Anturium choruje,zamiera

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
nkreuzberg
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 sty 2016, o 15:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Anturium choruje,zamiera

Post »

norbert76 pisze:Żeby wiedzieć, jakiego użyć preparatu, trzeba wiedzieć jakie to są ew. szkodniki. Jeśli nie ich na liściach, trzeba poszukać w ziemi. Jeśli w ziemi nic nie ma, to albo kiedyś były, a teraz już ich nie ma.
Na liściach nic nie widzę... Ale z drugiej strony, na chorym skrzydłokwiacie też nic nie zauważyłam. W ziemi na pierwszy rzut oka nie ma nic, pogrzebałam troche i głebiej też nic nie widze, całej roślinki boję się naruszyć. Ych, na razie przestawiłam bliżej okna, mam nadzieję, że wyzdrowieje!
Awatar użytkownika
Klecanka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 gru 2015, o 14:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Anturium choruje,zamiera

Post »

Niedawno kupiłam z przeceny lekko nadszarpnięte anturium. Co prawda odbiega ona trochę od moich roślinnych zaineresowań ale zakochałam się w jej aksamitnych liściach. Niestety zdrowo nie wyglądają, nie mam pomysłu co jej jest ani czym wroga potraktować. Może ktoś pomoże?

Obrazek

Obrazek
marecki30
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 lut 2016, o 09:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Chore Anturium

Post »

Witam
moje anturium od początku było chorowite i pozbawione kwiatów.Proszę o pomoc co się z nim dzieje (foto)
Jetem amatorem .Kwiat cały rok 2015 był w świetnej kondycji nawet myślałem aby go przesadzić i zaraz zakwitnie.
Zima jednak zrobiła z niego inwalidę .Podlewam raz w tygodniu , nie pryskam lisci nie daje odrzywek .Co jest powodem,
że tak strasznie zmarniał.Dziękuje za pomoc.
Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”