Witam wszystkich po długiej przerwie.
Kupiłem jesienią następujące drzewka:
Śliwa Opal na Ałyczej
Śliwa R.Ulena na Ałyczej
Śliwa President na Ałyczej
Brzoskwinia Kanadyjska na Rankoniewicka
Brzoskwinia Inka na Rankoniewicka
Czereśnia Kordia na Ptasiej
Jabłoń Gloster na M7
Jabłoń Eliza na M7
Jabłoń Earl Geneva na M7
I niestety !!!
Ani jedno drzewko mi się nie przyjęło.
Kory są czarne, suche, miękkie na końcach.
Właściwie żywe są tylko 30cm od dołu gdzie była pokrywa śnieżna.
Czy mogły przemarznąć ?? Wszystkie ??
W różnych miejscach ogrodu sadzone, owinięte agrowłókniną od 1grudnia
Z tym że 5 drzewek były owinięte do okoła, a w 4 przypadkach były paliki i te paliki owinięte z daszkiem agrowłókniną i tak samo uschły.
Te drzewka były kupione w sklepie ogrodniczym.
Zaś przesadzałem 2 jabłonki swoje szczepione i te są zdrowe, owinięte tak samo jak pozostałe.
Dodatkowo uschły 2 czereśnie na nizinie, które już rosły w ubiegłym roku, Techlovan i Kordia, a ten Techlovan już 3 lata rośnie i przemarza? już 2 rok ??
Kordia na ogrodzie, sadzona 2 lata temu na jesień co rosłą od dołu bo przemarzła/przeschła w tym roku nei przemarzła, miała wyprowadzone 2 przewodniki od dołu jeden owinięty drugi nie, i obydwa zdrowe, z tym tylko że en nie owinięty sarenka skróciła o połowę w marcu
W tym roku mam nadzieję przekonam się czy mój Rivan i Vega są dziczkami czy szlachetnymi odmianami, ale teraz to miejsce wybicia przewodnika wygląda jak by miały być to dziczki.
Tych nowych 9drzewek mi szkoda, wszystkie co najwyżej mogą rosnąć od dołu, i znowu 2 brzoskwinie po 17zł mi się nie przyjęły.
2 jabłonie 6letnie obgryzł zająć do okoła korę, myślałem że takich starych drzew już nie lubi
Jutro kupię 2 jabłonie Idared i dosadzę.
I przesadzę tego Techlovan z niziny, na ogród.
Odnośnie tych drzewek kupowałem je także sąsiadom, ok10sztuk różne odmiany i wszystkie tak samo uschły/przemarzły ?
W zeszłym sezonie kupowałem w tym samym sklepie jabłonki na jesień i wszystkie rosły i nawet wierzchołki były zdrowe.
Trochę je w tym roku sarna skróciła, ale nie powinno być problemu.