nie wierzę, ze nie macie swoich sposobów na rybkę
I.
Mój sposób, najprostszy i nasmaczniejszy (dla mojej rodzinki) na smażoną rybke...
1. Rybkę włożyć do mleka i na noc do lodówki.
2. Następnego dnia rybke wyjąć i lekko opłukać.
3. Posolić, lekko oprószyć vegetą i skropić cytryną. Dodać zmielony ząbek czosnku, szczyptę pieprzu cytynowego i troszkę przyprawy do ryb. Posmarować tym rybkę.
4. Odłożyć na 2 godz do lodówki.
5. Jajko rozbełtać z łyżką wody i odrobina vegety.
6. Obtoczyć rybkę : jajko-bułka tarta-jajko.
7. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju - ze dwa razy przekładając rybkę - nie ukrywam, że dobrze dobrana temperatura smażenia to duży atut ... dla późniejszego smaku
II.
Inna wersja rybki, kiórą można usmażyć na takiej specjalnej patelni zwanej grillową, albo na grillu, albo na zwykłej patelni...
Składniki marynaty:
10 kawałków halibuta świeżego,
łyżka pokruszonych liści laurowych,
5 kulek ziela angielskiego,
1 łyżeczka pełna czosnku granulowanego,
1 łyżka gorczycy,
1 łyżeczka rozkruszonych ziaren jałowca,
po 1 łyżce: cząbru , tymianku, koperku,
1 łyżeczka majeranku,
1 szklanka oliwy,
2 łyżki wegety,
1 łyżka płaska soli oraz osobno sól do nasolenia kawałków ryby,
2/3 przyprawa do szaszłyków ,
sok z jednej pomarańczy bez pestek
z podanych składników zrobić marynatę i umieścić w marynacie wcześniej umytą i nasoloną rybę
i odstawić pod przykryciem na 4 godziny do lodówki
po tym czasie przypiekac ok 20 minut do miękkości, mniam
Mało ? to jeszcze przepis na r
ybkę smażona marynowaną... najlepiej sledzik, ale ja robie nawet filety z mintaja... bo moje panny mają "długie zęby" na śledzie...
III.
3 średnie cebule,
3 ogórki konserwowe
2 jajka,
sól, pieprz, olej do smażenia, Vegeta (czerwona)
Zalewa:
4 szklanki wody,
12 łyżek octu (ja używam 6% winnego) - jak ktoś woli mniej octowe - to najlepiej zalewę próbować

6 łyżek cukru
6 łyżek ketchupu koniecznie Pudliszki (łagodny )
1 słoik koncentratu Pudliszki (ten mały)
1 łyżka soli
pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy
Rybkę należy opanierować w przygotowanym wcześniej jajku przyprawionym Vegetą, solą i pieprzem oraz w bułce tartej i smażymy na goracym oleju na złoty kolor.
W międzyczasie gotujemy zalewę z podanych składników.
Usmażone ryby przekładamy jak niżej:
I warstwa - ryba,
II warstwa - surowa, pokrojona w plastry cebula
III warstwa - ryba
IV warstwa - ogórki konserwowe pokrojone w plasterki
Następnie tak przygotowane ryby zalewamy zalewą, po wystygnięciu przekładany w chłodne miejsce najlepiej do lodówki.
Taką rybkę przygotowujemy co najmniej 24-48 godz. przed spożyciem...