Falenopsis - basal keiki

Gagusia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 mar 2016, o 12:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Falenopsis - basal keiki

Post »

Ewelina7 Dziękuję za odpowiedź :)
Dość długo nie kwitnie, a nowe listki są już duże (14 cm i 10 cm) więc myślałam, że przez keiki roślina-matka "osłabła", ale może faktycznie potrzebuje czasu jeszcze :)

A ten taki dziwny listek na górze? gdzieś czytałam, że to tzw. chorągiewka i oznacza to, że storczyk nie wypuści już więcej nowych liści. Czy to prawda?
Gagusia
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie, nie sądzę. To się po prostu czasem zdarza, zwłaszcza u hybryd. Zauważyłam, że młodsze storczyki (młodsze - czyli ze współczesnych masowych upraw, bardzo mocno modyfikowanych, żeby szybko rosły, do tego jeszcze bardzo podpędzanych) mają tendencje do różnych dziwnych zachowań - a to chorągiewkę puszczą, kieiki naprodukują, kwiaty im zmutują.
Mam dwa czy trzy starsze storczyki i one tak nie szaleją. Co więcej kwitną bardzo regularnie, ze stałymi przerwami, można nimi kalendarz zastąpić. I w ich przypadku pojawienie się keiki to wyraźny sygnał, że z rośliną coś się dzieje.
Awatar użytkownika
Emila707
500p
500p
Od: 2 sie 2013, o 14:58

Post »

Z stożka wzrostu rośliny wyrosła łodyga kwiatowa zamiast normalnego liścia, dla tego roślina powoli zamiera i aby przedłużyć swoje życie.. Wypuszcza Basal Keiki. Widziałam różne przypadki na forum, a nawet taki, gdy storczyk mimo wszystko dalej kontynuował swój wzrost, bez wypuszczenia keiki.
"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam ;:196 , Emila ?
Awatar użytkownika
Florencja1
50p
50p
Od: 16 cze 2021, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Czy to korzeń czy basal keiki?

Post »

U mojego storczyka który przechodzi intensywną regenerację ale bardzo stara się przetrwać z dołu trzonu wyrasta jakaś odnóżka ale dosyć dziwna.Nie widzę jej koniuszka bo wyrasta z trzonu a jej góra wrasta trochę powyżej w trzon.Co to jest?
Obrazek
    pozdrawiam,
    Agnieszka
    Awatar użytkownika
    norbert76
    Przyjaciel Forum - gold
    Przyjaciel Forum - gold
    Od: 15 paź 2011, o 14:36

Re: Czy to korzeń czy basal keiki?

Post »

Raczej korzeń.
    "Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
    Dżungla w bloku
    Storczykowo u Norberta
    ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”