Liczę,że ktoś mi pomoże w sprawie tych listków.Może jestem przewrażliwiona ale na innych storczykach nie mam takich liści.
efcia111 ,dziękuję

No pewnie, że mozna użyć! Ja zawsze podlewam nią rózne storczyki, a Vandy kąpię wiele razy, bo nie znoszę marnotrawstwa. A uzywam wody ze studni, trzymam ją w wiadrach w pokoju, kąpię vandy i jak trzeba podlać Phal., to biorę trochę i podlewam.Edyta 74 pisze:Ja dzisiaj dostałam paczuszkę z orchidgardenJutro pokaże zdjęcie mojego zakupu.
Kochani,ja do kąpania Vand używam przegotowanej wody.Do innych storczyków również,więc pomyślałam czy tej wody od kąpania Vandy mogłabym użyć potem do innych storczyków.Myślicie,że mogłabym tak robić?Nie ukrywam,że szukam oszczędności,ponieważ sporo tej wody gotuję .
Ja już tyle lat uprawiam Vandy i nigdy im się nic nie stało dlatego, ze są kąpane wiele razy w tej samej wodzie (co jakiś czas dolewam świeżej, bo gdzieś koło 7-8 l idzie na podlewanie Phalaenopsis). Vandy sa w wazonach, jedna wisi, kąpię je w wiaderku, potem odstawiam do wazonów. Wisząca przed powieszeniem w oknie musi obeschnąć, bo jakby woda kapła na Phal., to by mogły pognić. Uważam, że powinno się oszczędzać i się bardzo dziwię, jak ktoś po każdym kąpaniu wymienia. jeśli rośliny nie są chore, nie ma się czego obawiać. Vandy bardzo rzadko chorują, jak już, to wtedy się dopiero izoluje i kąpie w oddzielnej wodzie.Dusiu,skoro u Ciebie nic się nie dzieje,przy takim podlewaniu,to ja też tak będę robiła. Woda niby niedroga ale całkiem sporo jej idzie więc po co marnować