miałam to kiedyś kupić na allegro Ale mam jeszcze z lat 80tych książki o ogrodnictwie - rodzice z nich korzystali W tym - działka - Moje Hobby z którą się wręcz utożsamiam )
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
To tylko część tych starszych pozycji kupowanych w czasach przed-internetowych,świat książkowych itp.,nie licząc tych,które były wydawane później,w czasach nam bliższych.
Te w czarnych okładkach cienkie pamiętam, parę jeszcze chyba gdzieś po mieszkaniu się wala, ale ciężko mi je teraz zlokalizować. Ja mam takie coś jak ogród biodynamiczny, warzywnictwo, warzywnictwo i sadownictwo, owoce z mojego ogródka i inne pozycje, bardzo ciekawe.Dobrze jest poczytać w zimne wieczory, kiedy nie ma się nic konkretnego do roboty. Zwłaszcza że coś zawsze w głowie zostaje! )
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
A tu moja najcenniejsza, jeżeli chodzi o nietypową wiedzę nt. upraw warzyw. Wiele mam książek o tej tematyce, że tak to nazwę standardowych - ta jest zupełnie inna i pełna pomysłów jak w zgodzie z naturą uprawiac warzywka. Dla mnie mój numer 1.
Ta książka o ile pamiętam była dostępna wysyłkowo w "Świat książki" albo "Klub dla Ciebie" ale to dawno było.Jeszcze kilka pozycji z mojego niezbędnika działkowicza:
Ja mam taką książkę 'Rok na działce' - stareńka już, obdarta, grzbiet ledwo się trzyma, no zczytana do granic możliwości, ale była w początkach mojej działalności działkowej podstawowym źródłem wiedzy . Jeszcze 'ABC Moja działka', też stare wydanie.
U mnie góruje w tej chwili Ogród biodynamiczny przy domu Dorota Metera, ale za niedługo będę się brać za książkę Warzywnictwo dla Zasadniczych Szkół Ogrodniczych - z 85 roku, gruba dosyć, ale bardzo dużo wiadomości .. pewnie części nie zrozumiem, no ale.. ;)) Zawsze warto czytać, w taki pochmurny smutny dzień to co innego pozostaje
Pozdrawiam, Teresa.
Tłumaczenie z ang. (2003, Klub Dla Ciebie) Same porady praktyczne. Spory minus: brak indeksu
And777 - co do "Ogrodu Ekologicznego" to jest to zbiór artykułów z lat 1945(!) - 1988. Opis własnych doświadczeń na (lub raczej 'w') gruncie amerykańskim. Dużo ciekawych pomysłów i przemyśleń, wcale nie takich staroświeckich. Dobrze się czyta. Tłumaczenie 2007, Klub Dla Ciebie.
Iochroma pisze:
Kalo też mam "Jadalne rośliny w pojemnikach". Bardzo ciekawa!
Szczególnie pożyteczna dla "uprawców" balkonowo-tarasowych ale nie tylko.
and777 pisze:Trzeba zimą odwiedzać księgarnie, może trafi się na "Ogród Ekologiczny".
Znalazłem coś takiego,może znajdziesz coś dla siebie i ceny po kilka zł.Można też za opłatą ściągnąć książki w pdf.Przeanalizuj płatności bo są podejrzanie niskie.A jak ogólnie wiadomo taniocha zawsze kosztuje najdrożej!