W cieniu brzozy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W cieniu brzozy

Post »

Halinko, głowa do góry, ani się nie obejrzysz, kiedy będziesz zapamiętywała nazwy roślin bez notowania (chociaż nie zaszkodzi) i ich pielęgnacji (roślinki nie zawsze rosną ksiażkowo) często trzeba je po prostu wyczuć, sama niejednokrotnie przesadzałam, wymieniałam ziemię itd i też nie wszystko jeszcze rośnie tak jakbym chciała. A błędy no cóż kto z nas ich nie popełnia, poza tym najlepiej się na nich uczymy. Z czasem sama się ździwisz jaką wiedzę już posiadasz, a poza tym po to właśnie jest to forum i mnóstwo miłych ludzi dzielących się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Halinko, człowiek nie rodzi się z wiedzą ogrodniczą, musi dopiero ją nabyć.
Spokojnie, nawet sama nie zauważysz kiedy wszystkiego się nauczysz :P
Kompozycje kwiatowe to dla mnie nadal wielki problem, jakoś nie mam odpowiedniego wyczucia.....
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Ilonko, Mariolu :wit Dziękuję za słowa wsparcia. Rzeczywiście chodząc po forum wiele się od Was uczę. Mam nadzieję, że do wiosny już będę pełna pomysłów i gotowa do ich realizacji.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
Pozdrawiam Hala
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pozwólcie,że nawiążę jeszcze do wiedzy czy niewiedzy ogrodniczej.Myślę,że dobrze znać nazwy,czy odmiany roślin,bo to przydaje się przy zakupach,żeby nie przywlec do domu za ostatni grosz kupionego czegoś,co już mamy :;230 Ale każdy ogród ma mieć duszę właściciela!!!Jedni lubią "wychuchane "ogrody,inni łączki kwietne,a jeszcze innym wystarczą same krzewy.Mój ogród np.nie bardzo podoba się mojej teściowej a konkretnie nie podoba jej się moja architektura ogrodowa,że tak górnolotnie ja nazwę :wink: Ale ja realizuję swoje pomysły,bo kiedyś ktoś to przejmie i być może wywali wszystko i zrobi po swojemu i ja to uszanuję ;:108 No to przy okazji wyjaśniłam nazwę mojego wątku :;230
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miriam Mireczko masz rację. Wciąż się uczę. Mam już zrobioną w kajeciku listę tego co już mam oraz listę tego co bym chciała. Tylko czy to co sobie wybrałam będzie rosło na mojej kiepskiej ziemi :?: . Gromadzę wory ziemi uniwersalnej aby na wiosnę wykorzystać ją na tą część pozyskaną w tym roku z trawnika. Sam piach a momentami zółty piasek :( . Z wiosną będzie się działo, oj będzie :D . Oby tylko sił starczyło i funduszy.
Pozdrawiam
Pozdrawiam Hala
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A przy okazji ja też podglądam i się od Was douczam :)
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Halinko,z funduszami gorzej,bo siły to skądś się biorą :lol: A jeszcze jak podoba nam się to,co zrobiłyśmy to i zmęczenie pryska :wink: Ja też z utęsknieniem czekam wiosny,bo zainwestowałam jeszcze w cebulowe ,ale póki co,to na prawdę mam dużo do nadrobienia w sprzątaniu :oops: Jak zdrówko,bo chyba coś wspominałaś,że szwankowało ;:196
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Witaj Halinko :wit
Uwielbiam brzozy. ;:108
W prawdzie w ogrodzie ich nie mam, ale za siatką cały las brzozowy.
W tym roku liście z nich przed czasem opadły- susza straszna, ale wiem, że wiosną znowu wypuszczą śliczne, koronkowe liście.
Akant rośnie u mnie w ogrodzie, w tym roku strajkował i wcale nie zakwitł, a w ogóle, to późno wiosną wypuszcza liście i może przemarzać.
Halinko, gdy zakladałam ogród 12 lat temu nie miałam internetu, nie mówiąc o forum ogrodniczym i wszystkiego uczyłam się z programów telewizyjnych, które nagrywałam, a także z pism ogrodniczych.
Popełniłam dużo błędów, a teraz także wiele rzeczy nie wiem. :)
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MaGorzatka Małgosiu ode mnie się za wiele nie nauczysz. Sama podpatruję Wasze ogrody i się uczę. Ale miło, że zaglądasz. Ja też do Ciebie często zaglądam i choć się nie wpisuję, to podziwiam Twój dojrzały ogród.

Miriam Mireczko oj ja też nie mogę doczekać się wiosny. Z moim zdrowiem różnie bywa. Kiedy był czas sadzenia cebulowych wylądowałam na 40 dni w szpitalu. Część cebul wsadziła moja teściowa i aż się boję co z tego będzie. Wsadziła trochę w koszyczkach trochę bez. Nie zaznaczyła gdzie wsadziła. Kiedy wsadzałam drugą część oczywiście wykopywałam te wcześniej posadzone. Ale mimo wszystko mam nadzieję, że wiosną będzie kolorowo.

Tajka Teresko :wit Ja też uwielbiam brzozy. Brzoza wiosną ma rzeczywiście śliczne listki. Latem daje dużo cienia. Natomiast jesienią zrzuca listowie i z tego mniej jestem zadowolona. Trudno się grabi tak małe listeczki. Cały dach jest obklejony i jak spadnie deszcz to wszystko spłynie do rynien. Tej wiosny mąż oczyszczając rynny przeklinał ją.
Dzięki za podpowiedź odnośnie akantu. Zaznaczyłam go gdzie rośnie i nie będę go za wcześnie odkrywać.
Faktycznie internet to wielkie dobrodziejstwo w dzisiejszych czasach. Dzięki niemu wiele się uczę, tworzę własny katalog roślinek, które już mam. Dużo też pytam Was na forum żeby wiedzieć więcej i nie popełniać błędów.
Pozdrawiam
Pozdrawiam Hala
MaGorzatka

Post »

Halinko, to nieprawda, już się nauczyłam. Moje cebule nie mają koszyków, a za rok już będą miały!
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Witaj Halinko :wit mam nadzieję,że razem wszyscy radośnie dotrwamy do wiosny.
Zimy,jak każdy maniak ogrodowy tez nie lubię, ale jest ona potrzebna ze swoimi zawieruchami i mrozami.
Oby tylko trwała krócej niż było to w ubiegłym sezonie.
Natomiast jesień,mimo całej uciążliwości sprzątania opadłych liści, lubię bardzo.
U mnie jest ona ciepła i chyba dlatego uwielbiam jej barwy.
W tym roku nadzwyczaj kolorowa.

Mój akant powtórzył kwitnienie - co prawda jednym pędem ale jednak nadal zdobi on żółknące liście kępy. :D

Twoja brzoza jest przepiękna.
Masz też już sporo kwitnących bylin i hortensji kwiat widzę ładny...
Czy masz jeden jej krzak ?

Skoro trafiłaś na forum - to z pewnością zmienisz wygląd swojej działki. :D
Tak to bywa,czerpiemy inspiracje z innych wątków a poza tym...poza tym wymieniamy się roślinami,kupujemy od siebie za przysłowiowe grosze więc z pewnością i Ty polubisz te formę zdobywania nowości.
Czy daleko masz z domu na działkę?

Pozdrawiam serdecznie i życzę nam wszystkim szybkiego nadejścia wiosny ;:100
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magorzatka Małgosiu wyczytałam na forum, że cebule "męczą się" w koszyczkach. W pierwszym roku wyglądają ładnie ale już w drugim są słabsze. Ja nie mam wyjścia, muszę sadzić w koszyczkach bo mam pełno nornic. Zamierzam ro roku je przesadzać. Może to im pomoże.

-- 6 lis 2011, o 11:32 --

Witaj KaRo :wit Zgadzam się z Tobą jesień jest piękna ale ta złota polska.

Hortensje mam dwie i tylko jedna zakwitła w tym roku. Mam nadzieję, że w przyszłym roku będzie lepiej.

Cieszę się, że trafiłam na forum i liczę na to że znajdę pomysły na zmiany.

Na działkę mam około 10 km.
Pozdrawiam Hala
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
MaGorzatka

Post »

A ja myślałam, że te w koszyczkach też się wykopuje, rozdziela i potem znów do koszyczków i do ziemi - wtedy chyba nie powinny się męczyć...
Czy też zostawia się w tych samych koszyczkach z roku na rok i wcale nie wyjmuje?
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MaGorzata Małgosiu zdarzało mi się, że nie wykopywałam przez co co roku były słabsze. Teraz mam zamiar rokrocznie wykopywać, dzielić i znów sadzić w koszyczkach.
Pozdrawiam Hala
MaGorzatka

Post »

No i to chyba jest dobry sposób. Też tak będę robić.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”