suzana pisze:Cebula dymka Wolska i Sochaczewska bardzo różnią się kształtem, jedna jest okrągła a druga podłużna.Więc jak wysiewa się siewkę to uzyskałeś takie kształty cebulki.
Mam tu zanotowane chyba z Działkowca, że cebulę siewkę wysiewa się góra do 20-25.IV. oczywiście terminy wcześniejsze są lepsze.Zależy też jaki region bo w Wielkopolsce wegetacja rusza wcześniej to trzeba siać wcześniej.
Mnie przytrafiła się w uprawie taka cebulka bączasta.Och, co ja nachodziłam się koło niej żeby to rosło, podlewałam wodą, uzupełniałam nawożenie, to urosła taka dymka średnia i większa, po 3,5cm to chyba miały największe cebulki ale szczypior nie chce zasychać w tym przegubie-zwężeniu.Niektóre to miały po 8mm.
Teraz uważam z terminami.
Jak chcesz otrzymać taką cebulę 3,5 cm to siej wcześnie siewkę ale nie za gęsto i nie za rzadko.
Jak posiejesz gęsto to otrzymasz cebulę wielkości dymki, jak rzadko to cebulę wielkości jak w sklepie.
Cebule mozna siac do 5-10 maja , kaształt cebul sochaczewskiej i wolskiej się az tak mocno nie róznią , jak cebula jest mała to jest podłuzna ,a jak urosnie to zgrubieje.