Potrawy Wigilijne
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Potrawy Wigilijne
Romualda !
Za dawnych czasów, kiedy w sklepach okresowo brakowało masła, / oczywiście z powodu wykupywania masła przez krwiopijców handlarzy i spekulantów / moja babcia latem nabywała go większe ilości, klarowała je, a następnie przelewała do glinianych garnków / widziałem ostatnio takie prawdziwe na rynku / i w chłodnym pomieszczeniu przechowywała do wiosny.

Za dawnych czasów, kiedy w sklepach okresowo brakowało masła, / oczywiście z powodu wykupywania masła przez krwiopijców handlarzy i spekulantów / moja babcia latem nabywała go większe ilości, klarowała je, a następnie przelewała do glinianych garnków / widziałem ostatnio takie prawdziwe na rynku / i w chłodnym pomieszczeniu przechowywała do wiosny.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.

Krzysztof Khn.
- 
				X_Ro-a
 powiem szczerze , mi się jeszcze nie udało spotkać w sprzedaży klarowanego masła.Mam nadzieję, że Ala zauważy Twój wpis
  powiem szczerze , mi się jeszcze nie udało spotkać w sprzedaży klarowanego masła.Mam nadzieję, że Ala zauważy Twój wpis 
- Jagusia
- 1000p 
- Od: 24 lis 2007, o 18:02
- Kontakt:
Romo 
Dzisiaj w każdym większym markecie kupisz klarowane masło - z reguły w takich pół litrowych plastikowych wiadereczkach. Szczerze powiedziawszy nie wiem co ono jest warte.... ale widziałam takie w Tesco i w Biedronce...

Dzisiaj w każdym większym markecie kupisz klarowane masło - z reguły w takich pół litrowych plastikowych wiadereczkach. Szczerze powiedziawszy nie wiem co ono jest warte.... ale widziałam takie w Tesco i w Biedronce...
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki

Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Roma!Romualda pisze::Mam nadzieję, że Ala zauważy Twój wpis
 "Sokole Oko" miało by nie zauważyć?
  "Sokole Oko" miało by nie zauważyć?  

Ja kiedyś widziałam gdzieś takie masło, ale nie było mi potrzebne, więc nie kupowałam.
A w tym roku AMBITNIE zamierzam być "perfekcyjna pani domu"

i co się da chcę mieć "własnej roboty". Zawsze zamawiałam u kogoś i ten ktoś przygotowywał mi potrawy.
  i co się da chcę mieć "własnej roboty". Zawsze zamawiałam u kogoś i ten ktoś przygotowywał mi potrawy.A teraz sama będę robiła (przynajmnie taki mam plan)

- 
				Kasencja
Uszka z grzybami i pierogi z kapustą i grzybami.
Grzyby suszone gotuję, mielę maszynką o dużych oczkach i wrzucam na patelnię, gdzie się rumieni cebula drobno poszatkowana.
Jeszcze razem wszystko chwilkę podsmażam, solę, pieprzę i gotowe.
W pierwszej kolejności robię uszka, a do farszu który pozostanie dorzucam ugotowaną i posiekaną kapustę kiszoną. I robię pierogi.
Właśnie się mrożą . Mrożę na surowo, w zamrażarce rozkładam folię i układam na niej pierogi, by się nie stykały.
 . Mrożę na surowo, w zamrażarce rozkładam folię i układam na niej pierogi, by się nie stykały. 
Jak się zamrożą to zbieram do jednego worka .
Dzisiejsza praca:

Grzyby suszone gotuję, mielę maszynką o dużych oczkach i wrzucam na patelnię, gdzie się rumieni cebula drobno poszatkowana.
Jeszcze razem wszystko chwilkę podsmażam, solę, pieprzę i gotowe.
W pierwszej kolejności robię uszka, a do farszu który pozostanie dorzucam ugotowaną i posiekaną kapustę kiszoną. I robię pierogi.
Właśnie się mrożą
 . Mrożę na surowo, w zamrażarce rozkładam folię i układam na niej pierogi, by się nie stykały.
 . Mrożę na surowo, w zamrażarce rozkładam folię i układam na niej pierogi, by się nie stykały. Jak się zamrożą to zbieram do jednego worka .
Dzisiejsza praca:

- Frida
- Od: 31 mar 2008, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przestrzegam, w tym "maśle" jest dużo różnych składników, tylko masła w nim nie ma.Jagusia pisze:Romo
Klarowane masło nie jest trudno zrobić, najlepiej kupić masło 82% (czasem trafia się 83%), wziąć rondelek, rozpuścić, powolutku gotować zbierając szumy, to białko z mleka. Część szumów opadnie na dno, a woda oczywiście wyparuje, dlatego cały proces robimy w odkrytym naczyniu. Masła w czasie klarowania ubywa (woda paruje, białko z mleka usuwamy).
Uzyskamy klarowny złocisty płyn. Należy go nieco ostudzić i bardzo ostrożnie zlać do innego naczynia, dobry jest słoik kamionkowy lub szklany z przykrywką. Ponieważ na dnie garnka są osady, można wlewać przez sitko wyłożone podwójnie złożoną gazą. Masło mozna przechowywać w lodówce pół roku. W starych książkach można wyczytać, że nawet dwa lata.
- 
				Agapa
- Od: 29 maja 2009, o 21:53
Klarowane masło pod nazwą GHI można też kupić w sklepach  indyjskich

Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka

- 
				Kasencja
Ostatnio właśnie klarowane masło widziałam w Tesco.
Ale jak czytam w jaki sposób się robi, to korci mnie by zrobić.

Ale jak czytam w jaki sposób się robi, to korci mnie by zrobić.
- 
				X_Ro-a
Dzisiaj mam  za sobą drugą turę pieczenia pierogów.Dzisiaj na tapecie były: 
Pierogi z Pieca
ciasto
20 dkg mąki pszennej
5 dkg mąki żytniej
3 dkg drożdży
3 łyżki oliwy
po 1/2 soli,majeranku i cukru
jajo do posmarowania pierogów
Połączyć obie mąki
dodać pokruszone drożdże
oraz pozostałe składniki i wyrabiać dodając letniej wody aż uzyska się elastyczne ciasto.
Posypać mąką ,przełożyć do miski,nakryć serwetką i pozostawić do wyrośnięci , aż podwoi swoją objętość
Wyłożyć je na stolnicę, rozwałkować na placek ok 3mm i wykroić krążki ok 10 cm średnicy
Nałożyć farsz, zlepić, przekłuć widelcem, posmarować rozkłóconym jajkiem
wstawić do nagrzanego pieca 200st,piec ok 20 min
farsz
20 dkg kaszanki
4 wątróbki drobiowe
2 cebule
kwaśne jabłko
łyżka oliwy
łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki majeranku
tłuszcz do smażenia
Kaszankę obrać z osłonek i rozdrobnić widelcem
Wątróbki obsmażyć na rozgrzanej oliwie a następnie pokroić w kostkę
Na tłuszczu od wątróbek zeszklić poszatkowaną cebule
z jabłka usunąćgniazdka nasienne i bez obierania pokroić w kostkę
wszystkie składniki wymieszać dodając przyprawy

te pierogi są z podwójnej porcji wyszło 45 szt. dosyć duże.

a teraz zobaczcie komu najbardziej ślina cieknie 

Pierogi z Pieca
ciasto
20 dkg mąki pszennej
5 dkg mąki żytniej
3 dkg drożdży
3 łyżki oliwy
po 1/2 soli,majeranku i cukru
jajo do posmarowania pierogów
Połączyć obie mąki
dodać pokruszone drożdże
oraz pozostałe składniki i wyrabiać dodając letniej wody aż uzyska się elastyczne ciasto.
Posypać mąką ,przełożyć do miski,nakryć serwetką i pozostawić do wyrośnięci , aż podwoi swoją objętość
Wyłożyć je na stolnicę, rozwałkować na placek ok 3mm i wykroić krążki ok 10 cm średnicy
Nałożyć farsz, zlepić, przekłuć widelcem, posmarować rozkłóconym jajkiem
wstawić do nagrzanego pieca 200st,piec ok 20 min
farsz
20 dkg kaszanki
4 wątróbki drobiowe
2 cebule
kwaśne jabłko
łyżka oliwy
łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki majeranku
tłuszcz do smażenia
Kaszankę obrać z osłonek i rozdrobnić widelcem
Wątróbki obsmażyć na rozgrzanej oliwie a następnie pokroić w kostkę
Na tłuszczu od wątróbek zeszklić poszatkowaną cebule
z jabłka usunąćgniazdka nasienne i bez obierania pokroić w kostkę
wszystkie składniki wymieszać dodając przyprawy

a teraz zobaczcie komu najbardziej ślina cieknie

- ada.kj
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
Witaj Romo. Wąchacz jest cudowny. Znam to z autopsji, chociaż inna rasa. U mnie jeszcze każda okruszyna z podłogi jest natychmiast wylizana.  

Pierogi z pieca wyglądają bardzo smakowicie i coś czuję, że spróbuję z takim farszem zrobić na święta jako dodatek do barszczu. Czy u Ciebie one są podawane w wigilię . W moim rodzinnym domu pierogi pieczone były często robione, ale z farszem ze słodkiej kapusty z grzybkami suszonymi. Ciasto podobne - na pewno drożdżowe.
 . W moim rodzinnym domu pierogi pieczone były często robione, ale z farszem ze słodkiej kapusty z grzybkami suszonymi. Ciasto podobne - na pewno drożdżowe.
Zdradź jeszcze przepis na karpia pieczonego, który podałaś w spisie potraw wigilijnych.
U mnie jest również pieczony, ale pod koniec pieczenia podlewany jest śmietaną i kilka minut w śmietanie się dusi.

Pierogi z pieca wyglądają bardzo smakowicie i coś czuję, że spróbuję z takim farszem zrobić na święta jako dodatek do barszczu. Czy u Ciebie one są podawane w wigilię
 . W moim rodzinnym domu pierogi pieczone były często robione, ale z farszem ze słodkiej kapusty z grzybkami suszonymi. Ciasto podobne - na pewno drożdżowe.
 . W moim rodzinnym domu pierogi pieczone były często robione, ale z farszem ze słodkiej kapusty z grzybkami suszonymi. Ciasto podobne - na pewno drożdżowe.Zdradź jeszcze przepis na karpia pieczonego, który podałaś w spisie potraw wigilijnych.
U mnie jest również pieczony, ale pod koniec pieczenia podlewany jest śmietaną i kilka minut w śmietanie się dusi.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki

Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
Ludzie, to jest jedzenie czy dzieła sztuki ???  Ja bym nie pozwoliła pożreć takich arcydziełek.
   Ja bym nie pozwoliła pożreć takich arcydziełek.

Ja bym nie pozwoliła pożreć takich arcydziełek.
   Ja bym nie pozwoliła pożreć takich arcydziełek.- RomciaW
- Od: 12 gru 2008, o 20:58
Ja widziałam w jakimś markecie 14 zł pół kg. :roll:Pierożki bardzo apetycznie wyglądają   Psinka cudna
 Psinka cudna  

Psinka cudna
 Psinka cudna  
- empuza
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
Dziewczyny polecam śledziki wigilijne inaczej
Śledzie czosnkowo - majerankowe
10 płatów matiasów
10 ząbków czosnku
1/2 paczki majeranku
1 szklanka oleju
Śledzie wymoczyć w mleku do odpowiedniej słoności, każdy płat śledzia natrzeć porządnie majerankiem. Na każdy płat wycisnąć ząbek czosnku, pokroić na mniejsze kawałki i zalać olejem i odstawić na dobę do lodówki. Ilość czosnku oczywiście można zmniejszyć.
Rolmopsy w zalewie cytrynowej
6 filetów śledziowych
łagodna musztarda
strąki czerwonej papryki
4 korniszony kilka marynowanych cebulek
oliwa
tymianek, natka pietruszki
3 ziarna pieprzu i ziela angielskiego
szczypta gorczycy i cukru,
Śledzie wymoczyć w mleku, posmarować cienko musztardą. Paprykę pokroić w paski, korniszony i cebulki posiekać i wymieszać z oliwą i tymiankiem. Ułożyć z papryką na na filetach, zwinąć w rulonik(ja spinam wykałaczkami) Wycisnąć sok z cytryn wymieszać pół na pół z wodą, dodać pieprz, ziele, cukier i ziarna gorczycy. Zagotować wszystko i ostudzić. Śledzie ułożyć w słoju, zalać zalewą i wstawić na 2-3 dni do lodówki. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Śledzie czosnkowo - majerankowe
10 płatów matiasów
10 ząbków czosnku
1/2 paczki majeranku
1 szklanka oleju
Śledzie wymoczyć w mleku do odpowiedniej słoności, każdy płat śledzia natrzeć porządnie majerankiem. Na każdy płat wycisnąć ząbek czosnku, pokroić na mniejsze kawałki i zalać olejem i odstawić na dobę do lodówki. Ilość czosnku oczywiście można zmniejszyć.
Rolmopsy w zalewie cytrynowej
6 filetów śledziowych
łagodna musztarda
strąki czerwonej papryki
4 korniszony kilka marynowanych cebulek
oliwa
tymianek, natka pietruszki
3 ziarna pieprzu i ziela angielskiego
szczypta gorczycy i cukru,
Śledzie wymoczyć w mleku, posmarować cienko musztardą. Paprykę pokroić w paski, korniszony i cebulki posiekać i wymieszać z oliwą i tymiankiem. Ułożyć z papryką na na filetach, zwinąć w rulonik(ja spinam wykałaczkami) Wycisnąć sok z cytryn wymieszać pół na pół z wodą, dodać pieprz, ziele, cukier i ziarna gorczycy. Zagotować wszystko i ostudzić. Śledzie ułożyć w słoju, zalać zalewą i wstawić na 2-3 dni do lodówki. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012

- ewkapaw
- Od: 10 sty 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pierogi  pieczone  -  PIĘKNE   .  Cała  się  zaśliniłam   na  sam  widok
 .  Cała  się  zaśliniłam   na  sam  widok   ,  a  co  by  się  działo  jak poczuła  bym  ten  zapach
 ,  a  co  by  się  działo  jak poczuła  bym  ten  zapach    .
 .

.  Cała  się  zaśliniłam   na  sam  widok
 .  Cała  się  zaśliniłam   na  sam  widok   ,  a  co  by  się  działo  jak poczuła  bym  ten  zapach
 ,  a  co  by  się  działo  jak poczuła  bym  ten  zapach    .
 .Pozdrawiam   EWA
Spis linków

Spis linków
- empuza
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
Ewunia ja juz postanowiłam, że w poniedziałek się "zepnę" i stanę zrobić na próbę te pierożki.
Romciu, czy próbowałaś do nich może inny farsz?

Romciu, czy próbowałaś do nich może inny farsz?
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."