Danusiu, miło że wpadłaś na chwilkę do mojej różanki, ale uważaj bo w tym dziale forum można zapaść na nieodwracalną chorobę różaną.
Czas szybko leci, krzaczki rosną, nawet się nie zorientujesz a Twoje róże będziesz prezentować w tym dziale jako piękności natury.
Teraz chciałabym pokazać kilka róż NN, są przepiękne, mam pewne podejrzenia ich imion ale na razie nic nie chcę sugerować, może ktoś ma takie w ogrodzie lub zna z katalogów, proszę o pomoc w identyfikacji.
Tę różę kupiłam trzy czy cztery lata temu z firmy Top-decor, miała nr FD 1002, opisana jako pachnąca, herbaciana. I rzeczywiście cudownie pachnie, kwiat jest ogromny, złotawo-żółto-brzoskwiniowy, jest dość wysoka, ok.1,20 m. Pokrój niestety jest dość wąski, 2-3 proste, chude pędy. Żałuję, że nie wiedziałam tego wcześniej, kupiłabym kilka aby efekt był jeszcze lepszy.
Te dwie ostatnie są u mnie już kilkanaście lat, wtedy nie wiedziałam jeszcze, że róże mają imiona, obie są wysokie na ok. 1,40 m , kwitną cały sezon prawie do zimy, kwiaty są bardzo szlachetne.