Oldmike pisze:
tamanu pisze:Idę o zakład, że miodu nie kupujesz w supermarkecie i gdybyś tylko miał taką możliwość chętnie nabyłbyś go od bartnika.

Oczywiście, że tak. Ale nie dlatego, że on jest w supermarkecie tylko dlatego, że zapewne jest kiepskiej jakości.
Jest kiepskiej jakości bo jest w supermarkecie, jest w supermarkecie bo jest kiepskiej jakości (podobnie większość artykułów). Jak widzisz działa w obydwie strony
Oldmike pisze:Odkryjesz rąbka tajemnicy względem tego co masz na myśli. Czy będziesz tajemniczą i nieodkrytą kobietą do końca tego wątku?
Nie staram się być tajemniczą, a raczej konkretną. Czasem w potoku słów można popłynąć. Na manowce ;). Zresztą
chwaścik trochę naświetlił Ci sprawę. Ogólnie, taka
Oldmike's motopompa to nie jest rozwiązanie dla mnie. Łódka dalej dziurawa, więcej, dziura dalej się powiększa a ja zajęta projektowaniem, instalowaniem kolejnej lepszej wersji pompy. Ciekawe co się stanie jak w łódce odpadnie dno a ja właśnie opracuję najnowszą kwantowo-mechaniczną wersję owej pompy? ;)
zbyszR pisze:Poza tym dostosowywanie się wcale nie musi być bierne.
Postawa dostosowania się jest jednak postawą bierną.
Magdam pisze:a przyroda dzielnie znosi to wszystko starając się dostosowac. Weźmy np. zwykłego psa jak wspaniale przystosował się do naszego życia

Z roślinami jest podobnie
A weźmy takie bakterie, wirusy, komary, szkodniki, ... Te dopiero mają zdolności przystosowawcze. Przykro mi ale my za nimi nie nadążymy... Chyba trochę przeceniamy siebie. Przyroda dostosowuje się do nas? To my jesteśmy częścią przyrody. Jedyne co możemy to doprowadzić do własnej zagłady a przyroda przetrwa w takiej czy innej postaci i ZAWSZE da sobie radę. Kwestia czasu.
maryann pisze:tamanu pisze:
"Rzecz jasna, człowiek lepiej się czuje uważając się za twór boski niż to, że pochodzi od małpy. "
Jedno nie wyklucza drugiego.
Oj, wyklucza, wyklucza!
Jesteś w stanie tego dowieść?
ros pisze:Czasem należy wybierać mniejsze zło...
Moim zdaniem warto wpierw sprawdzić czy nie można wybrać dobra.
Nalewka pisze:Ano właśnie. I o tym nie należy zapominać, że my sami wybieramy rozwiązanie, to nasz wybór, co zrobimy.
Czasem przez ten NASZ wybór innym nie pozostawiamy już wyboru...
Pozdrawiam wszystkich