Mój Mały Raj -Ogród Donny
-
tade k
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 5 lis 2010, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mój Mały Raj -Ogród Donny
Nie wiem Basiu jakie sąsiedztwo jest bardziej dokuczliwe, zwierząt czy ludzi. Nawet tak bezczelne jak bobry można poskromić , wystarczy półmetrowa metalowa siatka . Na bezczelnych sąsiadów nawet 10 metrowy mur nie podziała.
Wokół las , woda. Chciałbym mieć działkę w takim otoczeniu.
O tak Tadziu - święta prawda z tym sąsiedztwem ludzi.Popatrz na tą fotkę:

Te rozwidlenia na sosnach to efekt działania złych sąsiadów.
Było to kilka lat temu,gdy nasadzenia były jeszcze małe ,przyjeżdżam ja na działeczkę a tu drzewka leżą pokotem -myślę sobie :albo huragan trąba powietrzna albo najazd Tatarów jakowyś...Większość drzew była pościnana tak mniej więcej w połowie :świerki srebrne,sosny i inne szczepione :x Ryczałam pamiętam okropnie.Pózniej dowiedziałam się ,że to "po złości było",bo prawdopodobnie za daleko przesunęłam żywopłot "o dwa palce"na łąkę sąsiada(śp).Część nasadzeń musiałam usunąć ,reszta odbiła i własnie te fikuśne sosny to pozostałość po tym incydencie 
-- Wt 01 lis 2011 12:17 --
Dlatego też na działania boberków złoszczę się trochę z przymrużeniem oka, a jak mi zależy na jakimś nasadzeniu lub żeby co roku nie sadzić nowej wierzby, to po prostu owijam jesienią pnie siatką.

Może kiedyś zaprzyjażnię się z nimi

Te rozwidlenia na sosnach to efekt działania złych sąsiadów.
-- Wt 01 lis 2011 12:17 --
Dlatego też na działania boberków złoszczę się trochę z przymrużeniem oka, a jak mi zależy na jakimś nasadzeniu lub żeby co roku nie sadzić nowej wierzby, to po prostu owijam jesienią pnie siatką.

Może kiedyś zaprzyjażnię się z nimi
Pozdrawiam Barbara
Mój Mały Raj-Ogród Donny
Mój Mały Raj-Ogród Donny
-
tade k

Teraz jak widzę , płot stoi daleko od drzewek . czyżby okazało się , że to sąsiad musiał oddać na dwa palce i jeszcze znacznie więcej
Do bobrów musisz się przyzwyczaić i ,,zaprzyjażnić'' się z nimi , nie ma innej opcji. :P
Nie Tadziu-
Chodziło o 2 palce przy sadzeniu żywopłotu i posadowienia ogrodzenia co tak rozzłościło dziadka,że wszedł na działkę i ciął co popadnie.(To są oczywiście moje przypuszczenia bo za rękę nie złapałam)
-- Wt 01 lis 2011 17:10 --
A dziadek znany był w okolicy ze swojej złośliwości i zawziętości ,teraz kto inny go sądzi.
Trochę milszych obrazków

Chodziło o 2 palce przy sadzeniu żywopłotu i posadowienia ogrodzenia co tak rozzłościło dziadka,że wszedł na działkę i ciął co popadnie.(To są oczywiście moje przypuszczenia bo za rękę nie złapałam)
-- Wt 01 lis 2011 17:10 --
A dziadek znany był w okolicy ze swojej złośliwości i zawziętości ,teraz kto inny go sądzi.
Trochę milszych obrazków

Pozdrawiam Barbara
Mój Mały Raj-Ogród Donny
Mój Mały Raj-Ogród Donny
Prym wiedzie przepiękna psica.
-
tade k

Strażnik na pełnym etacie
I to ma być to NIC do pokazania
Dziesiątki drzew i krzewów, mnóstwo traw i innych bylinek i to ma być nic
Nie wiedziałem bardzo , do czego ,,doczepić trawy. Już mam , z berberysami całkiem nieżle komponują się . 
Ula -ona już się martwi jak to będzie w zimie,gdy nie będziemy jezdziły na działeczkę
zobacz jaka smutna:

zobacz jaka smutna:

Pozdrawiam Barbara
Mój Mały Raj-Ogród Donny
Mój Mały Raj-Ogród Donny
Ciekawi mnie jej pochodzenie:):)
Tadziu! =Ja trawy komponuję prawie ze wszystkim,bardzo je lubię -ta akurat rabata z berberysem jeszcze nie skończona.Trawy w dołowniku czekają na wiosnę.

Bardzo ładnie również wyglądają trawy w połączeniu z iglakami
-- Wt 01 lis 2011 18:01 --
Ula-To jest owczarek belgijski z hodowli Aleksandry Rawskiej pod Zamościem.Tej linii już nie ma a ja wiem że nie chcę już żadnej innej rasy,nie chcę myśleć co będzie jak moja Myszka odejdzie,jest trochę wiekowa prawie 12 lat ,ale na szczęście zdrowa.Jest to cudna rasa, mądra i słodka,bardzo łatwa do układania i do miziania

Bardzo ładnie również wyglądają trawy w połączeniu z iglakami
-- Wt 01 lis 2011 18:01 --
Ula-To jest owczarek belgijski z hodowli Aleksandry Rawskiej pod Zamościem.Tej linii już nie ma a ja wiem że nie chcę już żadnej innej rasy,nie chcę myśleć co będzie jak moja Myszka odejdzie,jest trochę wiekowa prawie 12 lat ,ale na szczęście zdrowa.Jest to cudna rasa, mądra i słodka,bardzo łatwa do układania i do miziania
Pozdrawiam Barbara
Mój Mały Raj-Ogród Donny
Mój Mały Raj-Ogród Donny
-
elsi
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 sty 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Basiu, masz bardzo różnorodne nasadzenia, z rozmachem.
Wydaje mi się, że działka nie jest na równym terenie, widzę chyba spadek przy trawiastej ścieżce.
Jesień u Ciebie jest bardzo kolorowa, nie szara i smutna, lecz złoto-miedziana
.
Trawy, nie bez powodu, mają teraz takie powodzenie.
Zimą nie zaglądasz na działkę??
Wydaje mi się, że działka nie jest na równym terenie, widzę chyba spadek przy trawiastej ścieżce.
Jesień u Ciebie jest bardzo kolorowa, nie szara i smutna, lecz złoto-miedziana
Trawy, nie bez powodu, mają teraz takie powodzenie.
Zimą nie zaglądasz na działkę??
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
-
tade k

Moja kolekcja
traw bardzo skromna , ale z czymś muszę ją połączyć. Osobnej rabaty nie zrobię , a jednogatunkowych nie preferuję. To mi pasi

Elu - faktycznie jest spadek w kierunku rzeki,a w dodatku jak miałam trochę ziemi z wykopu ze stawu to ją porozrzucałam tu i ówdzie ,bo nie lubię płaskiego terenu.
A zimą jezdzę ,ale sporadycznie,bo i dojazd trudny jak zasypie i jestem trochę zmarzluch,a jak już pojadę ,to chodzę i planuję i planuję.. i coś mnie trafia,że do wiosny daleko...
Tadziu -ja też nie lubię rabat jednorodnych,tą rabatę z berberysem i trawami to zrobię mieszaną
A zimą jezdzę ,ale sporadycznie,bo i dojazd trudny jak zasypie i jestem trochę zmarzluch,a jak już pojadę ,to chodzę i planuję i planuję.. i coś mnie trafia,że do wiosny daleko...
Tadziu -ja też nie lubię rabat jednorodnych,tą rabatę z berberysem i trawami to zrobię mieszaną
Pozdrawiam Barbara
Mój Mały Raj-Ogród Donny
Mój Mały Raj-Ogród Donny
-
hutkow

- Od: 24 sty 2011, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Basiu!
Ja również nie jestem zwolennikiem ustawiania rabatek czy krzewów za pomocą linijki to by psuło leśny charakter działki.Gdyby nie moje dziewczyny to bym w ogóle nie znakował granic rabat kwiatowych chociaż utrudnia to koszenie trawy.
Pozdrowienia Edward
Ja również nie jestem zwolennikiem ustawiania rabatek czy krzewów za pomocą linijki to by psuło leśny charakter działki.Gdyby nie moje dziewczyny to bym w ogóle nie znakował granic rabat kwiatowych chociaż utrudnia to koszenie trawy.
Pozdrowienia Edward
Pozdrawiam Barbara
Mój Mały Raj-Ogród Donny
Mój Mały Raj-Ogród Donny
- Tajka

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Basiu sądziłam, że ogród masz przy domowy, a Ty tak samo jak ja musisz dojeżdżać na działkę.
U nas zimą, jak zasypie, to kilka tygodni nie dojedziemy, niestety .
Co to za cudny krzew wybarwiony na żółto?
Ma takie nie spotykane listki.
U nas zimą, jak zasypie, to kilka tygodni nie dojedziemy, niestety .
Co to za cudny krzew wybarwiony na żółto?
Ma takie nie spotykane listki.