Mój ogród - kwiaty i motyle.

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ogród - kwiaty i motyle.

Post »

Witaj Lidko :wit

mam nadzieję że się ostatecznie rozprawiłaś z wirusami ;:108
Fajnie że wstawisz fotki :D
Awatar użytkownika
cherryberry321
200p
200p
Od: 1 sty 2010, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Właśnie spisuję numery zdjęć do poprawki. Będę musiała je jeszcze raz poprzesyłać do imageshacka, a to zajmie trochę czasu .....
"Życie można przeżyć tylko na dwa sposoby: albo tak, jakby nic nie było cudem, albo tak, jakby cudem było wszystko".
Pozdrawiam i zapraszam - Lidka. Mój ogród-kwiaty i motyle
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To trzymam kciuki za walkę z techniką :wink:
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lidko witaj po długiej przerwie.
Z tymi zdjęciami to faktycznie sporo pracy - w ub tygodniu przeglądałam cały swój aktualny watek i byłam bardzo zdziwiona,ze tak dużo zdjęć sie nie otwiera lub tak połowicznie.
Zawzięłam się i w 2 długie wieczory prawie wszystko " naprawiłam "
Powolutku i Ty uporasz się ze wszystkim - długa zima przed nami więc będzie sporo czasu.
Awatar użytkownika
cherryberry321
200p
200p

Post »

UFF !!
Kilka zdjęć poprawionych, ale strasznie wolno się u mnie wczytują do Imageshacka. Może popróbuję z Fotosika, gdzie założyłam konto-tak chociażby dla sprawdzenia.
Na dzisiaj finito. Idziemy spać ;:19 , bo raniutko odwożę M. na pociąg. Jedzie do sanatorium w Aleksandrowie Kujawskim, a ja biedna będę musiała z wszystkim nadążyć sama(córka raniutko do pracy wyjeżdża i wraca po południu). Najgorzej z paleniem w centralnym...
"Życie można przeżyć tylko na dwa sposoby: albo tak, jakby nic nie było cudem, albo tak, jakby cudem było wszystko".
Awatar użytkownika
cherryberry321
200p
200p

Post »

Szanowny Administratorze !
Chciałam tylko zapytać, czy aby przypadkiem nie zapomniano na forum przestawić czasu z letniego na zimowy?
Aż sie wystraszyłam, jak spojrzałam na godzinę swojego postu-23.25 a na kompie mam 22.26 :?: .
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18

Post »

Witaj Lidko. ;:138 udało się, teraz łatwo do ciebie trafić.
A czasem się nie przejmuj pewnie sam się ustawi.
Jak u ciebie roślinki, kwitną jeszcze czy już przygotowane do zimy.
O tej porze roku pewnie u ciebie jest cieplej niż w pozostałych częściach kraju.
Możesz pewnie jeszcze popracować w ogródku.
Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
cherryberry321
200p
200p

Post »

Witaj, Marylko ! :wit
To, że się udało poprawić wygląd mojego wątku, to również twoja zasługa ;:138 . Wykorzystałam m.in. wskazówki od ciebie.
Też się cieszę :D, że nareszcie to jakoś wygląda. Mój czas nadal upływa zbyt szybko :cry:, ale raczej każdy tak ma... Co do prac w ogródku, to w tym tygodniu "wykradłam" dosłownie parę chwil, kiedy nie padał deszcz. U nas niestety zaczęło mżyć już 1.XI, a od wtorku pada z małymi przerwami. Brrr. W dodatku całkiem nieźle wieje :x . To zasługa tej bliskości morza -25 km. Pogoda zmienia sie czasem po kilka razy dziennie. Zabezpieczyłam juz kopczykami róże, powojniki,hortensje i budleje. Zdjęć niestety nie robię, bo szkoda mi aparatu na tym deszczu. Mam jeszcze niezebrane nasiona aksamitek, bo późno u mnie kwitły i nie dojrzewały. Jak tylko trochę obeschnie, zaraz je przejrzę i wysuszę co się da(między innymi dla ciebie). Te piękne kolorowe szarłaty niestety nie dojrzały, bo zważył je pierwszy przymrozek(3 tyg. temu). Wyrwałam i obejrzałam badylki, ale nasionka nie zdążyły się zawiązać. Wszystko zgniło po tym mrozie. W tej chwili mam jeszcze do przeniesienia ze szklarniaka do piwnicy wielką donicę z żółtą daturą i kilka skrzynek z fuksjami, które o dziwo !, odżyły po wichrowych otrzęsinach na koniec września. Zarówno daturę jak i fuksje muszę przyciąć. Będzie trochę sadzonek do ukorzenienia.
Obrazek Obrazek ostatnie(?)kwitnące powojniki Nelly Moser
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo ładnie wygląda ten powojnik :D A jeszcze przyjemniej się takie kwiaty ogląda w listopadzie ;:108
Awatar użytkownika
cherryberry321
200p
200p

Post »

Ooo, Witaj Aga ! :wit
Miło cię gościć i dzielić tym, co nas cieszy ! Zaraz bedą następne zdjęcia...
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to czekam na fotki :) ;:65
Awatar użytkownika
cherryberry321
200p
200p

Post »

C.d.nastapił.. powojnik Lasurstern -sobota 30.X.2010
Obrazek Obrazek
a tu niezmordowany NN
Obrazek Obrazek
a teraz prosto ze szklarniaczka: datura żółta, fuksje 1 i 2, zwariowane pomidorki
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek owocniki szparaga zwyczajnego(jadalnego)bakopa różowa kwitnąca (jeszcze) w kwietniku na dworze
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uwielbiam clematisy ;:108 ;:108 Mogę oglądać i oglądać :) Piękne te twoje okazy :)
Zamierzam wiosną jeszcze jakieś dokupić i posadzić u siebie :) choć miejsca mam niewiele... :)
Awatar użytkownika
cherryberry321
200p
200p

Post »

Aga, jeśli chodzimo powojniki, to nie musisz się martwić za bardzo ich rozrostem. Potrzebują naprawdę niewiele miejsca. Lubią towarzystwo innych krzewów, np.iglaków, które służą im za podpórki i .... piękne tło do kompozycji. Nie są zaborcze, pięknie się uzupełniają z innymi pnączami i z krzewami róż. Ja posadziłam w tym roku 5x po dwa powojniki razem, żeby stworzyć kolorystyczne zestawienie. Np. biały z czerwonym, j.niebieski z ciemnym niebieskim lub fioletowym, różowy z bordowym. Uzupełniają się też okresem kwitnienia. Ja wybierałam takie, które powtarzają kwitnienie np. V-VI a potem k. VIII-X, albo kwitnące w III-IV(alpejski i botaniczny). Zobaczymy, jak to się sprawdzi. Kupowałam je na allegro ale ze sprawdzonej szkólki , bo teraz jest wyprzedaz i ceny są 50 % niższe, niż w sezonie. Ponieważ u ciebie jest cieplej, to może się skusisz, tak ja to zrobiłam w zeszłym roku, właśnie w listopadzie. Ale posadziłam je w szklarniaku i zakopczykowałam.Wyobraź sobie, że wszystkie miały przynajmniej po 1 kwiatku rozwiniętym i pączki ! Wiosną tego roku wysadziłam do gruntu i przycięłam do 20-30 cm, żeby się lepiej przyjęły i rozkrzewiły. Dlatego zakwitły dosyć późno. Ale myślę, że w przyszłym roku pokażą cały swój urok. Jak chcesz, podeśle ci namiary na PW?
Awatar użytkownika
cherryberry321
200p
200p

Post »

A teraz jeszcze coś z miejscowości, w której mieszkam: zabytkowy pałac-obecnie w remoncie i fotki z parku, który przylega do tego obiektu.
Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
W tym pałacu(a raczej w tym jaki był kiedyś) mieszkali moi rodzice i rodzeństwo. Były tam biura Zakładu Rolnego oraz mieszkania dla pracowników. A potem niestety, jako że obiekt był zabytkowy, przeniesiono biura do pobliskiego budynku, a ludzie zamieszkali w nowo powstałych blokach(lata 60-te). No i nie było gospodarza, więc wszystko zaczęło niszczeć plus dewastacja(tzw. dobro ogólnospołeczne). Płakać się chciało, jak na to patrzeliśmy ... Dzisiaj to raczej ruina, niż zabytek. Mam jednak nadzieję, że w końcu komuś się uda ten obiekt odbudować. Na zdjęciach przedwojennych widać, jak tam było ładnie, a w parku rosły niespotykane okazy drzew i krzewów z całej Europy. Były też prawdziwe fontanny przed pałacem i z tyłu na pięknej(kiedyś) polanie ....
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”