Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
caterina
200p
200p
Od: 11 cze 2009, o 18:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.3

Post »

Aniu, tak to z tymi nasionami bywa. Z tej firmy inne ładnie wzeszły z innej natomiast też dwie zastrajkowały,zobaczymy na wiosnę. A co do testowania dyni, to przykładem może być sweet berry - pieczona z ziołami nie podbiła mojego serca, ale konfitura z niej z ananasem wyszła pyszna, jakby była do tego stworzona. Musze jeszcze pomyśleć nad Dickensonem, jak go inaczej zutylizować, bo po pieczeniu jw. Na początku jesieni dla nas mogłyby istnieć tylko acorny, koniecznie na przyszły rok:table gold, carnival i mardi gras, każda była pyszna. A na surowo to jakoś tylko ja wcinam, mąż nie wiedzieć czemu ma opory, ale i do tego dojdziemy :wink: Delica pamiętam,że nam smakowała,ale nie pamiętam czy lepsza była od Pacifiki czy nie. Musze wreszcie zacząć robić notatki , bo już trochę za dużo mam na głowie :wink: :wink:
Forumowiczka Kasia...;)
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Fajny pomysł na Sweet Berry, smakowicie się czyta :D . Dynie, te słodkie, są stworzone do różnych słodkości. Robiłam rok temu dżem z dyni i pomarańczy, wyszedł doskonały. Sama byłam zaskoczona efektem.
U nas zapiskami zajmuje się mąż i widzę, że to był dobry pomysł. Po którejś tam już kolejenj, nowej odmianie wiele rzeczy się zaciera. Mąż skrupulatnie zapisuje moje i swoje uwagi. jest to tym badziej fajne, że jak po kilku miesiącach sięgamy znów po jakąś dynię, to łatwo możemy wyłapać różnice w smaku, konsystencji.
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja mam chęć w tym roku posiać dynie olbrzymią odmianę Golias.Ma ktoś z tą odmianą doświadczenie?smaczne ma owoce?
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
caterina
200p
200p

Post »

Tomku na 6 zdjęciu jest Golias, co do smaku to jeszcze nie wiem, bo jeszcze czeka na konsumpcję. Generalnie nie lubię i unikam tej wielkości ale to była dynia dla dziecka( im większa rosła tym większa frajda).
Forumowiczka Kasia...;)
wegetarianka
200p
200p
Od: 19 wrz 2010, o 23:49

Post »

Caterino, co sądzisz o Cushaw? W zeszłym roku chyba też coś miałaś z tego kalibru?
caterina
200p
200p

Post »

Wegetarianko :wit Cushaw miałam pierwszy raz. Późno zaczęła zawiązywać owoce ( razem z butternutami), ale potem zaczęły gonić pozostałe. Próby smakowej generalnej jeszcze nie robiłam, z jednej zrobiłam pumpkin pie i wyszło dobre.
A jak Ci wyszło wino z dyni ( chyba dobrze pamiętam,że robiłaś)?
Forumowiczka Kasia...;)
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10

Post »

Moi drodzy, moje dyniowe plany na ten rok (oprócz cukinii i patisonów):

Black Futsu
Kogigu
Hokkaido
Blue Hubbard
Muscade de Provence
Pink Jumbo Banana
Sibley
Boston Marrow
Musquee du Maroc
Waltham Butternut
Chestnut
Triamble

Na co powinnam zwrócić szczególną uwagę przy uprawie? Czy któraś z nich ma jakieś szczególne wymagania, wrażliwości, zwyczaje?
Które z nich nie mają szans zapylić się między sobą?

Ile owoców mogą dać na jednym krzaku?
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Z tego co pamiętam to Musquee du Maroc ma bardzo długi okres wegetacji. Może nie dojrzeć do września do pierwszych przymrozków.
wegetarianka
200p
200p

Post »

Brzoskwinko, wszystkie te dynie miałam, bez problemu zaowocowały, zrywałam je w fazie dojrzałości we wrześniu.
Jak do tej pory miałam problem tylko z 1 dynią- "Baiana Tropical", zaowocowała dopiero we wrześniu :/ i daruje sobie tę odmianę, szkoda miejsca, to nie okaz na nasze warunki.
Z odmian, które wymieniłaś do akcji wymiany nasion wysłałam: Boston Marrow, Chestnut i Triamble, śledź wątek o wymianie:

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=560

na dniach zostanie ogłoszona lista z formularzem do zamówień; tylko bardzo proszę o niezaśmiecanie tamtego wątku: "a co" "a kiedy" "a jak", gdyż świstaki mają ogrom pracy z nadsyłanymi nasionami i muszą czytać każdą wiadomość w wątku, bo może wśród mniej ważnych wiadomości pojawi się coś ważnego. Cierpliwie śledzimy i czekamy :)

Do Twojej listy odmian dorzuciłabym jeszcze "Green Delicious"- dała początek wielu wspaniałym odmianom i jak sama nazwa mówi- jest smaczna, warto ją mieć :) no i coś z acornów, jeśli będziesz miała sposobność.

Przy okazji, jeśli ktoś trafi na moje nasiona, chciałam przeprosić za "fenomenalne" woreczki strunowe w jakie popakowałam porcje, połasiłam się na dobrą cenę... Fenomen tych dealerek polega na tym, że jeśli rozepnie się strunę do końca, to z dużym prawdopodobieństwem już się jej nie zapnie. Jeśli kogoś pokusi rozpięcie, to nie rozpinajcie do końca, sorry!
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

wegetarianka pisze:
Przy okazji, jeśli ktoś trafi na moje nasiona, chciałam przeprosić za "fenomenalne" woreczki strunowe w jakie popakowałam porcje, połasiłam się na dobrą cenę... Fenomen tych dealerek polega na tym, że jeśli rozepnie się strunę do końca, to z dużym prawdopodobieństwem już się jej nie zapnie. Jeśli kogoś pokusi rozpięcie, to nie rozpinajcie do końca, sorry!

Woreczki to nie problem, można przepakować :D Wczoraj znajomy wrócił z Polski i dotarły do mnie nasionka od Ciebie, dzięki wielkie za gratisy ;:136 znowu będzie mniejszy trawnik
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
wegetarianka
200p
200p

Post »

Caterino, tak robiłam wino z dyni, konkretnie z "Musquee de Provence"; wg znawców wyszło bardzo dobrze, ja generalnie za winem za bardzo nie jestem; trochę dodawałam do risotto i kapusty świątecznej duszonej z orzechami, resztę oddałam :)
wegetarianka
200p
200p

Post »

Rybka :wit
Chciałam napisać jeszcze o nasionach Blue Kuri, gdyby ktoś miał wątpliwości, to nie są nasiona drugiego sortu :D taki jest ich urok, są jakby poprzecierane, porowate, ale to ich cecha; nie spotkałam wcześniej nasion podobnie wyglądających :shock:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Od godziny szukam na forum informacji o tej odmianie ale chyba coś mi na oczy padło i nic nie mogę znaleźć :(
Możesz napisać parę słów albo wkleić linka? :wit
pozdrawiam Beata
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Rybka, przepraszam że się wcinam, jeśli takie podstawowe info też potrzebujesz to na tej stronie jest http://www.kcb-samen.ch/shop/?cPath=801_9
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Ci dobra kobieto :wit
Wynika z tego, że jest dość późna, a dla mnie to duży minus :(
Pewnie wegetarianka zajrzy tutaj i napisze o swoich doświadczeniach.
pozdrawiam Beata
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”