Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 1
-
- 200p
- Od: 16 mar 2010, o 09:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Amatorzy pomidorów gruntowych
Prognozy na przyszłe dwa tygodnie są bardzo korzystne:)
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Po kilku latach przerwy postanowiłem posadzić kilkanaście krzaków pomidorów w gruncie z przeznaczeniem na przetwory, głównie suszenie. Wybrałem odmiany: Rumba Ożarowska i Surya. Sadzonki mają już pąki i 30 cm wysokości. To sa odmiany wczesne, karłowe, dłużej z wysadzeniem nie mogę już czekać. W weekend idą do gruntu więc cieszy mnie taka prognoza.
-
- 200p
- Kontakt:
Ja też mam rumbę ożarowską oraz betaluxy. W weekend też będę sadził, co więcej prognozy zapowiadają także upały a przyszły tydzień bardzo ciepły. Zeszłoroczny maj był okropny ten będzie miejmy nadzieje dużo dużo cieplejszy, nawet upalny:)
Maj cieplejszy owszem będzie, ale też deszczowy. Mam nadzieję, że choroby grzybowe nie zaatakują już w maju.
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No właśnie obawiam się tych opadów, a rumbę ożarowską miałam 2 lata temu, bardzo dobry i smaczny pomidor.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
-
- 200p
- Kontakt:
A w gruncie czy w tunelu?
- elik_49
- 1000p
W gruncie, ja tylko uprawiam w gruncie gdyż nie mam tunelu. Najważniejsze że moje już wysadzone kilkanaście krzaków pod włókniną przeżyły kolejną chłodną noc. Rumba jest nie kłopotliwa w uprawie, jest to pomidor karłowy który podobno nie wymaga palikowania, ja je palikowałam bo przewracały się pod ciężarem owoców, jeśli masz je po raz pierwszy to możesz sobie już teraz takie krótkie przygotować.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Kiedy zbierasz pierwsze dojrzałe owocy z Rumby, czy dobrze się wybarwiają i nie mają zielonej piętki. Pozwalasz jej rosnąć bez ograniczeń czy część pędów obrywasz. Wybrałem tą odmianę na podstawie opisów w sklepach internetowych i jestem ciekaw na ile te opisy są zgodne z rzeczywistością.
- KasiaPuk
- 200p
- Od: 17 sty 2011, o 21:25
A jak zachowują się ( lub zachowywały w poprzednich sezonach) wasze pomidory po posadzeniu? Jak długo trwa zanim "ruszą" ze wzrostem? Moje są ładnie podniesione i ciemnozielone, tylko jeden krzaczek Sungolda trochę marudzi, ale taki już był od początku. Czekam kiedy zaczną się pojawiać nowe przyrosty, kiedy się tego mogę spodziewać?
Aha, podlewam je codziennie bo u nas susza, tak około ćwierć litra wody na krzaczek. nie nawoziłam ich jeszcze w gruncie, dam im chyba się dokopać do obornika. Co sądzicie?
Aha, podlewam je codziennie bo u nas susza, tak około ćwierć litra wody na krzaczek. nie nawoziłam ich jeszcze w gruncie, dam im chyba się dokopać do obornika. Co sądzicie?
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
- elik_49
- 1000p
Przede wszystkim na sukces uprawy pomidora w gruncie na ogromny wpływ pogoda, 2 lata temu był ładny początek lata, pierwsze dojrzałe owoce pomidorów miałam już 7 lipca, nie pamiętam czy rumba już tez owocowała bo nie prowadziłam takich notatek ale wydaje mi się że tak, raczej nie miała zielonej piętki, taki problem mam co roku z bawolim sercem i czasami malinówkami.
Kasiu jak są ciemno zielone to nie dawaj im więcej na razie jedzonka, bo przedobrzysz a po co... widocznie w podłożu mają wszystko to czego potrzebują.
Pomidormen pytałeś czy obrywałam pędy, powiem że z rozpędu
obrywając na innych krzakach i rumbie też prawie na wszystkich zrobiłam taki zabieg, zmniejszyłam znacznie na nich plon , więc ty nic nie obrywaj. W tym roku, przy takiej dużej ilości odmian będę miała oznakowane krzaczki, uniknę wielu błędów w pielęgnacji.
Kasiu jak są ciemno zielone to nie dawaj im więcej na razie jedzonka, bo przedobrzysz a po co... widocznie w podłożu mają wszystko to czego potrzebują.
Pomidormen pytałeś czy obrywałam pędy, powiem że z rozpędu

- KasiaPuk
- 200p
U nas ma być słonecznie i sucho przynajmniej do końca maja. Na najbliższe dni zapowiadają wysokie temperatury, w nocy nie spadają praktycznie poniżej 9ciu stopni. Klimat jest dość łagodny ale najbardziej boję się wiatru, bo potrafi nieźle wiać tu na wybrzeżu. Co prawda zapowiadają przelotne deszczyki na sobotę, ale chyba od jednego deszczu nie traci się całej uprawy???
Wracając do pytania, jak długo trwa zanim pomidory ruszą z przyrostami?
Wracając do pytania, jak długo trwa zanim pomidory ruszą z przyrostami?
- elik_49
- 1000p
W optymalnych warunkach około 2 tygodni, tzn dosyć ciepło i troszkę wilgoci, po tym okresie widzę że wyraźnie pomidory zaczynają rosnąć. A u mnie zimno jest brr...
- KasiaPuk
- 200p
Oto moja szkółka pomidorowa;)
Tegoroczna? Ja bym jeszcze jednak uważał na tych zimnych ogrodników w przyszłym tygodniu...
- KasiaPuk
- 200p
A gdzie ci ogrodnicy będą szkody wyrządzali? Bo jak w Pl to mnie nie dotyczy;)