Kompostownik z recyklingu.Fotorelacja Ave.
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kompostownik z recyklingu
A kiedy należy dołożyć czerwonych panienek ? kompost musi byc juz ogrzany (późną wiosną), czy można wcześniej ? Czy one sobie poradzą w niższej temperaturze... znaczy czy nie 

- Jankiel
- Od: 2 cze 2010, o 16:43
W grudniu robiliśmy imprezę sportową pod gołym niebem i z palet budowaliśmy podium. Z palet, bo musiało być duże żeby całe drużyny mogły wchodzić, a wszyscy lubią stawać na podium i dzieci i dorośli. 20 palet na to poszło.
Po zawodach kolega złożył palety obok jakiegoś blaszaka i przykrył brezentem. "żeby przez zimę się nie zniszczyły" mówił. Po dwóch dniach ubyło kilka palet, a po tygodniu nie było już żadnej.
Niedaleko są ogródki działkowe i śmiałem się, że działkowcy budują kompostowniki. To dość zabawne, że ktoś nam zakosił palety, których chcieliśmy używać również w tym sezonie, a ja się z tego śmieję.
Palety na swój kompostownik też "zorganizowałem" jak niedaleko domu wymieniali chodnik i przywieźli kostkę na paletach. Te palety są jednorazowe i stanowią tylko kłopot dla budowlańców po zakończonej budowie,bo w skupie kosztują około 2 złote, a koszty transportu są większe.
Po zawodach kolega złożył palety obok jakiegoś blaszaka i przykrył brezentem. "żeby przez zimę się nie zniszczyły" mówił. Po dwóch dniach ubyło kilka palet, a po tygodniu nie było już żadnej.

Niedaleko są ogródki działkowe i śmiałem się, że działkowcy budują kompostowniki. To dość zabawne, że ktoś nam zakosił palety, których chcieliśmy używać również w tym sezonie, a ja się z tego śmieję.
Palety na swój kompostownik też "zorganizowałem" jak niedaleko domu wymieniali chodnik i przywieźli kostkę na paletach. Te palety są jednorazowe i stanowią tylko kłopot dla budowlańców po zakończonej budowie,bo w skupie kosztują około 2 złote, a koszty transportu są większe.
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jankiel od nas z podwórka też zniknęły dziwnym trafem
Dlatego w tamtym roku do robienia kompostownika zabieraliśmy się dwa razy w sumie, bo pierwszą partię nam zakosili
U mnie plusem jest to,że poza tym małym kompostownikiem na moim ogródku,na 'rodzinnym' podwórku mam kompost wielkości około 20 takich standardowych paleciaków, a górka już ponad 2m w górę na nim
Kompostownik jest odkąd pamiętam i jeszcze w tedy służył za 'gnojownik' więc ziemia na samym spodzie jest tak cudownie przerobiona ,że wykorzystuję ją razem z dżdżownicami do przesypywania mojego prywatnego kompostu
A najwyżej jak mój się nie zdąży przerobić dobrze do nasadzeń to po prostu wykorzystam pod sadzonki ziemię z tego starego

U mnie plusem jest to,że poza tym małym kompostownikiem na moim ogródku,na 'rodzinnym' podwórku mam kompost wielkości około 20 takich standardowych paleciaków, a górka już ponad 2m w górę na nim

A najwyżej jak mój się nie zdąży przerobić dobrze do nasadzeń to po prostu wykorzystam pod sadzonki ziemię z tego starego

- imwsz
- Od: 22 lip 2011, o 19:39
Ave ja dostałam je późniejszą wiosną.
Pozdrawiam - Ilona
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
- Ave
Jankiel - to się narobiło...
Ja też mam palety "na zaś..." chyba trzeba będzie je bardziej zakamuflować
Sandra -zazdraszczam TAKIEJ góry czarnego złota
Imwsz - dzięki - w takim razie jeszcze poczekam z zakupem.

Ja też mam palety "na zaś..." chyba trzeba będzie je bardziej zakamuflować

Sandra -zazdraszczam TAKIEJ góry czarnego złota

Imwsz - dzięki - w takim razie jeszcze poczekam z zakupem.
- Jankiel
- Od: 2 cze 2010, o 16:43
Pewnie masz rację, może źle oceniłem. W każdym razie moja rozmowa z szefem ekipy była taka:sqter1971 pisze: kosztują 8 zł w skupie i opłąci sie je sprzedać
-te palety będziecie potrzebować jak skończycie chodnik?
-a ile potrzeba?
-z pięć by mi się przydało.
-a nie możesz pan wziąć wszystkich?
-???
- bo muszę uporządkować teren i nie opłaci się wynajmować transportu, bo w skupie grosze za to dają.
Za drugiem razem jak organizowaliśmy palety na podium to zapłaciliśmy 3 dychy żeby nam kilkaset metrów na wózku widłowym dostarczyli na konkretny dzień i mieli je sobie w poniedziałek po biegu zabrać. Poniedziałek minął, remont się skończył, budowlańcy zniknęli, a po palety nikt się nie zgłosił.
Ale przepraszam, że zaśmiecam wątek, bo to w końcu o kompostowniku, a nie o wartości palet...
- Reniak
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
Ave dziękuje,niech no tylko przyjedzie mój M.,zaraz mu pokażę,Bo owszem zrobił mi mój M. jak wyjechałam,ale nie dosyć że za duży 2x3 m to jeszcze wstawil go, gdzie? na wybieg dla kur.Te miały radochę,dżdżownice na kilogramy

- Ave
Ja położyłam plastikową siatkę ogrodzeniową, o małych oczkach.... mozna połozyć tez takie ażurowe plastikowe płyty.
a gdzie kupowałes kalifornijki ?
ale dżdżownice to z kompostowników wyjadają krety, a nie myszy...
a gdzie kupowałes kalifornijki ?
ale dżdżownice to z kompostowników wyjadają krety, a nie myszy...

- Mlody_Ogrodnik
- 100p
- Od: 17 wrz 2011, o 19:19
Myszy dżdżownicami nie pogardzą . To tylko dodatkowe białko .
"Każdy ma prawo kochać, każdy ma prawo do miłości. Nieważne czy jesteś homo czy hetero - kochaj, bo tylko dzięki miłości świat staje się piękniejszy i lepszy."
- Ave
Jakby tak miało byc... to myszy sobie zawsze poradzą - do kompostownika mogą włazić od góry. z boku... dół kompostowników zabezpiecza się przed kretami, które inaczej się do dżdżownic nie dostaną.
Świetny temat, bo kompostownik w ogrodzie to także swoje ziemia do kwiatów, na grządki.
A ziemia z przerobionego kompostu to nie ta z marketu, kompostowa jest puchowa , czarna.
Ja używam do moich kwiatów od kilku lat tylko ziemi kompostowej.
Świetne pomysły z tymi paletami, a efekt na prawdę znakomity.
A ziemia z przerobionego kompostu to nie ta z marketu, kompostowa jest puchowa , czarna.
Ja używam do moich kwiatów od kilku lat tylko ziemi kompostowej.
Świetne pomysły z tymi paletami, a efekt na prawdę znakomity.

BOŻENA
- BogusiaJA
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 cze 2012, o 13:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Muszę przyznać, że niektóre z zaprezentowanych tu kompostowników wyglądają całkiem okazale. Z pewnością sprawdzą się jako kompostownik ogrodowy, jednak jestem ciekawa, jak to wygląda na szerszą skalę...
- lukas_ana
- 100p
- Od: 14 cze 2012, o 10:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja właśnie wymyśliłem sobie ze nasz paskudny kompostownik obłożymy paletami bo do paru mamy dostęp. Mówię sobie że zerknę na forum może ktoś robił i patrze a tu cała produkcja i różne modele:))) Gratuluję więc i sobie pomysłu a wam wykonania i mam nadzieję że w ciągu 2 tyg pochwalę się swoją robotą:) A wasze zdjęcia powinny przyspieszyć moją pracę:) pozdrawiam. Świetny pomysł! No i recykling:p
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=57083" onclick="window.open(this.href);return false; - nasz mały ROD - zapraszamy na spacer:)
Lukas & Ana
Lukas & Ana
-
- Od: 27 paź 2009, o 23:10
Wspaniały pomysł z tymi kompostownikami. Pokazałam wczoraj mojemu M.
Dzisiaj przywiózł palety i będziemy budować coś podobnego.
Dzisiaj przywiózł palety i będziemy budować coś podobnego.