Papryka w doniczce, na balkonie
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryka w doniczce
Ja mam w 12 litrowych doniczkach i jestem zadowolony. Ostra ma 1m wysokości i mnóstwo owoców.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Witam
mam mały problem ze swoimi papryczkami
otóż wszystko na początku rosło super ale odkąd owoce zaczęły rosnąć, co jakieś 7-10dni na krzaczku występuje chyba mokra zgnilizna (tak mi się wydaje) fotki umieszczam poniżej może ktoś wie od czego to się bierze ?? Dodam jeszcze że papryczki stoją pod gołym niebem w słonecznym miejscu.
http://img36.imageshack.us/slideshow/we ... 983903.jpg

http://img36.imageshack.us/slideshow/we ... 983903.jpg
- Gosiek11
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 kwie 2011, o 08:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam!
Bardzo proszę o odpowiedź.
Kupiłam w sklepie w zimę paprykę czerwoną, wyjęłam z niej nasiona i wyrosły z nich 4 krzaczki. Papryka rośnie w skrzynce balkonowej. Owoce nie są za duże a już na pewno nie takie jak w sklepie - powiem tak, na pewnym etapie przestały rosnąć gdy z krzaczków zaczęły opadać liście
ale ostatnio krzaczki odżywają tylko zastanawia mnie jeden fakt - papryki zamiast się czerwienić robią się fioletowe - są nadal bardzo twarde i jędrne ale zabarwiają się inaczej. To choroba czy z nasion czerwonej papryki mogą wyrosnąć inne kolory?

Bardzo proszę o odpowiedź.
Kupiłam w sklepie w zimę paprykę czerwoną, wyjęłam z niej nasiona i wyrosły z nich 4 krzaczki. Papryka rośnie w skrzynce balkonowej. Owoce nie są za duże a już na pewno nie takie jak w sklepie - powiem tak, na pewnym etapie przestały rosnąć gdy z krzaczków zaczęły opadać liście

A może przenawoziłaś je ? Jakie nawozy stosujesz ?
- Gosiek11
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 kwie 2011, o 08:45
Tylko raz je podsypałam granulowanym nawozem do papryk i pomidorów
Te papryki to w ogóle do jedzenia się nadają?

- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
możliwe że nasionka pochodzą z papryki F1 (odmiana mieszańcowa) i nie powtórzą cech rośliny matecznej z której pozyskane były nasionka.
Niektóre gatunki najpierw przebarwiają się na fioletowo, a później na żółto, bądź czerwono
Niektóre gatunki najpierw przebarwiają się na fioletowo, a później na żółto, bądź czerwono

- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wygląda na to, ze będą fioletowe
Moje papryczki zostały już dawno temu skonsumowane, no i rozczarowały mnie, w smaku były nijakie.. zero pikanterii. Ostatnio jadłem tą samą odmianę z gruntu i różnica w smaku jest nieporównywalna. Są także dwa razy większe owoce.

Moje papryczki zostały już dawno temu skonsumowane, no i rozczarowały mnie, w smaku były nijakie.. zero pikanterii. Ostatnio jadłem tą samą odmianę z gruntu i różnica w smaku jest nieporównywalna. Są także dwa razy większe owoce.
Pozdrawiam, Maciek.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Moje doniczkowe zaczynają dojrzewać.

Uploaded with ImageShack.us
Najwięcej owoców naliczyłem na tym krzaczku dokładnie 49 szt.

Uploaded with ImageShack.us
Najwięcej owoców naliczyłem na tym krzaczku dokładnie 49 szt.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- 10p - Początkujący
- Od: 23 sie 2011, o 14:20
Papryka hodowana w domu
Witam! Chciałbym posiać kilka nasion słodkiej papryki do doniczki i ją hodować w domu. A w tej sprawie jestem kompletnie biały.
Chciałbym poprosić o kilka wskazówek jak wyhodować domową paprykę. Za pomoc z góry dziękuję.

- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Re: Papryka hodowana w domu
Wątpię czy coś ci teraz z tego wyjdzie - za mało światła.
Ogólne zalecenia - dużo wody i nawozów bo papryki są żarłoczne.
Ogólne zalecenia - dużo wody i nawozów bo papryki są żarłoczne.
-
- 100p
- Od: 9 kwie 2011, o 19:55
A czemu by miało się nie udać? W domu to papryka i pomidory mogą być sadzone przez cały rok. Nawet zimą, oczywiście pomieszczenia muszą być ogrzewane. Jedynie kwestia odmiany, wybierz drobną paprykę, taką która za bardzo się nie rozrasta.
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Na 100 % pomidor nie wyjdzie.
Wiosenne rozsady parapetowe wyciągają się z powodu braku słońca, więc zimowe sadzenie pomidorów do doniczek spowoduje że będą długie i wiotkie.
Nie wróżę powodzenia choć ciekawa jestem jak wyjdzie eksperyment :P
Wiosenne rozsady parapetowe wyciągają się z powodu braku słońca, więc zimowe sadzenie pomidorów do doniczek spowoduje że będą długie i wiotkie.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 23 sie 2011, o 14:20
Dzięki za wszelkie mozliwe podpowiedzi. Jak uda mi sie wyhodować to prześlę jak najszybciej zdjęcia.

Pozdrawiam!!!

Pozdrawiam!!!
-
- 100p
- Od: 9 kwie 2011, o 19:55
Comcia pisze:Na 100 % pomidor nie wyjdzie.
Też jestem ciekawy, ale myślę że z pomidorami powinno mi wyjść. Przecież jakoś w zimie u nas te pomidory się hoduje....
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
Witajcie,
posadziłam zeszlego lata kilka nasionek papryki tak z ciekawości bardziej, niż z chęci doczekania sie papryki. Wyrosły ładne, dorodne rośliny, część kwitła. Bardzo ładna to roślinka przyznać muszę. Po przekwitnięciu nie było owoców i liczyłam się z tym, że roślinka mi zmarnieje w czasie zimy, bo papryka to podobno roslina jednoroczna. Część rzeczywiście honorowo oddała życie gdzieś w styczniu. Ale jedna roślinka mi przeżyła i mam ją do tej pory. Właśnie kwitnie i ma ponad metr wysokości. Jest ogromna. No po prostu dumna jestem z siebie, że hej!
Myślę, że gdyby zapylić to może i owoce by się wykształciły. Spróbuję to zrobić w tym roku.
Powodzenia!
posadziłam zeszlego lata kilka nasionek papryki tak z ciekawości bardziej, niż z chęci doczekania sie papryki. Wyrosły ładne, dorodne rośliny, część kwitła. Bardzo ładna to roślinka przyznać muszę. Po przekwitnięciu nie było owoców i liczyłam się z tym, że roślinka mi zmarnieje w czasie zimy, bo papryka to podobno roslina jednoroczna. Część rzeczywiście honorowo oddała życie gdzieś w styczniu. Ale jedna roślinka mi przeżyła i mam ją do tej pory. Właśnie kwitnie i ma ponad metr wysokości. Jest ogromna. No po prostu dumna jestem z siebie, że hej!

Myślę, że gdyby zapylić to może i owoce by się wykształciły. Spróbuję to zrobić w tym roku.
Powodzenia!