Podgrzewanie szklarni

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Podgrzewanie szklarni

Post »

U mnie będzie trochę inaczej, 2 namioty 8X3m + zbiornik 150l + projektowane ogrzewanie podłogowe łazienki w domu 7 osób. Dziś płace 0,6267PLN a przy G12w będzie 0,7041PLN a nocna 0,3303PLN + koszt podłączenia97,27PLN. Namioty bym dogrzewał 3-4 miesiące w roku.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Rumianka
500p
500p
Od: 31 paź 2011, o 22:40

Post »

Pozwólcie , że się wtrącę do Waszych rozważań na temat taryfy nocnej. Można włączać pralkę i zmywarkę w nocy. Jak ktoś cierpi na bezsenność to może nawet odkurzać, jeżeli mieszka w domku , bo w blokach to sąsiedzi by marudzili , że nie mogą spać.
Pozdrawiam , Bożenka.
Awatar użytkownika
pawel1000
50p
50p
Od: 20 maja 2012, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

seedkris nawet na drugiej taryfie jest to nie opłacalne.
Taką powierzchnie dogrzać do 18*C to majątek.

Rumianka jak ktoś ma pralkę do prania http://www.google.pl/imgres?hl=pl&sa=X& ... ,s:0,i:163 to przy wirowaniu dość cicho chodzi :;230
Pozdrawiam Paweł.
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p
Od: 25 lut 2012, o 09:36

Post »

zaczęło się od szklarni, po ogrzewanie rodziny... zaraz będziecie dom ogrzewać :;230
Pozdrawiam
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23

Post »

seedkris pisze:U mnie będzie trochę inaczej, 2 namioty 8X3m + zbiornik 150l + projektowane ogrzewanie podłogowe łazienki w domu 7 osób. Dziś płace 0,6267PLN a przy G12w będzie 0,7041PLN a nocna 0,3303PLN + koszt podłączenia97,27PLN. Namioty bym dogrzewał 3-4 miesiące w roku.
Zrób sobie całoroczną symulację w arkuszu. Może to mieć sens dla Twojego przypadku. Zrób też jednak wywiad z domownikami, jakie codzienne czynności mogą przesunąć na godziny poza szczytem.
Najbardziej energochłonne są oczywiście ogrzewanie, podgrzewanie wody, pranie, pieczenie w elektrycznym piekarniku, żelazko. Dodaj do tego ogrzewanie szklarni.
Gdyby się okazało że zyskasz - nie radzę się zastanawiać.
Krzychoo
100p
100p
Od: 30 mar 2008, o 19:42

Eksperyment z ogrzewaniem

Post »

Przeglądając różne projekty pieców rakietowych natrafiłem na fajny patent, który postanowiłem natychmiast wypróbować :)
Bierzemy wiadro metalowe, wiercimy na dole dziurę. Do dziury na dole i na środku od góry wkładamy plastikowe rurki (u mnie kanalizacyjne fi 50 mm). Zasypujemy całość trocinami, mocno je ubijając:
Obrazek

Następnie ostrożnie wyciągamy rurki, otrzymujemy bryłę trocin z kanałem w środku:
Obrazek

Podpalamy na dole trociny:
Obrazek

Czekamy chwilę aż się rozpali:
Obrazek

Mamy pochodnię, która pali się przez ok. 2-3 godziny:
Obrazek

Tak głosi teoria. W praktyce miałem zbyt mokre trociny, po kilkunastu minutach nie bardzo chciały się palić, mocno się dymiły. Jak podsuszę następną partię sprawdzę jaka będzie poprawa. Na filmikach z netu paliło się to ładnie, ale tam trociny wyglądały na bardzo suche.
Dymiące wiadro wyniosłem ze szklarni. Do rana wypaliło się ze środka wszystko.
Miłej zabawy.
x-a-8
---

Post »

Krzychoo pisze:Na filmikach z netu paliło się to ładnie, ale tam trociny wyglądały na bardzo suche.
Dymiące wiadro wyniosłem ze szklarni. Do rana wypaliło się ze środka wszystko.
Ale energii daje tylko ok. 9-12 MJ/kg * ilość kg trocin.

Ja chcę wypróbować mieszaniny biomasy z mielonym plastikiem (tylko PE, PP i PS).
Plastik daje średnio 46MJ/kg, mieszając z trocinami w ilości 50/50 powinno się uzyskać wypadkowo 28MJ/kg.

Krzychoo - jeśli masz spalanie bezdymne wypróbuj też mieszaniny z plastikiem. W moim rozwiązaniu prędkością wentylatora dobiorę sobie spalanie całkowite i bezdymne i mam nadzieję na 24-36 godzin ciągłej gazyfikacji. Ale testy zrobię dopiero jak będzie cieplej.
Poniżej zdjęcie mojej aparatury.

Obrazek
pomidorzanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 26 cze 2012, o 12:57

Post »

Artur, nie wiem gdzie mieszkasz, ale jeśli masz zawistnego sąsiada,

lub czujną straż miejską, za palenie plastiku możesz beknąć parę złotych,

i wtedy rozsada troszkę więcej Cię wyniesie niż planowałeś.

Palenie trocin jest na tyle bezproblemowe, że nikt do tego nie powinien się przyczepić.
Pozdrawiam, Agata.
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

U mnie sąsiad się próbował się kiedyś na plastik przestawić (dowiedziałem się przypadkiem), i sam się oszukał bo mu się zaraz komin zatkał i to tak, że musiał go w największe mrozy diaksem ciąć. Straże miejskie mają coraz częściej czujki do wykrywania oparów z tworzyw sztucznych. Ale najważniejsze jest jednak to, że paląc plastikiem produkuje się dioksyny, a to są jedne z większych trucizn jakie zna ludzkość.

Po co ci ten plastik w piecu skoro dobrze wysuszona zrębka wierzby ma energetyczność miału węglowego a dobry plastik (choć nie każdego typu) można sprzedać na skupie.
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
kamma
500p
500p
Od: 25 gru 2010, o 18:32

Post »

Z tym wiadrem do rozumiem -wkładasz podpalasz i .........d..ymi , ale z tą aparaturą Artura to ni hu hu :;230 ale wątek śledzę .
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

No właśnie, czy ci się zdjęcia nie pomyliły i nie wstawiłeś jakiegość domowego ustrojstwa do produkcji trunków wysokoprocentowych ;:304
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Hi-hi, mi też to ustrojstwo skojarzyło się z bimberkiem :;230

Mój M. właśnie montuje ogrzewanie w szklarni ;:138 , piec kaflowy będzie w przyszłym roku, na razie koza i kawałek rury, jak skończy to obfotam i pokaże :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
karol-ina
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 sty 2013, o 15:15

Post »

I co zrobiłeś tak jak chciałeś?
x-a-8
---

Post »

:lol: Trochę się uśmiałem czytając komentarze, wyjaśnię więc dokładniej.
Nie mam zamiaru palić plastiku, ale rozkładać go w aparaturze jak na załączonym obrazku
na proste węglowodory gazowe, podobne nieco do tego, czym palicie w kuchenkach domowych.
Z uwagi na konstrukcję aparatury - nie będzie to sam plastik, ale w mieszance 50/50 z trocinami lub torfem.
Nie robiłem samodzielnie tej aparatury, zakupiłem w HK za ok. 400USD.
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

No więc tak, moja "aparatura" nie jest tak zmodernizowana co Artura :D ale działa i kwietniowe i majowe przymrozki już mi nie straszne ;:138

Proszę nie krytykować ... za bardzo :;230 bo mój dzielny M. zrobił z tego co, akurat, miał. Nie wydaliśmy ani zlotówki.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Kotu też spodobało się, że w szklarni zrobiło się cieplej ;:3

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”