Storczyki Natalii-poczatki kolekcji...

Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki Natalii-poczatki kolekcji...

Post »

Ostatni zakup przepiękny. Przeczytałam cały Twój wątek - lekcja poglądowa sadzenia - rewelacja.Ja nie idę w tym kierunku - u mnie falenopsisy królują.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Zuza_i_Tygrysek
200p
200p
Od: 21 paź 2011, o 09:35

Post »

wow piękny kolor. Ja mam bardzo podobny, ale wydaje mi się, że twój odcień jest ciemniejszy i bardziej soczysty.

Muszę przyznać, że twoje dendrobium to najgęstsze dendrobium jakie widziałam. Pewnie będzie miało duuuuużo kwiatów :heja

A powiedz co z tym pędem? Znalazł się winowajca? Ty chyba nie mieszkasz w akademiku czy w jakimś tego typu miejscu prawda? Chyba za dużo podejrzanych nie ma?
Pozdrawiam Edyta :)
Zapraszam do obejrzenia mojej storczykowej kolekcji
Storczykowe szaleństwo w wydaniu Edyty :)
natalkastl
100p
100p
Od: 24 paź 2011, o 13:48

Post »

Oto moje kolejne dwie nowości jeszcze nie ostatnie czeka mnie wiele wiele innych jeszcze ale na poczatek te,które zakupiłam na OG ostatnio:

Phal.Tetraspis i Mariae

Obrazek

Obrazek

Ah myślę,że Mariae i Tetraspis zakwitną na drugi rok bo podobno są zdolne do kwitnienia a dla mnie one takie malutkie może dlatego,że są to botaniki a ja jeszcze takich małych nie widziałam oprócz hybryd mini.

Edytko no niestety nikt się nie przyznał a nie mieszkam w akademiku tylko w domu rodzinnym :? masakra:/ A dendrobium ma wiele pędów będzie ich z ok.10-15 :) ;:138 A ten falek,zachwycił mnie własnie swoim głębokim pięknym kolorem ciemniutkim :heja i musiałam go miec ;:138
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
E-mienta
500p
500p
Od: 21 mar 2011, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Natalko, widzę, że jesteś prawdziwa ekspertka w dziedzinie storczyków.
Ja mam raptem dwa czy trzy egzemplarze i kłopot. Otóż poradź mi jak pozbyć się szkodnika żerującego na liściach, łodygach a czasem nawet na spodniej stronie kwiatów storczyków. Są to jakieś takie pasożyty, które w młodym stadium są białymi plamkami, a dorosłe osobniki wyglądają jak brązowe narośle, małe górki typu strupek. Liście roślinek pokryte sa klejąca wydzieliną, fee. Na razie nie znalazłam na to sposobu - póki co zbieram co tydzień i niszczę, ale zauważyłam, że paskudztwo rozlazło mi się na np juki. Szkoda mi wyrzucić storczyki, bo ładnie kwitną, ale jak nie znajdę sposobu to nie widzę innego wyjścia. Proszę o rady.
Pozdrawiam Ewa
Spis treści, Życie po życiu - 2014 - Aktualny
"Ludzie posłuszni żyją, aby spełniać oczekiwania innych. Nieposłuszni realizują swoje marzenia..."
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

Prześliczna ta ciemno-bordowa woskowa hybryda :shock: :shock: :shock:

Natalko nowości śliczne i zdrowiutkie, tetraspis może niedługo zakwitnąć, ale na kwiaty złośnicy Marysi to się jeszcze naczekasz i życzę Ci żebyś je kiedykolwiek ujrzała, bo harda z niej sztuka :wink:
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
natalkastl
100p
100p

Post »

Mam taki problem a więc proszę o pomoc.
Moje storczyki a zwłaszcza falki maja pędy kwiatowe i dużo paków jednak w każdym falku usychają co się dzieje?? :(
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Natalio, może być co najmniej dwa powody - małą ilość światła lub za małe podlewanie przy szybkim przesychaniu podłoża. U niektórych hybryd może do tego dołączyć za niska temperatura szczególnie gdy jeden z rodziców miał w genach zapisane,że lubi cieplej. Tak jest np. Phal. Philadelphią - traciła pąki, zasuszała dopóki nie przestawiłam ją w cieplejsze miejsce, z dala od szyby. Teraz pąki zaczęły ładnie przyrastać i być może za dwa, trzy tygodnie być może się rozwiną.
natalkastl
100p
100p

Post »

aaa no to dziękuję za odpowiedz może faktycznie koło okna im źle...
Awatar użytkownika
PolishGal
100p
100p
Od: 20 gru 2011, o 18:37

Post »

Natalka masz śliczne nowości, i widzę ze będą kolejne 'niespodzianki' jak zakwitną :) Ja obiecałam sobie że na razie koniec z nowymi storczykami bo mam same problemy z nimi.. jak się skończą to pójdę na zakupy :) a na razie powiększam moją 'bezproblemową' rodzinkę bromelii. :tan

emienta pisze:Witaj Natalko, widzę, że jesteś prawdziwa ekspertka w dziedzinie storczyków.
Ja mam raptem dwa czy trzy egzemplarze i kłopot. Otóż poradź mi jak pozbyć się szkodnika żerującego na liściach, łodygach a czasem nawet na spodniej stronie kwiatów storczyków. Są to jakieś takie pasożyty, które w młodym stadium są białymi plamkami, a dorosłe osobniki wyglądają jak brązowe narośle, małe górki typu strupek. Liście roślinek pokryte sa klejąca wydzieliną, fee. Na razie nie znalazłam na to sposobu - póki co zbieram co tydzień i niszczę, ale zauważyłam, że paskudztwo rozlazło mi się na np juki. Szkoda mi wyrzucić storczyki, bo ładnie kwitną, ale jak nie znajdę sposobu to nie widzę innego wyjścia. Proszę o rady.
Ja też mam problemy ale poszukaj co to za robaki w googlach albo wstaw zdjęcia i może ktoś rozpozna.. Na nie które robaki są domowe sposoby, a na inne lepiej użyć chemii, ale od samego zdejmowania moim zdaniem nie pozbędziesz się ich bo zawsze gdzieś jakiś może zostać albo zostawić swoje jajka.. Ja się nie znam, ale tępiłam już ziemiórki a w tej chwili tępię wełnowce i chemia mi dużo pomogła :)
'Flowers are the sweetest things God ever made and forgot to put a soul into...'
Moje storczykowe początki.
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09

Post »

Emienta, nie wiem czy Ci to jeszcze coś pomoże ale te szkodniki to czerwce lub tarczniki. Na forum jest wiele informacji jak je tępić.
natalkastl
100p
100p

Post »

Oto moja cudowna piękna nowośc Ludisia ma bodajże 15 pędów 2 złamane było 17 ale i tak jest co podziwiac aktualnie w pełnym rozkwicie ;:138 Już ją uwielbiam :heja

Obrazek

Obrazek
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

Witaj Natalio,
cudownie kwitnącą Ludisę dostałaś.
Widok tylu kwiatów powala.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
anabell
100p
100p
Od: 18 gru 2011, o 10:54
Kontakt:

Post »

Witaj :wit Masz piękne storczyki ,tyle nowych pędów , szczególnie bordowa phalaenopsis --rewelacja , też mam taką ale moja na razie nie kwitnie :wink: .Dendrobium kingianum pięknie rozrośnięte i zapowiada się obfite kwitnienie. Phal. mariae przynajmniej u mnie nie jest zbyt chętna jeśli chodzi o kwitnienie a mam ją już ze dwa lata , może chociaż ta Twoja szybciej zakwitnie :) . Pozdrawiam
natalkastl
100p
100p

Post »

Chciałam wam zaprezentowac moją nowośc Brassie Marie von Miquel(starą juz) od Filigranowej u której wczoraj zauważyłam coś takiego:

w całej okazałosci:
Obrazek

a tu chyba nowa psb:
Obrazek

A tu moja Ludisia w pełnym rozkwicie :heja

Obrazek

A i tu odkryłam cośik nowego proszę o pomoc jest to pęd kwiatowy czy korzonek? Mini Mark:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

i w całej okazałosci aktualnie nie kwitnie...a jak miał pąki uschły tzn.tak zżółkły :(

Obrazek

I tu cośik nowego w Phal.Mariae odkryłam nowy listek i czyżby pędzik oby jak będzie to pędzik to moje serducho bedzie się radowało ;:167 ;:138 Prosze o pomoc co to jest czy ped czy korzonek?

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Bo wspomnę iż kupowałam 2 falki w OG była to phal.tetraspis i mariae jednakze pisało,że tetraspis zdolny do kwitnienia mariae zdolny za 2 lata wiec dziwne by było gdyby to był pęd przecież jest taka maleńka :wink:
zdjęcia małowyraźne szkoda,że tak nie widac jak ja to widzę na żywo :(

Bedę wdzięczna za pomoc :wink: :wit
natalkastl
100p
100p

Post »

Nowiutki domownik,który dziś dołączył do mojej kolekcji ;:138
Ma 2 pędy kwitowe i 2 kwiaty jeden własnie świeżo rozwiniety drugi zaś przekwita :(
Ma 4 rozetki:) Jak przekwitnie to może sobie je przesadzę :wink:

Paphiopedilum leeanum

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam takie pytanko czy po przekwitnieciu obcinamy pęd czy zostawiamy?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”