Witam, witam, moje żurawki przeżyły
Wprawdzie wszystkie stare liście musiałam im wczoraj wyciąć ale są nowe malutkie i będą rosły! Podlałam i będę dalej obserwować
Agness miałaś rację, ogoliłam uważając na te młode maleństwa. Muszę je jeszcze zasilić. Mam azofoskę, czy będzie ok?
Jule i na Ciebie przyjdzie czas. One mają tyle cudnych kolorów. Co prawda u mnie nie kwitły ale to przecież liście zdobią najbardziej.
Reniu, przezimowały, tak jak i u mnie. Czy swoje zamawiasz u kogoś na FO? Jak zneleźć tą Igę?
Goś, oczywiście jak Jule lubi hosty to do żurawek już tylko pół kroku.

Ja oczywiście cały piach spod żurawki wyciągałam i dawałam takie bardziej gliniaste podłoże. Teraz z bagien M przywozi mi trochę torfu wspaniałeg to im dorzucę. Niestety mało mam bo jest w stanie jedną taczkę dziennie bo dość daleko i ciężko wyjechać z tamtąd. Może się nie utopi
Teraz pokażę Wam trochę nasadzeń na północnej rabacie. Wprawdzie same badylki widać ale muszę się pochwalić. Będą potem taką wersją przed, jak latem zaczniemy porównywać co rośnie.
Oto posadzony biały pięciornik krzewiasty Abbotswood. Ma już dużo listków.

Posadziłam też dereń biały ?Elegantissima? bo uwielbiam jego czerwone pędy. Myślę że ładnie będzie wyglądał obok juki karolińskiej

Tą małą jukę obok jeszcze muszę przenieść. Posadziłam też jaśminowiec wonny. Zaraz obok, po wizycie u Szmita, posadzę tam półksiężycowy szpalerek cisów aby były tłem dla dwóch róż które zamierzam ocalić. Więc może stworzy się ciekawy kontrast. Jakby co to przesadzę
Z drugiej strony cisów będzie czerwona budleja Dawida Nike. W tej części rabaty czerwone róże będą miały ogólnie tło z zieleni i bieli z niewielkimi elementami czerwonymi. Jest tam też biała skalnica. Badylek budlei

No i najważniejsza część ? lilie. Posadziłam w kępkach po kilka: za perukowcem są 2 szt Muscadet. Za groszkowym są 2 szt Montenegro czerwone i dosadzę tam jeszcze w sobotę Black out. Za kosówką są Mont Blanc i Devotion. Jeszcze jakieś cztery donice w domu ale nie pamiętam. Generalnie kępki białe po 3-5 i kępka czerwona. Oprócz tego Hymenocallisy za wejmutką.

A w pobliżu białe Astible