Śliczna australis , ja swojemu M właśnie ją ukatrupiłam .
Moje ukochane Hoje i inne doniczkowe , cz.II
- Jatra
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 sie 2011, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Moje ukochane Hoje i inne doniczkowe , cz.II
Śliczna australis , ja swojemu M właśnie ją ukatrupiłam .
- doromichu

- Od: 12 mar 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sliczna hoja a ja swoja to potraktowalam tak jak Jatra 
-
aga111
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 9 sie 2011, o 12:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tereniu , Dorotko -no cóż dziewczynki,zdarza się
U mnie za to sansewerie coś nie chcą rosnąć.Mam kilka i jakie były dwa lata temu,takie same są do tej pory.Nie chcą rosnąć.Widocznie nie można mieć wszystkiego 
- rapunzel

- Od: 26 lip 2011, o 18:49
aga, dzięki, dobrze, że szczepka nie musi być za długa, bo póki co cała hoja jest jeszcze niezbyt długa. Co do podłoża,które stosujesz, to ciekawe i możliwe, że wykorzystam twój pomysł.
Sansewierie podobno stoją w miejscu, jak mają za mało światła, bo one brak światła zaledwie tolerują, a tak naprawdę to lubią słoneczko.
Sansewierie podobno stoją w miejscu, jak mają za mało światła, bo one brak światła zaledwie tolerują, a tak naprawdę to lubią słoneczko.
-
aga111

Jagódko i ja Tobie dziękuję za radę.Może faktycznie moje sansewierie mają za dużo światła.Muszę poszperać w necie i poczytać.A co do podłoża,to moje wszystkie hoje mają takie , a na dnie dodatkowo,trochę keramzytu lub podrobionego styropianu,jako drenaż.Dodatkowo wyszukuję wiadomości co do indywidualnych wymagań hojek.Niektóre potrzebują np.więcej wapna,więc funduję pokruszone muszelki,lub skorupki jajek 
- rapunzel

aga, myślę, że sansewierie mają może raczej za mało światła, skoro stoją w miejscu.
Podobno, gdy światła jest za dużo, to wtedy nikną im wzory, zresztą jak za mało światła, to też nikną.
A może one po prostu tak wolno rosną? Choć moje małe rozetki niskiej sansewierii na parapecie odżyły i póki co sansewierie tam stoją, mimo ze choinki nie ma już od kilku dni.
Czy orientujesz się może w kwestii hoi multiflory, czy jej należy jakoś specjalnie dogadzać?
A może one po prostu tak wolno rosną? Choć moje małe rozetki niskiej sansewierii na parapecie odżyły i póki co sansewierie tam stoją, mimo ze choinki nie ma już od kilku dni.
Czy orientujesz się może w kwestii hoi multiflory, czy jej należy jakoś specjalnie dogadzać?
-
aga111

Witaj Jagódko.Co do sansewierii,to myślę,że po prostu trzeba kombinować i obserwować
Natomiast jeśli chodzi o multiflorę , to musi mieć ona stale lekko wilgotne podłoże , ale nie za mokre,straszna pijaczka z niej
Trzeba jednak uważać , aby nie miała za zimno,bo wilgoć podłoża i liści po spryskiwaniu , w parze z zimnem może spowodować u niej zamieranie korzeni i opadanie liści.Powinno się jej zapewnić, zresztą tak , jak i innym hojom min.4-6 godzin światła na dobę.
Natomiast jeśli chodzi o multiflorę , to musi mieć ona stale lekko wilgotne podłoże , ale nie za mokre,straszna pijaczka z niej
- rapunzel

aga, dziękuję ci bardzo za wskazówki
Niestety nie wiem, czy ma az tyle słońca nawet przy samym oknie. W tym roku spróbuję u nas w pokoju, a jak nie będzie rezultatów, to przeniosę na parapet okna wschodniego.
Niestety nie wiem, czy ma az tyle słońca nawet przy samym oknie. W tym roku spróbuję u nas w pokoju, a jak nie będzie rezultatów, to przeniosę na parapet okna wschodniego.
-
aga111

Moja jak na razie stoi na oknie południowym.A ze światłem w zimie to różnie jest,nie ma go jednak zbyt wiele.Myślę,że wraz z nadejściem wiosny,kondycja naszych hojek się poprawią ,czego Tobie,no i sobie życzę 
- JacekCich
- 200p

- Od: 30 kwie 2011, o 23:12
A te paprocie, o rany ogromne chciejstwo mi się udzieliłoaga111 pisze:Poranna niespodzianka...
Tylko cierpliwi się doczekają, bo nie tracą nadziei.
Zielone Zakątki Jacka _||_ Stosowanie nawozów hydroponicznych _||_
Paludarium Jacka
Zielone Zakątki Jacka _||_ Stosowanie nawozów hydroponicznych _||_
Paludarium Jacka
- agucha432
- 500p

- Od: 3 lis 2011, o 10:10
Oj Agunia piękne te twoje paprotki i tyle ich 
Moje doniczkowe Moje storczyki
Sprzedam-wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=67556" onclick="window.open(this.href);return false;
Robótki Aguchy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=63&t=71851" onclick="window.open(this.href);return false;
Sprzedam-wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=67556" onclick="window.open(this.href);return false;
Robótki Aguchy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=63&t=71851" onclick="window.open(this.href);return false;
Te paprocie są fenomenalne
Piękne są 
- doromichu

- Od: 12 mar 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.