam się za bardzo na storczykach ale z tego co mi wiadomo to pędu kwiatowego się nie ucina.
Trzymam kciuki za nowość, niestety nie znam się za bardzo na storczykach ale z tego co mi wiadomo to pędu kwiatowego się nie ucina.
Też się nie znam, ale podobno ucina się pęd, ale dopiero wtedy, gdy zaschnie. Być może roślinka będzie miała ochotę go przedłużyć i szybko doczekasz się kwiatków.
I tak mi się przypomniało- widziałam u Ciebie haworthię zdaję się attenuatę. Mówiłaś, że ci kwitnie zimą? Wydaje mi się, że mam tą samą roślinkę i jeśli kwitnie u mnie- to tylko latem. Ciekawe, od czego zależy taka rozbieżność
I tak mi się przypomniało- widziałam u Ciebie haworthię zdaję się attenuatę. Mówiłaś, że ci kwitnie zimą? Wydaje mi się, że mam tą samą roślinkę i jeśli kwitnie u mnie- to tylko latem. Ciekawe, od czego zależy taka rozbieżność
Witam Was serdecznie po dłuższej przerwie
Pewnie już nie pamiętacie, bo długo mnie nie było, ale pytałam Was kiedyś, czy przyniesienie do domu jednego listka fiołka to już objaw "fiołkozy" (z resztą chyba wszechobecnej na tym forum)... od tamtego czasu już trochę minęło i oto chciałam Wam przedstawić...
tadam...

Uploaded with ImageShack.us
wypuścił chyba ze trzy młode roślinki i tak na prawdę to nie wiem co ja mam dalej z tym robić... nie wspominając już, że w tzw. "międzyczasie" nie próżnowałam i zdobyłam jeszcze jednego listka, który pewnie niebawem też coś wypuści, więc poratujcie proszę...
Pewnie już nie pamiętacie, bo długo mnie nie było, ale pytałam Was kiedyś, czy przyniesienie do domu jednego listka fiołka to już objaw "fiołkozy" (z resztą chyba wszechobecnej na tym forum)... od tamtego czasu już trochę minęło i oto chciałam Wam przedstawić...
tadam...

Uploaded with ImageShack.us
wypuścił chyba ze trzy młode roślinki i tak na prawdę to nie wiem co ja mam dalej z tym robić... nie wspominając już, że w tzw. "międzyczasie" nie próżnowałam i zdobyłam jeszcze jednego listka, który pewnie niebawem też coś wypuści, więc poratujcie proszę...
Zajmować się biologią oznacza podglądać Boga przy akcie stworzenia. /Walter Nernst/
Oto JA i moje roślinki
Oto JA i moje roślinki
Gratulacje maluszkow
moje fiolki po woli tez puszczaja nowe listki 
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 76&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- jola1313

- Od: 21 sty 2012, o 14:41
Dawno mnie tu nie było,a Ty fikusami zarastasz
No i kaktusy śliczne.A jakie maluszki na fiołeczku
.
A o kalli nie wspomnę

No i kaktusy śliczne.A jakie maluszki na fiołeczku
A o kalli nie wspomnę
- bananowy_kot
- 200p

- Od: 22 kwie 2012, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aniu a mi na razie jakoś nie wychodzi z fiołkami... Natomiast miałam Ci napisać o moim ukorzenianiu fikusa, zastosowałam się do Twoich wskazówek
Wypuścił korzonki w wodzie i już siedzi w ziemi, chyba prawie 2 tygodnie /ziemia kwiatowa + perlit/ ciekawe co z tego będzie
Zapraszam Cię do mojego wątku
Zapraszam Cię do mojego wątku
Mój wątek - Zapraszam: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=57077" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam, Ola
Pozdrawiam, Ola
- kasiuta74
- 500p

- Od: 1 sty 2012, o 21:21
Aniu masz bardzo ładne kwiatuszki
. Skrzydłokwiat,anturium,kaktusy
. Kalla ma fajny kolorek, ja czekam kiedy moja niedawno zakupiona zakwitnie.
A fiołki maluszki niech ci pięknie rosną
A fiołki maluszki niech ci pięknie rosną
dzięki za pochwały dla moich "maluchów", myślę, że będą dla nich motywacją do dalszego wzrostu i w końcu pierwszego kwitnienia, którym zapewne nie omieszkam się z Wami podzielić 
jola1313 dobrze, to ujęłaś, że zarastam fikusami... to nawet takie trochę poetyckie :P a tak między nami, to z tymi fikusami to już nie przelewki, te maluchy które pokazywałam sporo urosły i są już po dwóch cięciach... jak znajdę chwilę czasu to wstawię zdjęcia jak się zmieniły... generalnie moje wszystkie fikusy przeszły cięcia, więc znów ukorzeniam szczepki :P
i to taka niekończąca się historia :P a zapomniałam dodać, że mam jeszcze jednego nowego, którego wsadziłam dla mojego lubego, ale póki co stoi u mnie na tzw. "odchówku" ;)
co do kalli, to niestety już przekwitła
choć nie mogę powiedzieć o niej nic złego, bo kwitła dość długo i cieszyła swymi kwiatkami...
bananowy_kot super, że fikus się ukorzenił, trzymam mocno za niego kciuki i lecę do Ciebie poszukać jakiejś fotki sławetnego jegomościa
jola1313 dobrze, to ujęłaś, że zarastam fikusami... to nawet takie trochę poetyckie :P a tak między nami, to z tymi fikusami to już nie przelewki, te maluchy które pokazywałam sporo urosły i są już po dwóch cięciach... jak znajdę chwilę czasu to wstawię zdjęcia jak się zmieniły... generalnie moje wszystkie fikusy przeszły cięcia, więc znów ukorzeniam szczepki :P
i to taka niekończąca się historia :P a zapomniałam dodać, że mam jeszcze jednego nowego, którego wsadziłam dla mojego lubego, ale póki co stoi u mnie na tzw. "odchówku" ;)
co do kalli, to niestety już przekwitła
bananowy_kot super, że fikus się ukorzenił, trzymam mocno za niego kciuki i lecę do Ciebie poszukać jakiejś fotki sławetnego jegomościa
Zajmować się biologią oznacza podglądać Boga przy akcie stworzenia. /Walter Nernst/
Oto JA i moje roślinki
Oto JA i moje roślinki
-
aga111
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 9 sie 2011, o 12:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Aniu.Wpadłam z rewizytką do Ciebie
Piękne , zadbane i różnorodne roślinki posiadasz
Mnie bardzo Rhipsalisy zaintrygowały.Ja też je posiadam , ale jakoś nie mam ręki do nich, może mają szczególne wymagania?
-
oksi
- 1000p

- Od: 18 lut 2012, o 18:21
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=51384" onclick="window.open(this.href);return false; rosliny Oksi.
- tesia39

- Od: 9 kwie 2012, o 10:45
Gratuluję fiołkowych maluszków