" Moje oczko w głowie "cz.2
- alexa74
- 100p
- Od: 23 sty 2011, o 23:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: " Moje oczko w głowie "cz.2
Witaj Tereniu
wpadłam do Ciebie z rewizytą,
pięknie u Ciebie wręcz złociście,
dzięki Tobie znam już nazwę mojej złotej roślinki,która dostałam od miłej starszej pani działkowiczki
wpadłam do Ciebie z rewizytą,
pięknie u Ciebie wręcz złociście,
dzięki Tobie znam już nazwę mojej złotej roślinki,która dostałam od miłej starszej pani działkowiczki
Pozdrawiam Ola
zapraszam
zapraszam
- Gosia123A
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 maja 2011, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Terenia
wolę sadzonki

- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Teresko Bank Nasion działający pod poniższym linkiem jest dla wszystkich chętnych, którzy mają nadwyżki nasion.
Akcja wymiany nasion-2012
Wszystko jest opisane na pierwszej stronie - gdzie zgłaszać, kiedy i do kogo wysyłać nasiona i kiedy będzie podany termin akcji zbierania zamówień na nasiona od chętnych forumowiczów. Osoby chętne do skorzystania z oferowanych nasion mogą dać swoje ale nie muszą. Mogą na przykład zrobić to za rok. Będzie formularz itd
W większości jak pisałaś forumowicze wymieniają sie tam rożnymi odmianami ogórków, pomidorów, papryki,dyni, kabaczków ale też kwiatów jednorocznych czy też wieloletnich.
Jednak tego jest dużo mniej dlatego uważam,że warto zbierać nasiona ze swych roślin aby oferta w takich akcjach była coraz większa.
Wśród nas jest dużo początkujących i dla nich każde nasiona są na wagę złota.
Często w paczce jest niewiele nasionek ( czasami 3 - 5) wiadomo ile wzejdzie ...
Teresko swoją listę nasionek wyślę dziś wieczorem na PW
Akcja wymiany nasion-2012
Wszystko jest opisane na pierwszej stronie - gdzie zgłaszać, kiedy i do kogo wysyłać nasiona i kiedy będzie podany termin akcji zbierania zamówień na nasiona od chętnych forumowiczów. Osoby chętne do skorzystania z oferowanych nasion mogą dać swoje ale nie muszą. Mogą na przykład zrobić to za rok. Będzie formularz itd
W większości jak pisałaś forumowicze wymieniają sie tam rożnymi odmianami ogórków, pomidorów, papryki,dyni, kabaczków ale też kwiatów jednorocznych czy też wieloletnich.
Jednak tego jest dużo mniej dlatego uważam,że warto zbierać nasiona ze swych roślin aby oferta w takich akcjach była coraz większa.
Wśród nas jest dużo początkujących i dla nich każde nasiona są na wagę złota.
Często w paczce jest niewiele nasionek ( czasami 3 - 5) wiadomo ile wzejdzie ...

Teresko swoją listę nasionek wyślę dziś wieczorem na PW
- Gosia123A
Terenia nie mogę wejść na Skypa,nie wiem co się stało.Kroplika byliny nie mam.Hodowany z nasion też się sam rozsiewa.Twój heliotrop jest bardzo ładny.Podoba mi się twój wątek 

- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Olu
Witam Cię i zapraszam ponownie . Dziękuję za miłe słowa .
Gosiu
dziękuję
Sadzonki na wiosnę a nasionka mogą być teraz . Dużo zdrówka Ci życzę
Krysiu
Dziękuję już poczytałam . Mnie bardziej interesują kwiatki i zioła których nie mam . Nie doczytałam jak dużo trzeba mieć tych nasion żeby móc wysłać do banku nasion ???
Twoja listę chętnie przewertuję tylko czy będę miała coś w zamian - co cię zainteresuje ??

Gosiu

Krysiu

Twoja listę chętnie przewertuję tylko czy będę miała coś w zamian - co cię zainteresuje ??
A które zioła byś poleciła na ogród?? Najlepiej takie które zimują i które rosną lepiej jak się za często im nie przeszkadza? 

- TerDob
Ula
Mnie interesują wszystkie zioła ,które mogę wykorzystać jako : przyprawy , herbatki , do wzmocnienia i oczyszczenia organizmu . Na działce mam już trochę : miętę , melisę ,lubczyk , tymianek , szałwie , kozłek lekarski , ogórecznik i inne - nie wiem co Ci polecić ,bo nie wiem po co chcesz ich mieć na działce ??? czy jako ozdoba czy do użytku ??
trochę wspomnień

trochę wspomnień

- roza333
- Od: 4 maja 2010, o 11:30
Witaj jestem u Ciebie pierwszy raz bardzo mi się u Ciebie podoba. Wyczytałam ze masz na zbyciu nasiona Smotrawy chętnie bym przyjęła trochę bo takiej nie mam .Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
Pozdrawiam Wszystkich i zapraszam do moich wątków Justyna
Moje wątki Ogród róży część 4 U róży - co nieco prywatniej
Kupię ,sprzedam ,wymienię roza333
Moje wątki Ogród róży część 4 U róży - co nieco prywatniej
Kupię ,sprzedam ,wymienię roza333
- kasik 69
- Od: 10 maja 2010, o 15:04

-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Kasiu to nastepnym razem jak będziesz przesadzać lubczyk daj mu wiadro kompostu i ze dwie łopaty przerobionego obornika,wsadż,podlej i amen,zobaczysz że jeszcze zaczniesz pakować swój lubczyk w saszetki dla zakochanych 

- Gosia123A
No wygląda,że wiosna już u Ciebie już w pełni.Grządeczki ziołowe są śliczne.

- TerDob
roza333 Witaj serdecznie w mich skromnych progach
Dziękuję za miłe słowa . Nasionka smotrawy mam tylko daj adres to Ci wyślę . Wieczorkiem zajdę do Twojego ogrodu .
Pozdrawiam
Kasiu
Witaj
Czy chodzi Ci o dzwonek skupiony ???? nasionek nie mam , ale na wiosnę mogę Ci podesłać sadzonki.
Marzenko
Dziękuję
Gosiu
Jeszcze trochę do wiosny , choć już liczę dni . Właśnie planuję co jeszcze zasadzić czy zasiać na moim zielniku . Mam zamiar wysiać heliotrop.

Pozdrawiam

Kasiu

Marzenko

Gosiu

- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Dobrze,że wpadłam do ciebie,bo wiem co mam zrobić z lubczykiem, bo nie chce rosnąc.Czy on lubi słońce czy cień?
- agusia2410
- 500p
- Od: 30 kwie 2011, o 11:46
Weszłam na chwilę na forum, a tu widze że prawdziwy wysyp nowych części
Wpisuję się wiec abyś mi nie "zwiała"

Wpisuję się wiec abyś mi nie "zwiała"

- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Teresko do swego kącika ziołowego koniecznie dosadź Oregano,Tymianek, Melisę cytrynową, Estragon i Hyzop lekarski. Wszystkie dobrze zimują i są potrzebne zarówno w kuchni jak i w medycynie ludowej.
Ponadto z Hyzopu można stworzyć niski zimozielony żywopłot okalający ziołową rabatę a z Tymianku na skalniaku piękne poduchy grzejące się na kamieniach.
Wszystkie zioła i rosliny przyprawowe potrzebują dużo słońca wtedy mają najwięcej walorów smakowych, zapachowych i związków, które my wykorzystujemy.
malgocha1960 Lubczyku to tez dotyczy a ponadto on nie lubi zastoin wodnych ( woli suchsze podłoże) bo korzenie gniją lub dostają takich brunatnych plam a potem to butwieje . Roślina żyje ale jest mizerna i trudno się dziwić że tak reaguje.
Ponadto z Hyzopu można stworzyć niski zimozielony żywopłot okalający ziołową rabatę a z Tymianku na skalniaku piękne poduchy grzejące się na kamieniach.
Wszystkie zioła i rosliny przyprawowe potrzebują dużo słońca wtedy mają najwięcej walorów smakowych, zapachowych i związków, które my wykorzystujemy.
malgocha1960 Lubczyku to tez dotyczy a ponadto on nie lubi zastoin wodnych ( woli suchsze podłoże) bo korzenie gniją lub dostają takich brunatnych plam a potem to butwieje . Roślina żyje ale jest mizerna i trudno się dziwić że tak reaguje.