Tak sie wszystko zaczęło...

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
victorys
200p
200p
Od: 11 lut 2011, o 20:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tak sie wszystko zaczęło...

Post »

Dziękuje Justynko :)
Chcę jeszcze wrzucić zdjęcia z czasów jak mój niebieski storczyk był jeszcze niebieski. Warżki kwiatów powoli wybarwiające się na biało:

Obrazek

a to chyba jedno z moich ulubionych zdjęć, gdzie na jednym kwiatku jeszcze są błękitne pozostałości farby, a drugi obok rozwinął się już całkowicie biały:

Obrazek

i aktualne zdjęcia

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Storczyk ten, tak jak pisałam, został kupiony w grudniu, po zrzuceniu pączków po jakimś czasie zakwitł na przedłużonych pędach, a gdy kwiatki opadły, wypuścił się z jednego z oczek na starym pędzie, więc można powiedzieć że prawie cały czas kwitnie od zimy :D
Pozdrawiam, Wiktoria
Uśmiechami malowane twarze ludzi - to lubię! Pogoda ducha to moja droga, na pewno się nie zgubię!
Tak się wszystko zaczęło...
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Białaski tak lubią kwitnąć...Uwielbiam je ;)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
victorys
200p
200p

Post »

Rysiu, dobrze widzę, że jest białe z żółtym środeczkiem czy ma też lekko zaróżowione brzegi płatków? (na zdjęciu ciężko dojrzeć)
I powiedz mi jeszcze ile razy w roku kwitnie twoje dendrobium?
Pozdrawiam, Wiktoria
Uśmiechami malowane twarze ludzi - to lubię! Pogoda ducha to moja droga, na pewno się nie zgubię!
Awatar użytkownika
victorys
200p
200p

Post »

Omal nie zapomniałam wam czymś się pochwalić. Oto kontynuacja historii storczyka ze strony nr 2 :)
Pogrzebałam dziś w korzonkach, aby się upewnić, że to co widziałam kilka dni temu jest właśnie tym co widziałam. Tak! Rośnie drugi korzonek i ten pierwszy zielony znacznie się wydłużył w porównaniu do tego jaki był przed tym jak wsadziłam roślinkę w korę i kazałam jej przyzwyczajać się do normalnych warunków egzystencji :D Chyba się posłuchała, spójrzcie sami:

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Wiktoria
Awatar użytkownika
akwarybka
500p
500p
Od: 23 maja 2010, o 01:00

Post »

Gratuluje ;:138 Też zrobiłam taką ''reanimację'' i choć czekałam prawie pół roku na odzew, to jak storczyk zaczął, tak już nie przestaje wypuszczać nowych korzeni, a obecnie stara się zakwitnąć :D
Awatar użytkownika
victorys
200p
200p

Post »

Rysiu, to jest szansa, że kiedyś wymienimy się sadzonkami? :wink:
Basiu, podzielam twoją radość z powodu wyprowadzenia storczyka ze stanu agonii i doprowadzenia go do kwitnienia. Mam nadzieję, że ja również kiedyś ujrzę ponownie kwiatki tego reanimka. Zależy mi na nim z 2 powodów:
1. Mój P. mi go sam wybrał i kupił (chociaż uprzedzał, że jest trochę marny)
2. Będzie to dla mnie własny mały sukces i powód do radości, że się udało, bo przecież nie mam żadnego doświadczenia w reanimowaniu storczyków :wink:
Pozdrawiam, Wiktoria
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Witaj Wiki :D Gratuluję fantastycznego wątku i choroby na jaką zapadłaś :;230 Bardzo zaciekawiły mnie niektóre tematy w twoim wątku, a zwłaszcza to o ciepłej wodzie i łazienkowych parówkach ;:108 Storczykowa sauna też fajna rzecz, ale niestety w moim przypadku odpada bo mam za mało miejsca :( Gratuluję sukcesów w reanimacji falka ;:138 niby taki mały korzonek a ile radości może sprawić. :D
Jeśli chodzi o spagnum to najczęściej można je kupić w sklepach zoologicznych zajmujących się terarystyką, również w internetowych... mają spagnum o długich włóknach.

Na pewno jeszcze nie raz do ciebie zaglądnę jeśli pozwolisz ;:108 :D
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
victorys
200p
200p

Post »

Witaj Ewo, miło że wpadłaś w odwiedziny :wink:
Jeśli chodzi o sphagnum, to w końcu udało mi się go kupić kilka dni temu na allegro, o czym pisałam trochę wcześniej.
Powiem szczerze, że zanim znalazłam to forum, często czytałam oraz przeglądałam różnorodne strony i fora dotyczące uprawy storczyków w języku rosyjskim. I to właśnie na jednym z takich forum znalazłam artykuł o gorącym prysznicu, który dobrze wpływa na ogólną kondycję roślin. No i od tego czasu z powodzeniem go stosuję. Samego prysznicu używam może raz na miesiąc (z racji osadzającego się kamienia i tego typu rzeczy), ale gdy moczę storczyki w odfiltrowanej wodzie, to zawsze podgrzewam ją do 35-40 stopni.
Pozdrawiam, Wiktoria
Awatar użytkownika
victorys
200p
200p

Post »

Po zakupie [color=#ff0000]dwóch[/color] ekzemplarzy dendrobium Nobile następnym kwiatkiem, jaki kupiłam był Dendrobium Phalaeonopsis (na etykiecie miał napisane Dendrobium Compactum Mix). Oczywiście stał na regale z przecenionymi kwiatkami i wyglądał marnie.. ale wołał tak cichutko do mnie "weź mnie.. weź mnie.." no i wzięłam!
Roslinka była zasuszona na wiór, więc odrazu ją napoiłam, przesadziłam do nowego podłoża i powędrowala do akwarium, gdzie wtenczas kurację reanimacyjną przechodził mój różowy storczyk.
Po zakupie kwiatek wyglądał tak (na zdjęciu juz w akwarium):

Obrazek

Myślę, że po części dzięki mojej opiece a po cześci dzięki przyjściu wiosny toślinka szybko puściła przyrościk, a po jakims czasie jeszcze jeden, no i zaczęła również odbudowywać system korzeniowy.

Obrazek

No a obecnie wygląda tak:

Obrazek Obrazek Obrazek

Nie mogę sie doczekać kiedy zakwitnie, gdyż jego kwiaty będą dla mnie niespodzianką :tan
Czy dendrobia te kwitna tylko w zimę ( był przeceniony po sezonie zimowym)? bo nie wiem kiedy należy spodziewać się u niego pojawienia sie pedzika? :roll:
Pozdrawiam, Wiktoria
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Wiktorio, widać, że dendrobium odżyło u Ciebie ;:108
One kwitną o różnych porach roku, jest to uzależnione m in od tego kiedy młody przyrost osiągnie dojrzałość. u mnie w tej chwili zaczyna kwitnąć jedno, a u innego dojrzałam malutki pęd ;:108
Awatar użytkownika
victorys
200p
200p

Post »

Dzięki Lucynko, mam nadzieję, ze i ja wkrotce doczekam się pędziku :lol:
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie podziału dendrobium. Czy aby rozmnożyc tą roślinę, wystarczy oddzielić 1 pęd i osobno go posadzić, czy muszą być min. 3 psb?
Pozdrawiam, Wiktoria
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Dendrobium, przy zapewnieniu dobrych warunków ładnie rośnie z oddzielonego jednego przyrostu. Udaje się je też rozmnożyć z pseudo bulwy bez korzeni, kładąc ją na spagnum, zrobiłam tak i mam maleńkie roślinki ;:138
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wiki dziękuję ;:196 Bardzo ładnie odżyło to Twoje dendrobium ,też jestem ciekawa jakie będzie miało kwiaty, ja mam jedno ciemnofioletowe, a drugie białe z różowym środkiem, które właśnie wypuściło pędzik kwiatowy :) trzymam kciuki za kwitnienie Twojego :uszy
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
victorys
200p
200p

Post »

Lucyno, ja również prowadze eksperyment z rozmnozeniem ze starej psb, zobaczymy czy cos mi sie uda.

Ewo, marzy mi sie własnie ciemno fioletowe! Obstawiam, że moje będzie raczej w odcieniach różu, bo właśnie w tych kolorach było najwięcej dendromium w LM, ale zobaczymy.. 8-)
Gdyby jednak moje dendrobium okazało sie inne niż fiolet, czy mogła bym zarezerwować u ciebie 1 pędzik w przyszłości? :wit :roll: do odkupienia lub ewentualnej wymiany :wink:
Pozdrawiam, Wiktoria
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wiki oczywiście nie ma sprawy ;:108