Choroby i dolegliwości kaktusów.Cz.1
- Delete
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów - PORADY
To Brasiliopuntia brasiliensis. Ona marszczy się z dwóch powodów: ma za mało wody, albo za dużo i gniją korzenie. Najlepiej zrób zdjęcie bryły korzeniowej i sprawdź czy nie ma pognitych korzeni. ;)
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- Justynek
- 200p
- Od: 26 lip 2010, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wlałam wody do podstawki i wstawiłam opuncję. Może jak trochę tak postoi to odżyje. To jak wygląda to z pewnością wina przesuszenia - jak na moje oko. Ale dla pewności wstawię zdjęcie.

Pozdrawiam, Justyna
Moje kaktusy
Moje kaktusy
- Delete
Wygląda ok. Chyba rzeczywiście przesuszona. Niepokoją mnie tylko te białe plamy na jednym członie. Jak to kłaczki to wełnowce.
Jak opuncja się napije, a ziemia przeschnie to przesadź ją. ;)
Jak opuncja się napije, a ziemia przeschnie to przesadź ją. ;)
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- Justynek
- 200p
Te białe plamy to jakieś uszkodzenia mechaniczne, ale pomyślałam sobie żeby je jednak opryskać profilaktycznie. Niektóre kaktusy mają w ziemi jakieś małe grudki, coś jak okruchy chleba albo kawałki wapna- tylko takie mikroskopijne. I nie jest to składnik podłoża. Więc myślę o całkowitej zmianie ziemi i opryskaniu kaktusów.
Czy to wystarczy żeby ochronić przed szkodnikiem moje pozostałe roślinki?
Czy to wystarczy żeby ochronić przed szkodnikiem moje pozostałe roślinki?
Pozdrawiam, Justyna
Moje kaktusy
Moje kaktusy
- Spy
- Od: 25 lip 2009, o 15:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dla pewności sprawdź wszystkim ziemię i wszystkie spryskaj, bo to cholerstwo łatwo się rozprzestrzenia.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- Delete
Ja kiedyś pierwszy raz spotkałem się z perlitem u kaktusa z kwiaciarnii i myślałem, że to wełnowiec.
Za drugim razem było coś jakby pajęczynka z kulkami na bryle korzeniowej. Usunąłem ją, zgniotłem, wywaliłem starą ziemię, zamoczyłem bryłę korzeniową w ciepłej wodzie z detergentem i śladu nie widać.
Za drugim razem było coś jakby pajęczynka z kulkami na bryle korzeniowej. Usunąłem ją, zgniotłem, wywaliłem starą ziemię, zamoczyłem bryłę korzeniową w ciepłej wodzie z detergentem i śladu nie widać.

Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- Justynek
- 200p
Bartku, Krzysztofie dziękuję za pomoc
Właśnie biorę się za przesadzanie moich maleństw.

Właśnie biorę się za przesadzanie moich maleństw.

Pozdrawiam, Justyna
Moje kaktusy
Moje kaktusy
Witam,
Ostatnio zauważyłam, że na Cereus azureus łuszczy się nalot. Czy może być to spowodowane ostatnimi wysokimi temperaturami? Dodam, że kaktus od kilku lat stoi w tym samym miejscu, nie zmieniałam mu ostatnio stanowiska na bardziej słoneczne. Również nie spryskuję kaktusa wodą. Kilka miesięcy temu był jedynie spryskany profilaktycznie Dithane, ponieważ walczyłam z antraktozą na innych kaktusach, ale wtedy nie stał na słońcu.
Dodatkowo u podstawy pędu są jakieś beżowe, suche plamki. Czy to skorkowacenia?
Czy izolowac tego kaktusa?
Dołączam zdjęcia, mam nadzieję że da się coś zauważyć, niestety inny obiektyw mam w serwisie.

Ostatnio zauważyłam, że na Cereus azureus łuszczy się nalot. Czy może być to spowodowane ostatnimi wysokimi temperaturami? Dodam, że kaktus od kilku lat stoi w tym samym miejscu, nie zmieniałam mu ostatnio stanowiska na bardziej słoneczne. Również nie spryskuję kaktusa wodą. Kilka miesięcy temu był jedynie spryskany profilaktycznie Dithane, ponieważ walczyłam z antraktozą na innych kaktusach, ale wtedy nie stał na słońcu.
Dodatkowo u podstawy pędu są jakieś beżowe, suche plamki. Czy to skorkowacenia?
Czy izolowac tego kaktusa?
Dołączam zdjęcia, mam nadzieję że da się coś zauważyć, niestety inny obiektyw mam w serwisie.

-
- 100p
- Od: 21 maja 2010, o 23:45
Izoluj i to koniecznie. Profilaktyczny oprysk Topsinem pomoże, a na pewno nie zaszkodzi.
Pozdrawiam
Sławek
Sławek
Dodam jeszcze, że skórka/nalot łuszczą się prawie na całej powierzchni kaktusa, po lekkim skrobnięciu paznokciem złuszczona skórka odpada - czy to może powodować grzyb 
Ta łuszcząca się skórka robi wrażenie jakby powstała od słońca, jakieś poparzenie..

Ta łuszcząca się skórka robi wrażenie jakby powstała od słońca, jakieś poparzenie..
- Delete
Jak poparzenie to powinno być z jednej strony. Spryskanie fungicydem nie zaszkodzi.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
Noooo racja Delete, jutro kupię topsin i będzie stał z dala od reszty kaktusów.
Hmmm, a może wysokie temperatury spowodowały że skórka odstaje prawie równomiernie, zarówno "od słońca" jak i "od cienia" ? Podczas upałów był cieniowany, nie było bezpośredniego słońca ale mimo wszystko na parapecie temperatura była dosyć wysoka.
Ok, będzie opryskany, dzięki.
Hmmm, a może wysokie temperatury spowodowały że skórka odstaje prawie równomiernie, zarówno "od słońca" jak i "od cienia" ? Podczas upałów był cieniowany, nie było bezpośredniego słońca ale mimo wszystko na parapecie temperatura była dosyć wysoka.
Ok, będzie opryskany, dzięki.
Mam jeszcze kolejne pytanie...
odnośnie Melocactus matanzanus.
Po zakupie przez około 3-4 tygodnie kaktus wyglądał normalnie, po tym czasie zrobił się jakby zwiędły, skurczył się. Dotykając jego żeber wyczuwało się, że są miękkie. Myślę - przesuszony, to podlałam obficie. Nic to nie pomogło, po kolejnym miesiącu znowuż go podlałam - to samo, ciągle jest miękki, jakby zwiędnięty. Nie wygląda to na zgniliznę. Po zakupieniu go po jakimś miesiącu (kiedy był już miękki) zaczął obficie kwitnąć. Oglądałam też jego korzenie - zdrowe, nic niepokojącego nie widać. Może to kwestia podłoża? podłoże wygląda jak drobniutki żużel, jest bardzo sypkie i przepuszczalne - dlatego nie przesadzałam go do innego, moze tu jest mój błąd
. Może nie odpowiada mu pH podłoża?
Co o tym sądzicie?

Po zakupie przez około 3-4 tygodnie kaktus wyglądał normalnie, po tym czasie zrobił się jakby zwiędły, skurczył się. Dotykając jego żeber wyczuwało się, że są miękkie. Myślę - przesuszony, to podlałam obficie. Nic to nie pomogło, po kolejnym miesiącu znowuż go podlałam - to samo, ciągle jest miękki, jakby zwiędnięty. Nie wygląda to na zgniliznę. Po zakupieniu go po jakimś miesiącu (kiedy był już miękki) zaczął obficie kwitnąć. Oglądałam też jego korzenie - zdrowe, nic niepokojącego nie widać. Może to kwestia podłoża? podłoże wygląda jak drobniutki żużel, jest bardzo sypkie i przepuszczalne - dlatego nie przesadzałam go do innego, moze tu jest mój błąd

Co o tym sądzicie?
- Delete
Przy kwitnięciu często kaktusy się marszczą. W zeszłym roku mój Gymnocalycium się tak zapadł przy kwitnieniu o jakąś połowę. Podobnie było z Echinopsisem.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
Jak pomyślałam z tym podłożem, tak też zrobiłam - wyjęłam go z doniczki i...większość korzeni była obumarła
są suche, większość się wykruszyła razem z podłożem...wcześniej jak sprawdzałam jego korzenie to system korzeniowy był większy, sięgał dna doniczki, a teraz...prawie wcale nie ma korzeni.
Widzę, że jednak marne szanse na jego odzyskanie. Przesadziłam go w sprawdzone podłoże (troszkę ziemi, piasek i żwir), w zagłębienie dałam trochę ukorzeniacza z kaptanem...może to zmusi go jakoś do wytworzenia nowych korzeni.

Widzę, że jednak marne szanse na jego odzyskanie. Przesadziłam go w sprawdzone podłoże (troszkę ziemi, piasek i żwir), w zagłębienie dałam trochę ukorzeniacza z kaptanem...może to zmusi go jakoś do wytworzenia nowych korzeni.