Aprilkowy las

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
joannakr0508
500p
500p
Od: 8 kwie 2011, o 10:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Aprilkowy las

Post »

:oops: Aprilko żeby to chodziło o kwalifikacje akurat nie o prace chodzi co do wyjazdów tylko o hobby często mamy treningi i zawody a tym bardziej że i ja chcę w tym roku wystartować w Pucharze Kobiet w motocrossie :wink:
Wszystkie bitwy naszego życia czegoś nas uczą, nawet te, które przegraliśmy. :)
Joanna http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53393" onclick="window.open(this.href);return false;
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O, to Ty jesteś mocna kobieta, podziwiam. I oczywiście wszyscy tu będą trzymać kciuki i Ci kibicować. ;:172
Awatar użytkownika
joannakr0508
500p
500p
Od: 8 kwie 2011, o 10:23

Post »

Dzięki na pewno podium nie zajmę bo to debiut ale może w 10 chociaż :oops:
Wszystkie bitwy naszego życia czegoś nas uczą, nawet te, które przegraliśmy. :)
Joanna http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53393" onclick="window.open(this.href);return false;
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joanno, nie żartuj. Z pewnością wiesz że skromnością w sporcie daleko się nie zajedzie. Trzeba być pewnym siebie, to połowa sukcesu. Zakasujesz starych wyjadaczy swoim entuzjazmem, czego Ci życzę.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Już podaję nazwy żurawek, które u mnie przetrwały najlepiej. To Cherry Cola, Ginger Peach i chyba Obsydian i jeszcze jakaś żółta.
U siebie jutro wstawię zdjęcia jak one wyglądają po zimie.
A możę Twoje jednak przeżyły? U mnie niektóre mają tylko żywe łodyżki, a liście wszystkie pomarznięte.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, bardzo Ci dziękuję, zapisałam sobie. Wczoraj zapomniałam zajrzeć do żurawek. Wróciłam późno i zdążyłam posadzić tylko złotlin. Tak bardzo mi się podobają jego żółte pomponiki. No i musiałam podlać nowe nasadzenia oraz lilie. U mnie bardzo sucho a jeszcze nie wszędzie mam linię kroplującą.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale masz pięknie , las , zwierzęta i te wiewiórki (?) ;:oj
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Cześć Jolu :wit
U mnie żurawki bardzo kiepsko rosną... Jeszcze nie doszłam do tego, dlaczego tak się dzieje, ale fakt jest faktem... Szkoda, bo bardzo mi się podobają, zwłaszcza na obwódkach rabat.
Dobrego dnia!
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Jolu :wit miłego i ;:3 dnia.
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Piotrze z gór, dziękuję za miłe słowa i zapraszam częściej.

Aguniu, mnie też żurawki zauroczyły. Marzy mi się taka rabatka z wijących się wstęgą różnych kolorów żurawek. Lekko poprzeplatana hostami. Z pewnością zrobię jeszcze kolejne do nich podejście nawet jak padły. One jeszcze nie są osłonięte od wiatru. Posadziłam thuje brabant wzdłuż części ogrodzeni, żeby trochę osłoniły, ale jeszcze nie urosły na tyle żeby spełnić swoją rolę. Najlepiej rosną te na drenażu od oczyszczalni :;230 . W sobotę mam plan cięcia żywopłotu. Może się mocniej zagęszczą te brabanty.
Miłego ;:3

Renatko, nie zauważyłam Twojego posta. ;:7 Dzięki, również dużo słoneczka. Jest na to szansa aż do soboty. Będzie można powalczyć w ogródku ;:138
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aprilku....bo żurawki nie mogą nie zauroczyć 8-) :lol: One są takie kolorowe i śliczne, wszędzie pięknie się komponują, zdobią ogrody przez większość sezonu....a wiele z nich nawet i przez cały sezon :D W mnie większość dużo gorzej zniosła tę zimę niż poprzednią, wiele trzeba golić na maxa, zostają same łodyżki, ale wszystkie już pięknie zaczynają odbijać :D To naprawdę bardzo wytrzymałe roślinki :D
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja musze powiedziec, ze zurawki jakos mnie za serce nie poderwaly. Dziwne, bo znowu hosty mnie sie szalenie ;:167
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

U mnie żurawki ładnie przezimowały, chyba tylko dwie się zmarnowały, ale mam nadzieje, że od korzenia odbiją. W czerwcu będę miała kolejne od Igi :tan
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jule pisze:A ja musze powiedziec, ze zurawki jakos mnie za serce nie poderwaly. Dziwne, bo znowu hosty mnie sie szalenie ;:167
Jula, nie mów hop.
Jak hosty zaczęły to i do żurawek dojdziesz :;230
Ja myślę, że na naszych piaskach trzeba im zapewnić dobrą glebę. Może nawet trochę gliny by się przydało.
Masz gdzieś zaprzyjaźniony ogród z gliniastym podłożem?
Można by zrobić machniom
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam, witam, moje żurawki przeżyły :tan :tan
Wprawdzie wszystkie stare liście musiałam im wczoraj wyciąć ale są nowe malutkie i będą rosły! Podlałam i będę dalej obserwować ;:173
Agness miałaś rację, ogoliłam uważając na te młode maleństwa. Muszę je jeszcze zasilić. Mam azofoskę, czy będzie ok?

Jule i na Ciebie przyjdzie czas. One mają tyle cudnych kolorów. Co prawda u mnie nie kwitły ale to przecież liście zdobią najbardziej.

Reniu, przezimowały, tak jak i u mnie. Czy swoje zamawiasz u kogoś na FO? Jak zneleźć tą Igę?

Goś, oczywiście jak Jule lubi hosty to do żurawek już tylko pół kroku. ;:333 Ja oczywiście cały piach spod żurawki wyciągałam i dawałam takie bardziej gliniaste podłoże. Teraz z bagien M przywozi mi trochę torfu wspaniałeg to im dorzucę. Niestety mało mam bo jest w stanie jedną taczkę dziennie bo dość daleko i ciężko wyjechać z tamtąd. Może się nie utopi ;:14
Teraz pokażę Wam trochę nasadzeń na północnej rabacie. Wprawdzie same badylki widać ale muszę się pochwalić. Będą potem taką wersją przed, jak latem zaczniemy porównywać co rośnie.
Oto posadzony biały pięciornik krzewiasty Abbotswood. Ma już dużo listków.
Obrazek
Obrazek
Posadziłam też dereń biały ?Elegantissima? bo uwielbiam jego czerwone pędy. Myślę że ładnie będzie wyglądał obok juki karolińskiej
Obrazek
Obrazek
Tą małą jukę obok jeszcze muszę przenieść. Posadziłam też jaśminowiec wonny. Zaraz obok, po wizycie u Szmita, posadzę tam półksiężycowy szpalerek cisów aby były tłem dla dwóch róż które zamierzam ocalić. Więc może stworzy się ciekawy kontrast. Jakby co to przesadzę
Obrazek
Obrazek

Z drugiej strony cisów będzie czerwona budleja Dawida Nike. W tej części rabaty czerwone róże będą miały ogólnie tło z zieleni i bieli z niewielkimi elementami czerwonymi. Jest tam też biała skalnica. Badylek budlei
Obrazek
No i najważniejsza część ? lilie. Posadziłam w kępkach po kilka: za perukowcem są 2 szt Muscadet. Za groszkowym są 2 szt Montenegro czerwone i dosadzę tam jeszcze w sobotę Black out. Za kosówką są Mont Blanc i Devotion. Jeszcze jakieś cztery donice w domu ale nie pamiętam. Generalnie kępki białe po 3-5 i kępka czerwona. Oprócz tego Hymenocallisy za wejmutką.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
A w pobliżu białe AstibleObrazek ;:215 ;:215
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”