Rogoogrodnik - moje nieśmiałe początki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rogoogrodnik - moje nieśmiałe początki

Post »

Robercie,szkoda,że siałeś trawkę,bo rabatek będzie coraz więcej jak posiedzisz trochę na forum.Ogród piękny,możesz zdradzić gdzie robisz roślinne zakupy?
Awatar użytkownika
rogo
200p
200p
Od: 22 maja 2011, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Małgosiu - trawy będzie coraz mniej, a jeszcze na wiosnę szczytem szczęścia było dla nas jak pokazywały się pierwsze źdźbła na naszym piachu :D .

Co do zakupów to miejsc mam kilka - najwięcej nazwoziłem z Rol-Pestu - centrum ogrodnicze w Osielsku za Bydgoszczą, większe iglaki czyli moje Serby, sosna czarna, parę tuj i trochę drobiazgu mam z firmy Cedrus - trasa Bydgoszcz-Mrocza miejscowośc o ile dobrze pamietam to Osówiec, jest też kilka roślinek z firmy Ciak w Grębocinie, znalazłoby się coś z toruńskiego Rol-Pestu i coś ze szkółki która jest chwilę wcześniej po drodze do tego centurm, ale nie pamiętam jak się nazywają :), od czasu mojej bytności na forum mam też kilka roślinek od naszej fomułowej Igi :D

Oczywiście mamy coś zakupione z jakichś marketów ale jest tego niewiele z wyjątkiem cebulkowych zakupów w Biedronce.
moje skromne początki

pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Oj,Robert,super masz ogród ;:108 domek,taras też a te zakupy ;:224 no i trawnika coraz mniej, u mnie jest to samo :lol:.Wyściskaj psiaka odemnie ,jest cudny.
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Cześć Robercie,jestem Lojka jak wszyscy inni jestem zafascynowana twoim domem i ogrodem.Nie bądż taki skromny przyznaj się że jesteś z siebie dumny ja bym była najlepszy dowód na to jak zareagowali forumowicze,możesz na nich liczyć ja też jestem nowa i jeszcze dzisiaj pomogli mi w pewnej sprawie.Moim skromnym zdaniem masz artystyczną duszę to co tworzysz trzeba czuć ,tego nie da się nauczyć a ty to COŚ masz.Mam obawy czy pupil nie będzie ci obsikiwał krzaczków bo u mnie musi być wszystko pozagradzane.Też mam psa tylko może ni tak inteligentnego.Nie chcę zanudzać ale bardzo mi się podoba twój taras,jak go robiłeś ja jestem w trakcie remontu mojego ,czy ma fundament ,razem z budynkiem czy osobno i ,jaka to cegła na górze płytka czy też cegła?Napisz proszę jeśli możesz na wątek-nasze pragnienia i radości-POWODZENIA! ;:138 ;:3
Matrix2
500p
500p
Od: 29 sie 2010, o 11:44

Post »

ogród naprawdę bardzo ładny i ciekawy,
jak piesek będzie obsikiwał, a będzie, odgrodzisz płotkiem, jest tego pełno do wyboru w ogrodniczych punktach, zresztą jak zobaczysz na forum, to wszędzie gdzie są pieski są też i odgradzające płotki :)
no i oczywiście mam pytanie na 3 i 4 zdjęciu od góry roślinka kwitnąca na biało jest bardzo dekoracyjna i delikatna, obficie kwitnie - jak się nazywa?
Rysiek
Awatar użytkownika
rogo
200p
200p

Post »

Renatko - dzięki za dobre słowo :D , psiak od czasu mojej bytności na forum ściskany prawie nieustannie, od Ciebie także :D

lojka 63 - cieszę się że Ci się moje poczynania podobają :D, ale artystycznej duszy chyba raczej nie mam, wszystko rodzi się w pocie czoła, są wielokrotne przymiarki, latanie do kompa w czasie sadzenia w celu sprawdzenia jak co rośnie i wygląda :lol:
Co do posiusiwania :lol: to staramy się aby Ułan był systematycznie wyprowadzany i wyspacerowany to w dużym stopniu pomaga, ale nie da się w 100% nad tym zapanowac szczególnie jak go jakiś koleś przy ogrodzeniu zdenerwuje, ale ogólnie nie jest źle, są ślady po siuskach na trawniku, co ciekawe najpierw pojawia się wyschnięte kółeczko, a po jakimś czasie pięknie zarasta i trawka wyraźnie lepiej w tych miejscach rośnie :lol:

Taras - trochę z nim kombinowałem w trakcie budowy - początkowo obrys tarasu został zgodnie z projektem postawiony na betonowym fundamencie z bloczków fundamentowych, potem zauroczyła mnie cegła ręcznie formowana więc poszerzyłem fundament tarasu w celu obmurowania całości cegłą i wykonania stopnia na taras. Tak powstały taras został zasypany piaskiem, ktory następnie został zagęszczony i na nim ułożyłem posadzkę z bruku klinkierowego, na brzegach kostka klinkierowa trzyma się na zaprawie do murowania :D

Rydzardzie - ta roślinka to Gaura - bardzo nam się podoba, w przyszłym roku myślę że jeszcze jej trochę dosadzimy, kwitnie praktycznie bez przerwy od kiedy ją mamy - pewnie już 2 miesiące :D
Co do płotków to raczej wolałbym ich uniknąc
moje skromne początki

pozdrawiam Robert
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Kontakt:

Post »

Patrzac tak na Twoj domek, ta trawke i rozwijajacy sie ogród to tak lekko pozazdroscilam :D a pozazdroscilam tego ze masz mozliwosc od samego poczatku zrobienia ogrodu tak jak Ty sobie zamarzysz i zapragniesz, ehh moze i ja sie doczekam domku i golego poletka aby potem zrobic z niego raj :tan , bo u Ciebie powoli ten raj juz powstaje ;:138
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Kto powiedział, że jesień musi być smutna :D
Nie wiedziałam, że gaura o białych kwiatach wygląda, tak dekoracyjnie. Ja mam tylko różową.
Bardzo podoba mi się nowa grządka, bo tak w ogóle, to lubię rozwojowe grządki i ogrody.
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
rogo
200p
200p

Post »

Elizo - na wszystko przychodzi czas, ja jeszcze niedawno nie myślałem o zakładaniu ogrodu, tak jakoś wyszło ... :lol:

heliofitko - bardzo lubimy tą roślinkę, mam nadzieję że na nowy sezon znajdę też różową :D
moja Gaura na zbliżeniu:

Obrazek

Tą niepozorną roślinkę też bardzo lubię, kwitnie praktycznie całe lato:

Obrazek

idąc wokół domu taki kwiatuszek domagał się fotki:

Obrazek
moje skromne początki

pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Cześć Ryśku a jednak fundament właśnie tego chcieliśmy uniknąć ,1-bo koszty ,cement ,piasek i.t.d. 2-już jest usypana i ubita glina w formie tarasu na tym mąż zamierza ułożyć kostkę [jak ją zdołamy kupić].
Żeby jakoś to planuję na obrzeżach skalniaki zadarniające i kamienie.Jak myślisz czy to ma jakiś sens i perspektywy na utrzymanie ?Oj ale ze mnie sierota ,jak mogłam tak od razu o sobie ale plama. :oops: ;:223
miałam zapytać o te mocno rozkwitnięte ,są śliczota i dalijki i te drobne,kupujesz je mocno rozkwitnięte czy stopniowo u ciebie się pozwijają.W ogóle masz już dużo różności.Sie-manko będę wpadać. ;:3
Awatar użytkownika
rogo
200p
200p

Post »

Jolka - trudno mi się wypowiedziec co do poprawności technicznej wykonania Twojego tarasu na glinie, wydaje się byc sensowny i ciekawy, ale może warto zapytac jakiegoś kierownika budowy czy to dobry i trwały pomysł.

Kwiatki kupowałem różnie - Gaury były już kwitnące, ale u mnie się mocno rozrosły, te różowe to Anemony gdy były kupowane jeszcze nie kwitły, ale sprzedawczyni mocno je polecała i dziś mogę powiedziec że miała rację :D

Obrazek
moje skromne początki

pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Miałam pytać, co to takie ładne białe, a dalej wyczytałam że gaura :). Anemony też piękne, a poza tym wydaje mi się, że te są trwalsze niż takie kupowane z bulwek :roll: - czyli zakup w przyszłym roku :lol: .

Lojka - będzie PW.
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
rogo
200p
200p

Post »

Agato - anemona i gaurę spokojnie mogę polecic

mój orlik zabiera się do kwitnięcia - pokazał jeden kwiatek, a drugi się szykuje :D

Obrazek

i jeszcze jeden z ostatnich zakupów - goździki brodate 8-)

Obrazek

Obrazek

i gałązka perovskiej z pracowitą pszczółką

Obrazek
moje skromne początki

pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
ellap75
200p
200p
Od: 5 lip 2010, o 13:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Robert, przede wszystki masz ładny dom, z zadaszonym tarasem co IMO jest niezbędnie niezbędne. I szczególnie jak na pierwszy rok to super masz trawę. Ładnie zapowiadają się rabaty. Które to anemony? Wydaje mi sie że w poście w którym piszesz o anemonach pokazujesz zawilce japońskie, chyba ze chodzi o inną roślinkę?
Awatar użytkownika
rogo
200p
200p

Post »

nie jestem ekspertem, ale chyba anemon i zawilec to to samo :D
moje skromne początki

pozdrawiam Robert
ODPOWIEDZ