Sposób na przyduchę?

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Sposób na przyduchę?

Post »

Niektóre gatunki sinic potrafią nawet tworzyć zimowe zakwity :wink: (np. Aphanizomenon flos-aquae) Takie przypadki były notowane w ciągu ostatnich lat choćby w niektórych jeziorach w Wielkopolsce.
Glony są obecne w wodzie także zimą, oczywiście w dużo mniejszych ilościach niż w innych porach roku ale są.
Wszystko zależy od warunków fizykochemicznych panujących w określonym zbiorniku.
Pozdrawiam, Maciek.
jackon
500p
500p
Od: 6 sty 2008, o 07:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

nie bardzo rozumiem tych mądrości
może mnie ktoś w końcu oświeci
rosną sobie w zimie glony i spokojnie śpimy, nie myślimy o napowietrzaniu ?
chciałbym to widzieć na własne oczy
zapewne mam pecha, albo ślepy jestem, bo w 20 letniej praktyce nic takiego nie zauważyłem
żadne glony, żadne odśnieżanie
bez napowietrzania (powtarzam jeszcze raz, nie chodzi o zawartość tlenu w wodzie) możemy w oczku hodować ślimaki
pozdrawiam
Jacek
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Może dajmy już spokój tym glonom bo ta dyskusja do niczego nie prowadzi.. i tak każdy wie swoje.
U kogo rosną u tego rosną, u kogo nie to nie, jak już pisałem to zależy od wielu czynników jak zawartość biogenów, pH, obecności zooplanktonu i wielu innych. No i od zimy :wink:
A jaki jest wpływ glonów na zawartość tlenu powtarzam - nie wiem i nie będę już więcej pisał na ten temat.
Pozdrawiam, Maciek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”