Fajna ta opuncja.też mam taką tylko stoi w piwnicy i nie mam fot. fajna bo na samym dole robi się taka drzewiasta no nie?życzę powiększania kolekcji pozdrawiamPaula1984 pisze:A tutaj opuncja mojej mamy, która rośnie w niesamowitym tempie.
Moje kaktusy - Paula1984
- Sebek87
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 gru 2010, o 18:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moje kaktusy - Paula1984
Dzięki Sebek
A ja mam taką propozycję: Wyciągaj swoją opuncję z piwnicy i pstryknij fotki na forum. Chętnie ją zobaczę
A ja mam taką propozycję: Wyciągaj swoją opuncję z piwnicy i pstryknij fotki na forum. Chętnie ją zobaczę
Wczoraj robiłam sobie nowe zdjęcia swoich kaktusów i zobaczcie co odkryłam - jeden z kaktusów zaczyna się rozrastać:D

Tylko tak - nie wiem czy jest to faktycznie nowy odrost czy jakiś stary, którego niechcący odkopałam z ziemi. Kaktusa tego kupiłam we wrześniu, chciałabym, żeby zaczął rosnąć, bo spod białego "puchu" nie widać czy jest on żywy czy martwy.

Tylko tak - nie wiem czy jest to faktycznie nowy odrost czy jakiś stary, którego niechcący odkopałam z ziemi. Kaktusa tego kupiłam we wrześniu, chciałabym, żeby zaczął rosnąć, bo spod białego "puchu" nie widać czy jest on żywy czy martwy.
- Sebek87

- Od: 10 gru 2010, o 18:11
Niech rośnie silny i zdrowy 
No to jak mi tak dzisiaj chwalenie dobrze idzie
to pochwalę się jeszcze jedną zdobyczą.
Kilka dni temu kupiłam w Kauflandzie kaktusa - oczywiście przebranego za mikołaja
Ktoś go potraktował dużą ilością kleju, tak że po odklejaniu oczu z jednej strony całkowicie wyłysiał...
Ale za to zobaczcie co on chował pod czapką:

Także zima w pełni, a ja na dniach spodziewam się kwiatów
Kilka dni temu kupiłam w Kauflandzie kaktusa - oczywiście przebranego za mikołaja

Także zima w pełni, a ja na dniach spodziewam się kwiatów
Tego też kupiłam w czapce mikołajowej, tym razem w Biedronce. Oczywiście nie mam pojęcia jak się nazywa... ale ładny jest, prawda?

Tutaj mam kolejne nowości:

Od lewej: Wilczomlecz lśniący, grubosz (ten z czerwonymi listkami), euphorbia japonica. Te zewnętrzne to dopiero maleńkie zaszczepki, więc nie wiem czy się przyjmą.

Od lewej: Wilczomlecz lśniący, grubosz (ten z czerwonymi listkami), euphorbia japonica. Te zewnętrzne to dopiero maleńkie zaszczepki, więc nie wiem czy się przyjmą.
Jeszcze jeden nowy nabytek - coś z rodzaju "żywych kamieni" ale trochę inne:

Mam gdzieś jego nazwę ale nie przy sobie (później dopiszę).
Czy ktoś wie czy ten osobnik kwitnie?

Mam gdzieś jego nazwę ale nie przy sobie (później dopiszę).
Czy ktoś wie czy ten osobnik kwitnie?
I już ostatni z moich nowości - zaszczepka od znajomej, nie znam niestety nazwy

- Artur89

- Od: 8 lis 2009, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gasteria verrucosa 
DziękiArtur89 pisze:Gasteria verrucosa
- Farel

- Od: 22 lip 2009, o 17:17
Widzę że Mikołaj Cię odwiedził i przyniósł nowe fajne sukulenty 
Jeśli ktoś zechciałby odwiedzić mój wątek, mam dwa pytania do ekspertów:
1. Kaktusy mam w złej ziemi i chciałabym je przesadzić. Piasek i żwir już mam. Kiedy najlepiej je przesadzić? Najbardziej by mi pasowało teraz na świętach, bo mam dużo czasu, ale czy nie powinno się na wiosnę? Znowu zastanawiam się, jak przesadzę je na wiosnę (czyli w jakiś sposób zaburzę im spokojne egzystowanie) to czy zakwitną mi w lato?
Jak przesadzić by zminimalizować uszkodzenie korzeni, a żeby pozbyć się tej twardej gliniastej ziemi?
2. Dostałam ostatnio zaszczepkę Pachypodium lamerii, ale taką odnogę odciętą nad ziemią, z "żywą tkanką" bez korzeni. Co zrobić, żeby ona się przyjęła? Do wody, żeby wypuściła korzonki, czy w ukorzeniacz i do ziemi? To samo z euphorbia japonica - dostałam zaszczepkę (taką kulkę przypominającą buraczka
), włożyłam ją do ziemi, po miesiącu ma się dobrze, jednak jak ją wyciągnęłam okazało się, że nie ma w ogóle korzenia tylko tak sobie siedzi w ziemi i nic.
Proszę o porady , będę wdzięczna
1. Kaktusy mam w złej ziemi i chciałabym je przesadzić. Piasek i żwir już mam. Kiedy najlepiej je przesadzić? Najbardziej by mi pasowało teraz na świętach, bo mam dużo czasu, ale czy nie powinno się na wiosnę? Znowu zastanawiam się, jak przesadzę je na wiosnę (czyli w jakiś sposób zaburzę im spokojne egzystowanie) to czy zakwitną mi w lato?
Jak przesadzić by zminimalizować uszkodzenie korzeni, a żeby pozbyć się tej twardej gliniastej ziemi?
2. Dostałam ostatnio zaszczepkę Pachypodium lamerii, ale taką odnogę odciętą nad ziemią, z "żywą tkanką" bez korzeni. Co zrobić, żeby ona się przyjęła? Do wody, żeby wypuściła korzonki, czy w ukorzeniacz i do ziemi? To samo z euphorbia japonica - dostałam zaszczepkę (taką kulkę przypominającą buraczka
Proszę o porady , będę wdzięczna
- darekcn42
- 1000p

- Od: 9 lut 2009, o 18:43
Co do przesadzania, to nie ma obaw, jeżeli będziesz przesadzała je do suchego substratu. Nic im wtedy nie zagraża. Oczyść tylko delikatnie korzonki ze starego substratu. Jeśli któryś korzonek uszkodzisz, to też nie powinno być z tym problemów, roślinka na pewno z powodzeniem je zregeneruje.
Jednak staraj się nie uszkodzić korzonków, żeby nie wdała się jakaś infekcja, bo wtedy może być nieciekawie... Jakie masz roślinki do przesadzenia?
Co do Pachypodium, to polecam ci wątek poświęcony tym roślinkom:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=20509
Tam są napisane wskazówki dotyczące ukorzeniania.
Pozdrawiam.
Jednak staraj się nie uszkodzić korzonków, żeby nie wdała się jakaś infekcja, bo wtedy może być nieciekawie... Jakie masz roślinki do przesadzenia?
Co do Pachypodium, to polecam ci wątek poświęcony tym roślinkom:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=20509
Tam są napisane wskazówki dotyczące ukorzeniania.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam, Darek.
darekcn42 dzięki za szybką odpowiedź. Do przesadzenia mam chyba wszystkie moje kaktusy i sukulenty (wszystkie są na zdjęciach w tym wątku). Chcę zrobić mieszankę 1:1:1 (piasek:żwir drobny:ziemia). Nie wiem czy wszystkim dogodzę, ale na pewno będzie im lepiej niż w tej ciężkiej ziemi co teraz. W większych doniczkach zrobię na spodzie drenaż.
Znalazłam stronę, na której opisane jest przesadzanie kaktusów http://kaktusy.atlas-roslin.pl/przesadz ... ktusow.htm - bardzo prosty i przystępny opis.
Dzięki za link o Pachypodium. Poczytałam i poszerzyłam swoją wiedzę.
Znalazłam stronę, na której opisane jest przesadzanie kaktusów http://kaktusy.atlas-roslin.pl/przesadz ... ktusow.htm - bardzo prosty i przystępny opis.
Dzięki za link o Pachypodium. Poczytałam i poszerzyłam swoją wiedzę.