Pochylony świat na piasku cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Same śliczności ,zwłaszcza sasaneczka .
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

No widzisz, a martwiłaś się, ze nie masz kwiatków, a tu coraz więcej.
x-d-a

Post »

Aniu, jakie piękne skalne bylinki pokazałaś!
Ja akurat jestem nimi bardzo zainteresowana, bo też po raz pierwszy aranżuję sobie skalniaczek. Wybór jest niesamowity i trudno się zdecydować :roll:
A jak tam Twoje wrzosiki, już w gruncie?
Miłego dnia.
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu zdjęcia dudka świetne. Slicze sa Twoje skalne roslinki. Bardzo się cieszę, że prace nad wrzosowiskiem postępują. Bardzo czekam na jego zdjęcia.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Aniu piękna ta gęsiówka macedońska.
U Ciebie też pięknie kwitnie .
A masz też hosty ?
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

kubanki pisze:Skalnica również w pięknej wiosennej szacie
Obrazek
Aniu może znasz dokladniejszą nazwę tego skalniaczka?
Ja mam podobnego,ale mój ma chyba czerwone albo różowe kwiatki,
muszę zrobic zdjęcie mojemu.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Klimat Twoich zdjęć przypomina mi zdjęcia z rezerwatu przyrody...A dudek tylko powiterdza przeczuacia, że macie istny Raj na Ziemi!
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

Ewelino, dudek to faktycznie dość rzadki ptak, a właściwie to nawet nie tyle rzadki, co dość trudny do zaobserwowania dla "miastowych", bo lubi miejsca przestrzenne, łąki, pola i dziuple w starych drzewach. O takie miejsce w mieście trudno. Kos za to umila czas pięknymi gwizdami i jest dość mało płochliwy, więc można nim długo cieszyć oczy :)

Jollu, tak, mam szczęście i doceniam to. W liceum mieliśmy w klasie kolegę, pasjonata ornitologicznego (zresztą poszedł zawodowo w tym kierunku) i on nas trochę tymi "ptakowymi" obserwacjami zaraził.

Jadziu, to było naprawdę tylko i wyłącznie szczęście. Pierwszy raz zauważyliśmy go pod samym domem. Na szczęście okna miałam pomyte ;)

Aniu, koniecznie pokaż dudka Bartkowi. Mam nadzieję, że jak kiedyś nas odwiedzicie, to będziecie mieli okazję poznać go osobiście ;)

Asiu, to cieszę się, że dzięki nam go poznałaś bliżej. Moim zdaniem najsympatyczniejszy z ptaszków. No i na pewno najbardziej egzotyczny od kiedy kraska jest praktycznie nieuchwytna.

Kasiu, mam nadzieję, że i u Ciebie dudki zostały. Ich populacja z naszych obserwacji z roku na rok wzrasta. Być może tak jak i innych ptaków z powodu wycofania niektórych pestycydów, a może z powodu większej ilości nieużytków w tej okolicy.

Marylko, dziękuję, dziękuję. Moje skalniaczki to za wyjątkiem roślin od Igi i Zanny same maluszki. Te zeszłoroczne nabytki widać, że się będą ładnie rozrastać w tym sezonie, więc jest nadzieja, że niedługo przynajmniej na pierwszym skalniaku piasku nie będę oglądać.

Izo, co do wrzosowiska, to ja też nie mogę się doczekać. Ale na razie to wszystko mała kropelka. Prawdziwe wyzwanie będzie przy sadzeniu na miejsca stałe. Chyba będę musiała zaangażować większą część rodziny ;) Tylko czy to się uda???

Jolu, dziękuję za komplementy dla moich roślinek. Same młodziaczki, ale faktycznie cieszą oko.

Iga, co tu dużo ukrywać. Dzięki Tobie i Ani mam na co patrzeć w ogrodzie. Od Geni też dostałam roślinki, ale to marcinki i będę się cieszyć ich urodą dopiero w sierpniu :)

Dalu, ja uwielbiam skalniaczki. Chętnie się z Tobą podzielę spostrzeżeniami co do roślin, które posiadam. Wrzosy na razie przesadzam do większych doniczek, do gruntu pójdą dopiero w lipcu/sierpniu.

Bogusiu, dziękuję za komplementy :oops:
Już od jakiegoś czasu zaczynam odczuwać pewien niepokój w związku z oczekiwaniem na nasze wrzosowisko. A jak coś nie wypali???

Geniu, gęsiówkę mam od sierpnia ubiegłego roku, w tym roku pierwszy raz u mnie kwitnie. Hosty mam na razie 6 szt. z OBI z zeszłego roku. Podobno na 90% mają wirusa, ale na razie wszystkie wschodzą. W tym roku czekam na zamówione hosty. Bardzo mi się te rośliny spodobały, będą u mnie pasować na cieniste miejsca pod sosnami.

Aniu, nie znam niestety bardziej szczegółowej nazwy. Skalnice Arendsa mam też w innych kolorach, ale ta ma trochę inne listki, może to jakaś inna odmiana.

Ago, bardzo się cieszę, że takie masz odczucia. Niestety nie wszyscy mieszkańcy mojej wsi tak to czują i na przykład sąsiedzi sprawili dzieciom na zająca quada. Na szczęście to babcia tu mieszka, a dzieci chyba w Toruniu, więc tylko w weekend będą szaleć. Mam nadzieję, że ten hałas nie wypłoszy cennych okazów fauny z naszych okolic.
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Aniu, zdjęcie dudka super. Ja nie mam dudka na zdjęciu, a miałam okazję, bo był na orzechu w ogrodzie i szukał domku. Zaglądał do budki, ale była zasiedlona przez pleszki, które robiły dużo hałasu i odganiały intruza. Od tamtej pory dobrze rozpoznaję głos dudka, choć w tym roku jeszcze go nie słyszałam. Chcąc dudka przywabić do ogrodu zawiesiłam dodatkowe dwie budki na orzechach. Niestety, szpaki były szybsze, zalęgły się w tych budkach i w tym roku znowu są. Gdzie im do dudka.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Aniu, a ja kolejny raz powtórzę...mieszkasz w pięknym miejscu, i troszkę Ci zazdroszczę... :oops:
Masz nie tylko pięknie u siebie, ale jeszcze na dodatek możesz obserwować to, co ja mogę tylko zobaczyć u Ciebie.
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19

Post »

Gabriela pisze:Aniu, a ja kolejny raz powtórzę...mieszkasz w pięknym miejscu, i troszkę Ci zazdroszczę... :oops:
Masz nie tylko pięknie u siebie, ale jeszcze na dodatek możesz obserwować to, co ja mogę tylko zobaczyć u Ciebie.
dokładnie tak j.w.
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Syn zamazał rejestrację samochodu
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Ania -niczego Ci nie zazdroszczę, tylko tego Dudka :shock: aż się wstyd przyznać, ale ja go jeszcze nie widziałam w naturze :oops: a u Ciebie sobie po ścieżkach spaceruje :lol:
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

kubanki pisze:Ago, bardzo się cieszę, że takie masz odczucia. Niestety nie wszyscy mieszkańcy mojej wsi tak to czują i na przykład sąsiedzi sprawili dzieciom na zająca quada. Na szczęście to babcia tu mieszka, a dzieci chyba w Toruniu, więc tylko w weekend będą szaleć. Mam nadzieję, że ten hałas nie wypłoszy cennych okazów fauny z naszych okolic.
Serdecznie współczuję. Do mojej miejscowości na wszelkie święta zjeżdżają się całe rodziny do dziadków. I dzieciarnia szaleje na skuterkach i motorkach, zachowują się jak spuszczeni ze smyczy. Ze spokojnej "dziury" robi się strasznie głośny plac zabaw.

Zaglądam regularnie do Twojego wątku i podziwiam... Wrzosowisko na pewno się uda, już nie mogę się doczekać zdjęć :)
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

Elżbieto, dziękuję za odwiedziny i miłe słowa :) U nas też niestety są szpaki w dużych ilościach, a mąż, który bardziej się ptakami pasjonuje mówi, że one właśnie z dudkami o budki konkurują.

Gabrysiu, zazdrość na forum taka lekka jest wskazana :) Ja Tobie też troszkę zazdroszczę - pięknego wymuskanego ogrodu i wielkiego talentu do robienia i obróbki zdjęć :)

Edytko, dziękuję :) Muszę wreszcie do Ciebie zawitać, ale czasu nie starcza...

Geniu, dziękuję za zdjęcia. Urozmaicasz mój smętny wątek ;) To w bagażniku to moje prezenty od Geni. Skoczyłam do niej w przerwie między lekarzami małego, żeby sobie pospał na świeżym powietrzu, a Genia zaprosiła mnie do ogrodu i nakopała mi tyle skarbów. I jeszcze więcej, bo jeszcze z tyłu pod siedzeniami są reklamówki :) Wstyd mi było przed jej synem jak to wszystko nosiłam do samochodu. Ale jakoś mnie nie pogonił ;) Nie mogę się doczekać, kiedy w moim ogrodzie będzie można się tak fajnie relaksować wśród barwnych kwiatów. Długo się nie relaksowałyśmy, bo większość czasu Genia kopała, a ja pakowałam, ale na posiedzenie też chwilę znalazłyśmy. I ploteczki :)

Bożenko, nie zazdrość za bardzo, bo dudek tylko raz aż tak blisko zawitał. Co dzień go słyszę, ale widuję dość rzadko. Kilka, kilkanaście razy w sezonie, który nie trwa długo, bo od kwietnia do sierpnia. U Ciebie za to takie krajobrazy polodowcowe, że dech zapiera. Nie mogę się doczekać spotkania u Ciebie ;)

Tula, wygląda na to, że i u nas też tak się porobi :( Czy Ty naprawdę jesteś stamtąd, skąd masz napisane w wizytówce???
A pokazujesz gdzieś swój ogród??
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”