Akebia pięcio /trzylistkowa
- orlik z lasu
- 100p
- Od: 21 sty 2015, o 19:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Akebia pięciolistkowa
To akebii trzeba dać tak 2-3 lata na to, aby się rozhulała? Dobrze wiedzieć, właśnie zaczyna się 3 rok i mam nadzieje, że w tym roku przekroczy zeszłoroczne magiczne 5 cm przyrostu 

- Geniodekt
- 500p
- Od: 27 kwie 2014, o 20:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To chyba złe stanowisko.. Ja sadziłem wczesnym latem i do jesieni przyrosła o około metr na kilku pędach. Teraz próbuję zmusić ją, by ostatecznie zrzuciła zeszłoroczne liście i zaczęła wypuszczać nowe. Chyba nie będzie z tym problemu, bo pąki są już napęczniałe.
- orlik z lasu
- 100p
Coś podejrzewam, że raczej powodem było zbyt częste korzystanie z "pazurków" w celu spulchnienia ziemi, i dotlenienia korzeni i pewnie trochę naruszyłam korzenie i to ja spowolniło. Trochę zaniechałam moich szaleństw z "pazurkami". U mojej akebii również są zeszłoroczne liście a dodatkowo też zauważyłam świeże pąki, więc raczej będzie teraz dobrze - tym bardziej, że rok temu dość długo czekałam na pierwsze liście. A co do stanowiska to ma słońce do godziny 13 - 13.30 a później cień i jeszcze pod wieczór może otrzymać parę promyków zachodzącego słońca. Jest osłonięty od strony północnej i wschodniej a to w obawie przed przemarzaniem. Jest w miarę blisko ściany więc ma ciepło od nagrzanej ściany.
Poza tym wydaje mi się, że to też jest kwestia tego iluletnią roślinę się kupiło. Ja mam tendencję do zakupu młodych sadzonego, bo uważam, że szybciej i łatwiej się przyjmują.
Myślę jednak o przesadzenie na ścianę południową, ale ostatecznie podejmę decyzję, jak tylko ocenię siłę rozrostu akebii. Jeśli się rozhula to ją zostawię tam gdzie jest - jeśli nie, czeka ją przeprowadzka.
Poza tym wydaje mi się, że to też jest kwestia tego iluletnią roślinę się kupiło. Ja mam tendencję do zakupu młodych sadzonego, bo uważam, że szybciej i łatwiej się przyjmują.

Myślę jednak o przesadzenie na ścianę południową, ale ostatecznie podejmę decyzję, jak tylko ocenię siłę rozrostu akebii. Jeśli się rozhula to ją zostawię tam gdzie jest - jeśli nie, czeka ją przeprowadzka.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
Kilka miesięcy temu oglądałem program "Rok w ogrodzie".
Fachowiec, pan Marczyński tłumaczył, że aby akebia pięciolistkowa
dobrze owocowała, potrzebuje drugiej akebi, ale innej odmiany.
Obok akebi pięciolistkowej, należy posadzić np. akebie trójlistkową.
Pozdrawiam. Darek.
Fachowiec, pan Marczyński tłumaczył, że aby akebia pięciolistkowa
dobrze owocowała, potrzebuje drugiej akebi, ale innej odmiany.
Obok akebi pięciolistkowej, należy posadzić np. akebie trójlistkową.
Pozdrawiam. Darek.
A kiedy można tego potwora przesadzać?
A na bez to dobra myśl?
Na bez dlatego,że ma liśćmi go zdobić-krzak w środku ogrodu,dość duży.
A na bez to dobra myśl?
Na bez dlatego,że ma liśćmi go zdobić-krzak w środku ogrodu,dość duży.
-
Zeszłoroczne liście trzymają się jeszcze mocno.
Z rozmnażaniem nie powinno być kłopotów.
Chciałem podnieść jedno pnącze, które leżało w trawie, a tu okazuje się , że
w kilku miejscach puściły korzonki.
Pozdrawiam. Darek.
Z rozmnażaniem nie powinno być kłopotów.
Chciałem podnieść jedno pnącze, które leżało w trawie, a tu okazuje się , że
w kilku miejscach puściły korzonki.
Pozdrawiam. Darek.
- Geniodekt
- 500p
Ja wczoraj pozbyłem się ostatnich "brzydkich" liści zeszłorocznych. Poza tym zauważyłem ciekawą rzecz, a mianowicie to:

Wygląda na to, że moja dwuletnia akebia będzie w tym roku kwitła. Chyba, że się mylę, a to nie są pąki kwiatowe. Mimo wszystko, akebia jest niesamowicie silną i szybko rosnącą rośliną. Jestem dla niej pełen podziwu

Wygląda na to, że moja dwuletnia akebia będzie w tym roku kwitła. Chyba, że się mylę, a to nie są pąki kwiatowe. Mimo wszystko, akebia jest niesamowicie silną i szybko rosnącą rośliną. Jestem dla niej pełen podziwu

- orlik z lasu
- 100p
Jednak postanowiłam przesadzić moją akebię. Po tych ostatnich silnych wiatrach to krawędzie młodych liści mi wysuszył się. Nie wspomniałam, że była w miejscu z przeciągiem. Teraz już jest w nowym osłoniętym z każdej, oprócz południowej strony - zobaczymy, co z nią będzie.
Geniodekt jak ja Ci zazdroszczę tej akebii.
Geniodekt jak ja Ci zazdroszczę tej akebii.
-
Moja akebia pięciolistkowa wzięła się solidnie za wzrost.
To jeszcze kwiecień, a przyrosty po około 8 cm.
Strach pomyśleć, co będzie jesienią.
Geniodekt, napisz co z tymi kwiatkami. Opadły, czy będzie jakiś owoc?
Pozdrawiam. Darek.
To jeszcze kwiecień, a przyrosty po około 8 cm.
Strach pomyśleć, co będzie jesienią.
Geniodekt, napisz co z tymi kwiatkami. Opadły, czy będzie jakiś owoc?
Pozdrawiam. Darek.
- Geniodekt
- 500p
Rosną z dnia na dzień. Na 100 % zakwitnie, pytanie tylko, czy będę miał jak je zapylić.
- Geniodekt
- 500p
Tak więc prezentuję i objaśniam
Najpierw kwiaty kupionej w tym roku akebii 'Silver Bells':

Oraz odmiana biała 'Alba'. Co ciekawe, o dużo większych kwiatach- ale może to kwestia wieku rośliny? Tak czy owak, zapach kwiatów jest bajeczny, choć póki co- niewyczuwalny bez przytknięcia nosa do kwiatka. Coś jakby połączenie lilii, bzu i gardenii. Zdecydowanie polecam, jeśli ktoś ma glebę żyzną i gliniastą, jak ja

Najpierw kwiaty kupionej w tym roku akebii 'Silver Bells':

Oraz odmiana biała 'Alba'. Co ciekawe, o dużo większych kwiatach- ale może to kwestia wieku rośliny? Tak czy owak, zapach kwiatów jest bajeczny, choć póki co- niewyczuwalny bez przytknięcia nosa do kwiatka. Coś jakby połączenie lilii, bzu i gardenii. Zdecydowanie polecam, jeśli ktoś ma glebę żyzną i gliniastą, jak ja

- Geniodekt
- 500p
Po liściach ciężko rozpoznać, ale raczej nie jest to Alba. Podobna do mojej "bezodmianowej", ona też ma dość ciemne liście i lekko czerwonawe ogonki liściowe. Jak zakwitnie, będzie mieć purpurowe kwiaty.
-
- 50p
- Od: 19 lut 2012, o 13:45
A akebia kwitnie na pędach dwuletnich czy jednorocznych?
I drugie pytanie po przycięciu letnim długich pędów zacznie się rozkrzewiać czy czekać z cięciem na jesień/zimę?
I drugie pytanie po przycięciu letnim długich pędów zacznie się rozkrzewiać czy czekać z cięciem na jesień/zimę?
- Geniodekt
- 500p
Kwitnie na dwuletnich. Prawdopodobnie będzie się rozkrzewiać już teraz, choć nie tak mocno, jak robi to wymieniając liście na wiosnę.
Moja natomiast nic nie zawiązała
. Tak to jest liczyć na pszczoły, na przyszły rok po prostu biorę pędzelek w dłoń i do roboty.
Moja natomiast nic nie zawiązała