Sumak octowiec - roślina inwazyjna, jak się go pozbyć?
- andzia1606
- 50p
- Od: 29 maja 2011, o 11:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sumak octowiec ? na liście roślin inwazyjnych
Powtórzę to co poprzedniczka. Ich piękno nie jest warte problemom jakie stwarza. Ja mam na działce. Kilkanaście lat temu posadził jednego czy dwa mój ojciec a teraz był zagajnik. Właśnie walczę z nim. Pokoszone, pościnane, a to co będzie odrastało na wiosnę mam zamiar pryskać czymś. Jednak zastanawiała m się czy jednego nie posadzić w donicy, ale mam obawy, czy nie wypuści dziurkami korzeni.
Pozdrawiam Alina
Jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - załóż ogród.
tu jest mój ogród http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 0#p2391130" onclick="window.open(this.href);return false;
Jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - załóż ogród.
tu jest mój ogród http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 0#p2391130" onclick="window.open(this.href);return false;
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
A ja mam pytanko, może ktoś wie.
Właśnie ściąłem kilka sumaków na działce , niestety były duże. Resztek spalić nie mogę - bo to las i susza.
A więc liście i drobniejsze gałązki rozdrobniłem i wsadziłem do worka na kompost. A pnie i grubsze pociąłem na drewno do kominka - jak się wysuszy.
Jak sądzicie czy to dobry pomysł.
Właśnie ściąłem kilka sumaków na działce , niestety były duże. Resztek spalić nie mogę - bo to las i susza.
A więc liście i drobniejsze gałązki rozdrobniłem i wsadziłem do worka na kompost. A pnie i grubsze pociąłem na drewno do kominka - jak się wysuszy.
Jak sądzicie czy to dobry pomysł.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
Nie jestem pewna z kompostem ? czy to dobry pomysł. Czytałam, że jak się chce pozbyć glonów z oczka wodnego to dobrze jest wrzucić tam liście sumaka na jakiś czas. Ale co one mają w sobie ( trującego?), nie wiem.
Według mnie piękno sumaków jest wątpliwe. Szczerze mówiąc to mi obrzydły, podobnie jak thuje i iglaki. Wszędzie tego tyle, że mam już po prostu dość patrzenia na nie. Zwłaszcza, że często rosną przy szkołach, urzędach i innych instytucjach, które źle mi się kojarzą ;)
Zresztą wyobraźcie sobie taki pejzaż. Polna dróżka obsadzona ogłowionymi wierzbami, kępy grochodrzewu i topole. Koła przyjemnie skrzypią po żwirze a tu nagle zza rogu wyłania się działka z sumakami, iglakami i krasnoludkami. Ble.
No dobra, robinia też jest rośliną inwazyjną, ale mi się akurat podoba z uwagi na naleśniki ;)
Zresztą wyobraźcie sobie taki pejzaż. Polna dróżka obsadzona ogłowionymi wierzbami, kępy grochodrzewu i topole. Koła przyjemnie skrzypią po żwirze a tu nagle zza rogu wyłania się działka z sumakami, iglakami i krasnoludkami. Ble.
No dobra, robinia też jest rośliną inwazyjną, ale mi się akurat podoba z uwagi na naleśniki ;)
Sumaki są piękne.
Cudne są te ich parasolowate korony, szczególnie jesienią, gdy ich czerwień przyciąga wzrok szczególnie. Przepięknie wyglądają w lecie, gdy zdobią je czerwone kwiatostany. Ciemna, soczysta zieleń liści i ta czerwień stojących "kotków". C U D O
Liście - liście kapitalnie powycinane i wyjątkowo wdzięcznie się układające. No i pokrój drzewa - niskie, najczęściej pochylone, aż prosi o to by pod nim usiąść w miłym cieniu.
Zawsze gdy mijam czyjś ogród z takim cudnym sumakiem, patrzę jak zauroczona. Szkoda, że ja mam za mały ogród
Sumaki są piękne.
Cudne są te ich parasolowate korony, szczególnie jesienią, gdy ich czerwień przyciąga wzrok szczególnie. Przepięknie wyglądają w lecie, gdy zdobią je czerwone kwiatostany. Ciemna, soczysta zieleń liści i ta czerwień stojących "kotków". C U D O

Zawsze gdy mijam czyjś ogród z takim cudnym sumakiem, patrzę jak zauroczona. Szkoda, że ja mam za mały ogród

Sumaki są piękne.
- lelumpolelum
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
No, cóż, popieram pogląd Spacji- sumaki są piękne
Trzeba tylko zdawać sobie sprawę z ich właściwości przy sadzeniu i robić to z głową. Moim zdaniem, to typowy soliter, tylko mając wokół siebie dużo miejsca, pokaże całą swą urodę, poza tym mamy możliwość usuwania ewentualnych odrostów za pomocą kosiarki. Mam sumaka od jakichś dwudziestu lat i zachwyca mnie o każdej porze roku.

Zgadzam się z przedmówczynią. U mnie jako soliter jest to okiełznania. Ale niestety wsadziłam go też w drugie miejsce
. I kiedy odrosty tłumią aronię i lilaki znienawidziłam go tak skutecznie, że już mnie nie cieszy nawet tam, gdzie nie przeszkadza
. I zgadzam się z Alembik, wolę nasze swojskie krajobrazy, bez sumaków 

A jeszcze ładniejszy jest sumak szkarłatny (Rhus glabra),ale nie wiem czy też inwazyjny.Ale przynajmniej ma gładkie pędy nieowłosione tak jak pospolity brr 

Pozdrawiam Barbara
Mój Mały Raj-Ogród Donny
Mój Mały Raj-Ogród Donny
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Również jestem fanką sumaków. Rosną na jednej z rabat, gdzie chętnie zagłuszyłyby inne rośliny. Nie dopuszczam jednak do tego, co jakiś czas usuwając nowe odrosty 

- Agamit74
- 10p - Początkujący
- Od: 7 paź 2011, o 17:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam. Widziałam ostatnio cudowną kompozycję - sumak przepięknie przebarwiony na czerwono a jego pień opleciony winobluszczem również przebarwionym na czerwono - wszystko na tle soczystej zieleni trawy. Chciałabym mieć takie cudo również u mnie w ogrodzie, zastanawiam się tylko jak pielęgnować drzewko, jakie warunki musi mieć podłoże, czy też jak spowodować by się tak pięknie przebarwił na jesień???? Mój octowiec w ogrodzie tylko złapał lekki kolorek na spodzie ostatnich liści. Może ktoś mógłby mi podpowiedzieć jakie warunki muszę spełnić by jesienią cieszyć się takimi pięknymi widokami. Może jakaś odmiana sumaka szczególnie pięknie przebarwia się???? Pozdrawiam Agnieszka
Pozdrawiam Agnieszka
- Lorrie
- Kontakt:
Moje są w połowie jaskrawoczerwone. Wstawię niedługo zdjęcia 

- Agamit74
- 10p - Początkujący
- Od: 7 paź 2011, o 17:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
WITAM. Te co ja widziałam (okolice Lubaczowa woj. podkarpackie) były całe koloru pomarańczowo - malinowego. Niesamowity efekt z tym winobluszczem na czarnej korze. 

Pozdrawiam Agnieszka
Mój w tym roku wybarwił się nawet ładnie, ale to wyjątek. Zwykle nie miał takich kolorów mimo, że w okolicy były ładnie wybarwione.

Ale ponawiam prośbę. Pilnujcie swoich sumaków, kontrolujcie je i nie pozwólcie im uciec z Waszych ogrodów.
Ale ponawiam prośbę. Pilnujcie swoich sumaków, kontrolujcie je i nie pozwólcie im uciec z Waszych ogrodów.
- Lorrie
- Kontakt:
Pilnujemy. Co by to było gdybyśmy nie pilnowali! Umnie to by się równało 30 arów sumakowego ogrodu
...

Olibabko - piękne drzewo! Widać, że już rośne jakiś czas. Czy ono ma czerwone kwiatostany? Nie mogę dojrzeć.
Jak wiadomo, sumaki są dwupienne i jak zwykle "dziewczynki" są ładniejsze, hihi.
Czyż nie warto się nieco pomęczyć z odrostami dla takich widoków ?
Jak wiadomo, sumaki są dwupienne i jak zwykle "dziewczynki" są ładniejsze, hihi.
Czyż nie warto się nieco pomęczyć z odrostami dla takich widoków ?